Renunţă ArcelorMittal la investiţiile din România? Şi angajaţii de la Iaşi ai Arcelor au inima cât un purice

În ultimele săptămâni au apărut tot mai multe informaţii legate de posibilitatea ca ArcelorMittal să renunţe la unităţile deţinute în România. Presa a speculat faptul că grupul, controlat Lakshmi Mittal, urmăreşte creşterea producţiei în Alegria, în timp ce în România combinatele fac disponibilizări de personal. Mai mult, conducerea ArcelorMittal Galaţi a anunţat, la mijlocul lunii aprilie, că unitatea siderurgică nu va mai putea funcţiona multă vreme, în condiţiile în care costurile pentru energie au crescut în ultimii patru ani cu 25 de milioane de euro.

Venirea în România a omului de afaceri Lakshmi Mittal a dus la intensificarea zvonurilor. Vineri, preşedintele ArcelorMittal a avut o întâlnire cu premierul Victor Ponta, unde a prezentat evoluţiile privind industria oţelului şi preocupările grupului ArcelorMittal pentru asigurarea unui viitor sustenabil al acestei industrii în Europa şi în mod particular în România. „Preşedintele ArcelorMittal a exprimat speranţa că mediul investiţional din România îşi va păstra atractivitatea şi că vor putea fi identificate soluţii sustenabile, în mod special, în domeniul energiei. Primul-ministru Victor Ponta a afirmat sprijinul Guvernului roman pentru o activitate eficientă şi pe termen lung a grupului ArcelorMittal în România, precum şi interesul României de a consolida atributele sale competitive privind investiţiile străine, în particular în domeniul industriei siderurgice”, se arăta într-un comunicat de presă emis de Guvern.

Chiar dacă informarea emisă de Palatul Victoria nu spune clar care a fost subiectul central al discuţiilor dintre cele două părţi, reiese printre rânduri faptul că Lakshmi Mittal a vrut să se vadă cu şeful Executivului de la Bucureşti pentru a transă o problemă care de mult timp îl nemulţumeşte pe investitorul străin:preţul energiei.

De altfel, înainte de a se întâlni cu Lakshmi Mittal, Victor Ponta a recunoscut la un post de televiziune că patronul indian are „o mare preocupare faţă de deciziile pe care le va lua Consiliul European pe energie”. „Ei spun aşa: Europa, dacă nu reduceţi preţurile la energie şi continuaţi să le creşteţi, nu mai suntem competitivi, ne ducem în China, în Africa, în altă parte, pentru că în Europa nu mai sunt competitivi”, a subliniat premierul, adăugând că va analiza măsurile promovate în Spania şi Italia, „unde s-au scos cu totul subvenţiile, sau în Germania, unde cancelarul Angela Merkel tocmai le-a înjumătăţit”.

Cel mai mare producător de oţel din lume, ArcelorMittal, companie controlată de omul de afaceri indiano-britanic Lakshmi Mittal, deţine în România două unităţi siderurgice, la Galaţi şi Hunedoara, şi două metalurgice, la Roman şi Iaşi. sursa: finantistii.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here