Salariații din mai multe primării din țară intra in grevă. Cei mai mulți sunt din județul Iași

Reprezentanții Sindicatului Național SCOR, care îi reprezintă pe salariații din primăriile de comune și orașe din România, dezvăluie că angajații din 813 localități sunt pe cale să declanșeze o grevă generală ca formă de protest față de condițiile salariale neadecvate.

Conform datelor furnizate de sindicat, marți și miercuri vor avea loc greve de avertisment, cu paralizarea activităților pentru doar două ore în fiecare zi. Acestea vor fi urmate de greva generală, care se va desfășura începând de lunea viitoare, afectând primăriile din 813 localități. Județul Iași pare să fie cel mai afectat, cu angajații din 49 de localități pregătiți să intre în grevă generală pe 5 februarie. Următoarele în top sunt Vasluiul cu 32 de primării și Clujul cu 28 de administrații, iar județele Prahova și Neamț se situează la egalitate cu câte 26 de primării afectate.

În ceea ce privește localitățile cu cel mai mare număr de greviști, Apahida (Cluj) ocupă primul loc, cu 51 de persoane, urmată de Dofteana (Bacău) și Dragalina (Călărași), unde 44, respectiv 43 de angajați vor participa la protest.

Sindicatul SCOR atrage atenția asupra lipsei de dialog din partea Guvernului. Reprezentanții sindicatului afirmă că, conform Legii dialogului social, Guvernul ar fi trebuit să inițieze discuții cu sindicaliștii din administrația locală înainte de a declanșa greva generală. Cu toate acestea, nu au fost întreprinse niciun fel de demersuri, iar sindicatele se simt neglijate.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, a confirmat că administrația locală a primit o creștere salarială de 5% începând cu 1 ianuarie 2024 și a promis deschiderea unui nou dosar de dialog pentru a aborda revendicările sindicatelor. Cu toate acestea, sindicatele susțin că aceasta este o măsură insuficientă și că drepturile salariale ale personalului din administrația locală au fost afectate de ordonanțele trenuleț emise de Guvern.

Protestele masive din administrația locală ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea măsurilor guvernamentale și la nevoia unei reevaluări a condițiilor salariale în sectorul public. Rămâne de văzut cum va evolua situația în următoarele zile și dacă Guvernul va răspunde la revendicările sindicatelor, evitând astfel paralizarea activităților în 813 localități din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here