Revoltător! Procurorii i-au lăsat liberi pe hoții care au  atacat cu topooare un pădurar

Pădurarii și paznicii care păzesc pădurile din județ au ajuns bătaia de joc a hoților de lemne. În ultima lună, doi lucrători silvici au fost uciși cu bestialitate în Maramureș și Ardel, de infractori prevenind din clanuri bine organizate și susținute chiar de autorități, pentru că au avut curajul și îndrăzneala să se opună furturilor masive de lemne. Doar în cursul acestui an, cinci pădurari din țară au plătit cu viața doar pentru simplul fapt că și-au făcut datoria și au apărat pădurile statului de bandiți. La Iași, un exploatator silvic și fiul său, au scăpat cu viață ca prin minune după ce au fost atacați cu topoarele de un grup de țigani din Lungani ce obișnuiesc să jefuiască de ani buni pădurile din împrejurimi. Culmea, deși victimele au fost atacate și lovite cu topoarele, anchetatorii ieșeni au schimbat încadrarea juridică din infracțiunea de tentativă de omor în cea de lovire și alte violențe. Pentru a stopa violențele și jefuirea codrilor țării, parlamentarii au adoptat recent o lege prin care pădurarii vor fi dotați cu arme letale.  

În județul Iași, mai precis la Lungani, clanuri de țigani și grupuri de bandiți extrem de bine organizați în furtul de material lemnos, fac legea de ani de zile. Totodată, hoții de lemne sunt dispuși să ucidă în momentul în care sunt deranjați din acțiunile lor. În primăvara acestui an, un exploatator silvic și fiul său, au fost atacați și loviți cu topoarele, dar procurorii au considerat că nu a fost vorba de tentativă de omor și i-au lăsat pe infractori în libertate. Totul s-a întâmplat pe data de 7 martie 2019, în jurul orei 10 dimineața, într-o pădure situată la granița dintre localitățile Sinești și Lungani. În timp ce se afla în pădure, pentru exploatarea legală a unui perimetru de parchet de masă lemnoasă, alături de fiul său, Constantin Onofrei ar fi avut o dispută verbală cu mai mulți cetățeni de etnie rromă veniți la furat de lemne. În urma conflictului, bărbatul a fost atacat din senin de hoții înarmați cu topoare și bâte. Asta în condițiile în care, acesta, în calitate de exploatator legal, le-ar fi acordat permisiunea țiganilor să curețe pădurea de crengile uscate și să le încarce în căruțe.

Înarmați cu bâte și topoare, la furat de lemne prin pădure

La data respectivă, la fața locului erau mai multe persoane interesate de cumpărarea legală a lemnului, dar care, de frică, nu au intervenit în apărarea lui Constantin Onofrei și a fiului acestuia, Cornel Onofrei. În timpul altercației, Constantin a fost lovit de doi dintre țiganii pe care i-a îndrumat să culeagă vreascuri, însă, la final, unul dintre agresori a folosit toporul din dotare. După ce a parat loviturile și i-a pus pe fugă pe hoții de lemne, bărbatul și-a văzut de treabă și a continuat să-și exploateze parchetul și materialul lemnos. Însă, la nici jumătate de oră, atacatorii au revenit însoțiți de mai multe persoane. Trei dintre infractori, înarmați cu bîte și topoare, l-au lovit în cap pe Onofrei senior, acesta din urmă suferind mai multe plăgi și tumefacții. Doar norocul și o reacție rapidă în pararea loviturilor, l-au scăpat pe bărbat de moarte. În urma conflictului, exploatatorul silvic a suferit leziuni la nivelul capului, escoriații, echimoze și plăgi, și a avut nevoie de 7-9 zile de îngrijiri medicale, fapt constatat și în certificatul medico-legal eliberat de legiști.

Justiție legată la ochi: un procuror a stat drept dar a decis strîmb

Inițial, plîngerea victimei Constantin Onofrei a fost înregistrată la Parchetul de pe lîngă Judecătoria Pașcani însă fiind vorba de infracțiunea de tentativă de omor dosarul a fost trimis anchetatorilor din Iași. Aici stupoare. Un procuror care a stat drept și a gîndit strâmb a decis că nu a fost vorba de tentativă de omor ci de lovire și alte violențe.Pe 7 august 2019, procuroarea Mihaela Apostol a hotărît clasarea în cazul tentativei de omor și a trimis cazul înapoi la Parchetul Pașcani. În momentul în care a primit ordonanța de clasare, Constantin Onofrei a rămas șocat de decizia anchetatorului ieșean. Parchetul de pe lîngă Tribunalul Iași a înregistrat plîngerea formulată de către Onofrei, împotriva ordonanței din 14 mai 2019, emisă în dosarul penal 262/P/2019, însă, la final, anchetatorul a fost de altă părere și a încadrat faptele la infracțiunea de lovire și alte violențe.  Procuroarea a considerat că, deși inculpatul a folosit un topor, acesta din urmă nu ar fi avut intenția directă sau indirectă de a suprima viața victimei. Altfel spus, aceasta le-a dat dreptate agresorilor.

O ordonanță inadmisibilă…

Mai mult, motivarea ordonanței prin care s-a schimbat încadrarea juridică pare desprinsă dintr-un film de proastă calitate. ’’Așadar, se poate concluziona că simpla folosire a unui obiect apt de a produce moartea victimei nu este suficientă pentru stabilirea intenției de a ucide, întrucît cu un astfel de instrument se poate concretiza și intenția de a produce numai vătămări. Astfel, în prezenta cauză se constată că, deși în prima parte a conflictului, agresorul a folosit un  topor, acesta nu a avut intenția directă de a suprima viața victimei, fapt ce rezultă chiar din declarația victimei. Ulterior, în a doua parte a conflictului, unul dintre atacatori a venit cu ajutoare, în situația în care cele două atelaje (căruțe) rămăseseră abandonate la locul agresiunii. În acest context, trei persoane înarmate cu bîte ar fi lovit victima.  Din coroborarea concluziilor medico-legale cu declarațiile martorilor audiați în cauză, dar și cu constatările consemnate în procesul-verbal de cercetare la fața locului, nu rezultă, dincolo de orice îndoială rezonabilă, intenția directă sau indirectă a autorilor, de a ucide persoana vătămată. Actele de violență exercitate asupra persoanei vătămate realizează conțitutul constitutiv al infracțiunii de lovire sau alte violențe prevăzută de art. 193, alin.2 Cod Penal’’, sunt explicațiile incredibile ale anchetatorului ieșean, în ordonanța prin care a decis că nici pe departe nu ar fost vorba de tentativă de omor.

Onofrei: ’’Am fost atacat cu un topor. A fost tentativă de omor’’ 

De cealaltă parte, Constantin Onofrei arată că soluția procurorului este netemeinică și nelegală din cauza faptului că atacatorul, înarmat cu un topor, a fost la un pas să-l omoare.’’Infractorul a decis să mă atace cu o armă aptă să-mi provoace decesul. Prin urmare, nu a fost vorba despre un simplu conflict spontan, ci de un atac asupra mea cu un topor, în zone vitale ale corpului. Eram într-un loc izolat, în pădure, și am fost lovit în cap. Singurul impediment al producerii rezultatului periculos a fost determinat doar de reacția cînd m-am apărat și am încercat să deviez loviturile. Mai mult, atacatorii au urmărit însușirea nelegală a unor bunuri și lemnele de la parchetul care era exploatat legal. Doar reacția promptă și instictul de apărare mi-a salvat viața’’, a susținut Onofrei, în plîngerea împotriva ordonanței emise de Parchetul de pe lîngă Tribunalul Iași. Ca urmare a agresiunilor suferite, victima a suferit un traumatism cranio-cerebral fără pierderea cunoștinței, un traumatism cervical, leziuni și plăgi multiple, avînd nevoie de mai bine de o saptamînă de îngrijiri medicale. După decizia incredibilă de la Iași, cazul a fost trimis înapoi spre soluționare anchetatorilor din Pașcani, agresorii bărbatului riscînd pedepse simbolice doar pentru lovire și alte violențe, cu mult mai mici față de infracțiunea de tentativă de omor.

Nicu SAMSON

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here