S-a întâmplat la Iaşi. Vice-premierul Liviu Dragnea vrea o descentralizare cât mai mare şi un transfer de putere către autorităţile locale cât mai rapid

Viceprim-ministrul Liviu Dragnea a fost prezent, astăzi, la Iaşi, unde s-a întâlnit cu primarii din Regiunea de Nord-Est şi cu preşedinţii de Consilii Judeţene. Subiectul dezbătut în aula Universităţii Agronimice a vizat procesul de regionalizare – descentralizare din România, aceasta fiind prima dezbatere din teritoriu, din cele 11 care vor mai urma.

 

Dragnea le-a prezentat invitaţilor motivul pentru care în România ar trebui să se facă regionalizarea, dar şi cum va funcţiona statul după ce se va întâmpla aceasta reforma.

 

“E nevoie să găsim un sistem, să adoptăm nişte măsuri pentru ca aceste diferenţe de dezvoltare să se micşoreze”, a spus Liviu Dragnea.

 

Motivul principal care stă la baza regionalizării, în opinia viceprim-ministrului Liviu Dragnea, este asigurarea unei dezvoltări echilibrate în România, care să reducă decalajele din zonele

sărace.

 “Neexistând o organizare a teritoriului care să pună la un loc un număr de judeţe într-o formă administrativă şi care să aibă legitimitate, în loc să avem o conlucrare şi o coeziune prin colaborare, am asistat în ultimii ani, la o fărâmiţare prin competiţie. Şi suntem în situaţia în care fiecare judeţ a încercat, în mod firesc, să aducă cât mai multe investiţii în interiorul acesti zone, dar n-au putut să colaboreze unii cu alţii şi n-au putut să dezvolte acele instrumente care să determine o dezvoltare echilibrată a României”, a menţionat vice-prim-ministrul.

 

Odată cu regionalizarea, spun reprezentanţii Guvernului, toate serviciile vor fi descentralizate, iar preşedinţii regiunilor, care vor avea în subordine mai multe judeţe, vor avea posibilitatea să împartă fondurile mult mai uşor decât până acum. Mai mult decât atât, şi fondurile europene vor fi mai uşor de obţinut. Obiectivul esenţial: descentralizarea şi transferul cât mai multor responsabilităţi şi puteri decizionale către administraţiile locale.

 

În cadrul dezbaterii de la Iaşi, nu s-a discutat despre judeţele care vor fi reşedinţele regiunii. Totuşi, în urma unui sondaj, se pare că românii optează pentru următoarele oraşe sedii administrative regionale: Iaşi, Cluj, Timişoara, Craiova, Ploieşti, Bucureşti, Constantă şi Braşov. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here