Scandal la Tarom: demisii, demiteri și numiri de noi membri în Consiliul de Administrație

După demisia lui Nicolae Demetriade și iminenta demitere a lui Dan Pascariu, trei noi oameni vor fi numiţi în Consiliul de Administraţie al Tarom. Potrivit surselor HotNews.ro, cei trei noi membri în CA Tarom vor fi Manuel Donescu, actual secretar de stat la Transporturi şi fost secretar de stat în ministerul Economiei, Dante Stein, consilier onorific al premierului Ponta şi Laurenţiu Mezei, reprezentantul Tarom la Amsterdam. Ceilalţi membri ai CA vor rămâne în funcţie.

Cine sunt noii membri ai CA Tarom

Manuel Donescu a fost numit recent secretar de stat la Ministerul Transporturilor după ce înainte fusese  secretar de stat la Ministerul Economiei.

Donescu, fost consilier personal al ministrului Daniel Chițoiu, susţinut de PNL, a fost numit secretar de stat în Ministerul Economiei în luna februarie, din postura de director adjunct în minister, cu atribuţii în comerţ exterior şi relaţii internaţionale.

Potrivit CV-ului postat pe site-ul ministerului, Manuel Donescu a lucrat şi în Ministerul Afacerilor Externe în cadrul căruia a ocupat funcţiile de prim-colaborator al şefului de misiune şi consilier diplomatic în cadrul Ambasadei României la Beijing (2008-2010), precum şi secretar I la Ambasada României la Tokyo (2004-2008).

A profesat ca avocat, membru al Baroului Bucureşti, Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR), în prezent fiind suspendat urmare solicitării de a fi trecut pe tabloul avocaţilor incompatibili.

Manuel Donescu a absolvit Facultăţile de Drept (1996) şi Istorie (1994) ale Universităţii din Bucureşti şi cursurile postuniversitare de specializare în management bancar şi bursier din cadrul Facultăţii de Finanţe, Asigurări, Bănci şi Burse de Valori din Academia de Studii Economice Bucureşti (1999-2000).

Alte cursuri absolvite: referent comerţ exterior – Centrul de Perfecţionare, Consultanță şi Management în Comerţul Internaţional PERCOMEX SA (2001), management în cadrul „Young Managers Programme” – Cyprus International Institute of Management (2003), manager de proiect (2011) şi trainer (2011) – Corpul Experţilor în Accesarea Fondurilor Structurale şi de Coeziune Europene.

 

 

Dante Stein este cetăţean austriac şi consilierul onorific al prim-ministrului pe probleme speciale. El a fost numit consilier onorific al premierului în luna septembrie 2012.

Dante Stein este fiul fostului proprietar al companiei AutoItalia, Herbert Stein.

Dante Stein a fost vicepreşedinte executiv în cadrul AutoItalia şi s-a ocupat de sectoarele marketing şi advertising. În prezent, familia Stein continua să deruleze în România afaceri în domenii precum cel de leasing şi asigurări auto, scrie Adevărul.

 

 

Laurenţiu Mezei are 40 de ani şi este managerul general al Tarom Olanda.

Mezei a fost printre cele 24 de nume de pe listă scurtă trimisă de recrutorii PwC – B&D David şi Baias – George Butunoiu către Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii pentru numirea managerului privat în cadrul companiei TAROM în septembrie anul trecut.

Potrivit ultimei declarații de avere, Mezei deţine un apartament de 97 mp în Belgia şi are un BMW din anul 2006. Mezei are contractate patru credite din care trei sunt la bănci din Belgia în valoare totală 132.700 de euro.

Pe anul 2012, Mezei a câştigat de la Tarom peste 95.000 de lei, exact cât a câştigat şi soţia sa, angajată tot în cadrul companiei române.

 

Cine sunt ceilalţi membri Consiliului de Administraţie ce îşi vor păstra funcţia

Pe lângă cele trei nume noi, Consiliul de administraţie este format din:

 

Dumitru Prunariu – fost astronaut

Valentin Macec – fost consilier al ministrului Transporturilor Ovidiu Silaghi

Ciprian Ladunca – director financiar şi vicepreşedinte al Metlife Alico România

Marius Ghenea – om de afaceri, proprietarul magazinelor online PC Fun şi PC Garage

 

Membrii CA au un mandat pe patru ani.

Potrivit legislaţiei, Adunarea Generală a Acţionarilor companiei Tarom numeşte membrii Consiliului de Administraţie. Acţionar majoritar al Tarom este Ministerul Transporturilor (97%).

Problemele şi scandalurile în Tarom au început de la finele lunii mai când CA-ul Tarom a hotărât să-l numească pe Nicolae Demetriade în funcţia de administrator-director executiv.

Mutarea venea în condiţiile în care managerul privat, belgianul Christian Heinzmann a fost forţat de către preşedintele CA să-şi scurteze mandatul de la 4 ani la doar un an, deşi rezultatele financiare ale companiei arătau primele creşteri în ultimii ani.

 

(Sursa: HotNews.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here