SCENARIILE POLITICE ale anului 2015. Dacă nu intervine DNA

7EST vă propune 10 scenarii politice pentru anul 2015, previziuni bazate pe informații din piață și culise. Stanciu tinde să ia fața lui Cârlan, iar la PNL ordinul este de întinerire. Dispar dinozaurii?

 

Prima parte a anului 2015 se prefigurează a fi cea mai importantă perioadă pre-electorală în perspectiva controlului puterii la Iași. Pentru prima dată de după 1990, disputa în capitala Moldovei se dă între doi mari jucători: PSD și PNL. La început de an, 7EST vă propune 10 scenarii privind evoluția politicii locale în 2015.

 

Candidații la Primărie

Liberalii au fost primii care au anunțat la sfârșitul anului trecut intenția de a desemna candidatul la primărie până în primăvara acestui an. Prim-vicepreședinte la nivel național, Mihai Răzvan Ungureanu, numit recent consilier prezidențial, a încercat să impună această perioadă, dar feedback-ul din partea colegilor a lipsit.
Disensiunile între Ungureanu și liberalii ieșeni sunt evidente și prin desele luări de poziții ale unor apropiați ai fostului ministru împotriva unor lideri vechi ai filialei. Un prim scenariu îl plasează pe Ungureanu favorit în cursa nominalizării în calitatea de candidat PNL, dar aspirațiile acestuia pentru politica la nivel înalt îl țin aproape de jocurile dâmbovițene.

 

Șahul politic de la Iași se va juca în 2015 în jurul acelorași figuri

În acest context, PNL l-ar putea desemna pe Cristian Adomniței, cunoscut pentru acerba campanie de imagine la nivel local pe care o duce de când a fost ales pe listele USL președinte al Consiliului Județean. La PSD, lucrurile sunt ceva mai clare, șeful filialei Gheorghe Nichita lăsând de înțeles, în ultimele luni, în mai multe rânduri, că și-ar dori un nou mandat. Calculele sale ar putea fi însă încurcate de o lege care va fi supusă aprobării Parlamentului și care prevede limitarea la două a mandatelor de ales local.
În prezent, cel mai probabil scenariu este ca Nichita să se confrunte cu Adomniței la alegerile din 2016. În schimb, la CJ, de la PSD, în pole-position sunt actualul prefect Dan Cârlan, dar și liderul consilierilor județeni PSD, Cristian Stanciu.
La PNL, în lipsa lui Adomniței, două nume sunt vehiculate. Primul pe listă este Mugur Cozmanciuc, acesta fiind însă într-o competiție internă cu Adomniței. Al doilea nume este cel al primarului comunei Aroneanu, Benone Moruzi, om de încredere al șefului liberalilor ieșeni. Un potențial candidat la primărie sau CJ ar putea fi deputatul Viorel Blăjuț, nefiind exclus ca acesta să se lanseze într-o astfel de cursă din postura de independent pe parcursul acestui an.
O apariție surprinzătoare în spațiul public ieșean ar putea fi în 2015 Camelia Gavrilă, în jurul cărora se fac diverse calcule de popularitate.

 

„Dinozaurii” politicii ieșene, trași pe dreapta

Fuziunea dintre PNL și PDL complică situația liberalilor în perspectiva alegerilor parlamentare de la sfârșitul anului 2016. Conducerea centrală a partidului a dat deja un semnal în teritoriu, prin liderul Alina Gorghiu, prin care filialele sunt „sfătuite” să pună „fețe proaspete” în prima linie. La Iași, cel puțin în ultimii 15 ani, aceeași politicieni conduc destinele celor două partide, fără a fi făcută o revigorare reală a filialei. Astfel, este de așteptat ca tensiunile să crească în PNL, iar oameni din „garda veche” (Varujan Vosganian, Grigore Crăciunescu, Anton Doboș, Mihaela Popa, Dumitru Oprea ș.a.) să fie trași pe o „linie moartă”.
Nici la PSD lucrurile nu sunt mai simple. La fel ca în cazul PNL, parlamentari ca Neculai Rățoi, Sorin Lazăr, Anghel Stanciu sau Vasile Mocanu e puțin probabil să mai prindă nominalizarea pentru un loc în Parlament, acest lucru urmând a fi clar încă din acest an. În perspectiva ruperii UNPR de PSD, social-democrații vor pierde doi parlamentari la Iași: Gheorghe Emacu și Marin Burlea.

 

Cine vine lângă Nichita în confruntarea cu binomul Adomniței-MRU de la PNL?

 

Alte scenarii cu cote de probabilitate ridicată

 

Așteptând-o pe Monica

O potențială supriză pe scena politică locală ar putea fi partidul Monicăi Macovei, în contextul în care o parte a societății civile ieșene, prezentă în special în mediul online, a avut o serie de luări de poziție pentru idei promovate de aceasta, dar și în baza votului de la prezidențiale când fostul ministru al Justiției a avut un scor peste așteptări. Însă, noul partid va face cu ochiul multor personaje răsuflate din politica locala, traseiști de carieră.

Tăriceanu înghite PC

La nivelul partidelor mici, un scenariu arată o acaparare a PC de către PLR, având în vedere și contextul politic național, în care se prefigurează o alianță între cele două organizații cu Călin Popescu Tăriceanu (PLR) la timonă. În schimb, PMP va rămâne același partid de doi parlamentari: Camelia Bogdănici și Petru Movilă. La PPDD, actualii lideri vor gravita în continuare în jurul altor partide și își vor negocia bunăstarea fiecare în parte.

 

Citește și 400.000 de lei pe an, onorariile lui Boștină la ApaVital. „Bidonul” corupților, plătit cu 7.000 de euro/lună într-un banal litigiu de muncă

Oajdea își face partid în sufragerie
În același timp, deputatul rătăcit pe holurile independente ale Parlamentului, Daniel Oajdea, a anunțat deja că va pune bazele unui nou partid alături de alți 13 parlamentari ex-PPDD, dar șansele acestuia la Iași tind spre zero.
Dacă DNA are alte planuri, restul scenariilor devin irelevante.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here