Robert Dâncă: ”Sper la o intrare în normalitate a sistemului de sănătate prin creșterea calității serviciilor medicale și a respectului față de pacient.”

Spitalul Clinic de Obstretică și Ginecologie Cuza Vodă este cea mai mare maternitate din România. Robert Dâncă este primul manager al Spitalului “Cuza Vodă” care  nu este medic. Timp de cinci ani a fost comisar în cadrul Gărzii Financiare, iar din 2012 a ocupat funcția de Director General  al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Iași.

 

  1. Cine este Robert Dâncă?

 

M-am născut în Bacău în anul 1979 și am venit în Iași la Facultate  în anul 1999, la vârsta de 20 ani. După terminarea Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor specializarea Finanțe Asigurări și a unui master în Management Financiar Bancar, am acumulat într-un interval scurt de timp experiență în domenii de activitate diferite care m-au ajutat ulterior. Am fost angajat  în cadrul Agenției Sapard ca expert, ulterior  din anul 2007,  timp de 5 ani, am deținut funcția de comisar în cadrul Gărzii Financiare Iași, din anul 2012  la vârsta de 32 ani  am fost numit Președinte Director General al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Iași, a doua casă ca mărime din țară, fiind și cel mai tânăr Președinte din țară la acea dată, funcție care am deținut-o până în anul 2016, când am susținut și promovat examenul pentru funcția de manager la Spitalul de Obstetrică și Ginecologie ,,Cuza Vodă,, Iași.

 

  1. De ce ați schimbat macazul de la Garda Financiară la sistemul de sănătate?

 

În stilul meu caracteristic, după cinci ani de activitate în Garda Financiară, am considerat că trebuie să schimb ceva în cariera mea profesională. Lăsând gluma la o parte, am ales să schimb „macazul” pentru că am crezut și cred în sistemul de sănătate din România. Am făcut acest pas în ideea de a încerca să schimb ceva ce nu merge, având crezul că pot să-mi aduc și eu o contribuție în dezvoltarea acestui sistem. Speram și sper în continuare la o intrare în normalitate, atât în privința funcționării lui cât și în creșterea calității serviciilor medicale și a respectului față de pacient. Când nu ești din sistem și nu ai acces la toate informațiile, privești lucrurile doar dintr-o anumită perspectivă. Acum, având și experiența anterioară de la Casa de Asigurări de Sănătate, făcând o analiză asupra sistemului, atât din exterior cât și din interior, nu cred că am putea spune că sistemul de sănătate nu a fost finanțat, ci cred că am avut o problemă în urmărirea cheltuirii banilor într-un mod eficient.

 

  1. Ce înseamnă să fii managerul celei mai mari maternități din țară?

 

Indiferent dacă este un spital mic sau mare, rolul unui manager este același, însă responsabilitatea crește pe măsura competenței spitalului, cu atât mai mult când vorbim de cea mai mare maternitate din România.

Ca manager ai o responsabilitate enormă, conștient fiind de faptul că de actul de managerial depinde în mare parte calitatea actului medical. Ai obligația de a asigura condițiile necesare desfășurării actului medical plecând de la infrastructură, resurse materiale și tehnice și ajungând până la resursa umană.

  1. Cum ați fost privit de personalul spitalului atunci când ați preluat funcția, având în vedere faptul că nu sunteți medic?

 

Chiar dacă sunt primul manager economist din istoria spitalului, atât eu cât și o mare parte din personal, nu am avut probleme de acomodare. Iar cealaltă parte din personal care nu s-a acomodat încă cu stilul meu de management, se va acomoda. Suntem suficient de maturi încât să nu punem pe primul plan orgolii stupide. Iar în timpul scurs de la numire și până în prezent cred că am demonstrat că am capacitatea și competența de a gestiona activitatea acestui spital. Nu cred că mă ținea cineva în funcție pe ochi frumoși… Pe de altă parte, având în vedere că nu sunt medic am avantajul că pot să-mi dedic tot timpul și experiența acumulată activității de management.

 

  1. Ce ați reușit să realizați de când sunteți managerul acestui spital?

 

Deși sunt manager doar de  un an și șase luni, au fost înregistrate unele rezultate notabile, rezultate care nu ar fi fost posibile fără implicarea întregului colectiv și a Consiliului Județean Iași. Primul rezultat notabil a fost declararea Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Cuza Vodă” Iași de către Observatorul Român de Sănătate, care  a analizat 122.423 de chestionare de satisfacție în perioada decembrie 2016 – ianuarie 2018, ca fiind spitalul care a obținut primul loc în țară privind aprecierea pacienților în calitatea serviciilor medicale. Printre realizări mai pot fi enumerate:

–  creșterea indicatorilor calitativi și cantitativi la nivel de spital, fapt care ne-a permis obținerea unui buget mai mare de la Casa de Asigurări de Sănătate;

–  mărirea secției de Neonatologie cu încă 3 saloane;

–  dotarea spitalului cu aparatură medicală de înaltă performanță;

– implementarea unui sistem de cod de bare la nivelul spitalului, de la înregistrarea pacientelor până la descărcarea medicamentelor și materialelor sanitare, sistem care permite elimenarea erorilor privind înregistrarea pacientelor, alocarea unui timp mai mare pentru actul medical și nu în ultimul rând reducerea costurilor la nivel de spital printr-un control strict asupra cosumului de materiale (medicale sau nu); am eliminat astfel suspiciunile de furt sau de risipă întrucât prin intermediul acestui sistem informatic putem vedea oricând traseul unui produs achiziționat de la momentul intrării pe poarta spitalului și până ce a fost dat în consum.

– creșterea veniturilor proprii de la 50.000 lei pe an la 750.000 lei pe an;

– reabilitarea curții interioare care era într-un stadiu avansat de deteriorare;

– crearea unui spațiu de vestiare pt. aproximativ 200 de angajați.

 

  1. Ce planuri aveți pentru anul în curs?

 

În anul 2019 vrem să achiziționăm o stație de oxigen nouă care ne va permite să avem o autonomie sporită și, în același timp, o diminuare a costurilor. În același timp îmi doresc  dotarea secției de neonatologie cu 10 incubatoare noi și înlocuirea unor echipamente uzate. Avem în plan să continuăm reabilitărea exterioară a clădirilor astfel încât întreg ansamblul patrimonial să fie la standarde moderne.

 

  1. Câte nașteri s-au înregistrat anul trecut la Cuza Vodă? Numărul nașterilor este în creștere sau în scădere față de anii precedenți?

 

În anul 2018 a fost înregistrat un număr de 6.442 de nașteri. Numărul de nașteri din ultimii trei ani a fost unul constant.

 

  1. Numărul mamelor minore este mai mic sau mai mare raportat la anii trecuți?

 

Numărul mămicilor minore este constant în ultimii ani și se situează în jurul procentului de 2 % din numărul nașterilor înregistrate anual în spital.

 

  1. Se vorbește tot mai mult de nașterea în apă. Multe viitoare mămici vor să nască prin această metodă dar se plâng că nu au unde. Este posibil acest lucru la maternitatea Cuza Vodă?

 

Dotarea spitalului permite ca mamele care doresc să nască în apă să poată realiza acest lucru.

 

  1. Spitalului îi lipsește o parcare pentru vizitatori și un spațiu de așteptare mai mare, holul de la intrare fiind prea mic. Cum credeți că puteți remedia aceste probleme?

 

Locurile de parcare pentru vizitatori sunt asigurate atât în parcarea exterioară și cea interioară a spitalului. Parcarea exterioară este de multe ori ocupată cu mașini a căror conducători nu au neapărat tangență cu spitalul, ci mai degrabî cu instituțiile din zonă. Căutăm soluții în continuare pentru această problemă și avem în planurile noastre de viitor mărirea numărului de locuri pe parcare pentru vizitatori. Într-adevăr, zona din triaj este mică pentru a crea un confort pentru vizitatori, și pacienți mai ales, atunci când în spital este limitat accesul, dar avem în plan în acest an mărirea acestui spațiu.

Andrei Viliche

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here