Realitate crunta! Teste de sarcina, obligatorii pentru minorele care fac radiografii la Spitalul de Copii

Trist, dar adevarat. Fetitele minore aflate la virsta pubertatii, sunt obligate conform unor regulamente interne ale Spitalului de Copii Iasi, sa se supuna unui test de sarcina obligatoriu, inaintea unei investigatii radiologice. Acestea au devenit astfel litera de lege pentru medicii pediatri din cauza cresterii alarmante a numarului de mame minore.  In prezent, Spitalul de Pediatrie cumpara lunar in jur de 100  de bucati de astfel de teste pentru minore. Unii parinti sustin acest demers, altii insa il condamna dur.  

Spitalul de Copii din Iasi cumpara lunar in jur de 100 de teste de sarcina necesare fetelor minore aflate la varsta pubertatii.  Mai precis, un regulament intern si strict al unitatii spitalicesti, pe baza legislatiei in vigoare, la obliga pe copile, incepand chiar de la varsta frageda de 10 ani, sa se supuna unui test de sarcina, inainte de a efectua o investigatie radiologica. Masura a fost introdusa in baza unei prevederi legale pentru a se putea descoperi o eventuala sarcina ascunsa si nedorita. Pentru efectuarea acestui test de sarcina este insa nevoie de acordul parintilor, fiind vorba mai ales de copile cu varste cuprinse intre 10 si 14 ani. Daca masura extrema a fost deseori criticata si hulita de unii dintre parinti care au sustinut ca aceasta nu ar fi chiar in regula din punct de vedere moral, medicii vor sa previna astfel orice complicatie care ar putea pune in pericol viata fetei. Practic, o sarcina nedorita si ascunsa de minora, ar putea sa-i creeze acesteia mari probleme de sanatate in timpul expunerii la radiatii. Majoritatea doctorilor pediatri considera, la unison, ca exista potential de malformatii daca sarcina exista si este deja in primul trimestru.

Terinte: “Sunt cazuri frecvente la etnia rroma”

Contactat telefonic, dr. Radu Terinte, managerul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii „Sfanta Maria“ din Iasi, a explicat ca toata procedura are un rost foarte bine-definit. “E vorba de fetitele aflate la virsta pubertatii si care vin la noi pentru diferite afectiuni sau alte investigatii. Doctorii pot descoperi astfel in mod cu totul intamplator o eventuala sarcina ascunsa.  Mai mult, investigatiile radiologice ar putea sa le produca acestora dar si fatului in principal probleme serioase de sanatate, evident in cazul sarcinii nedorite. Daca aceste teste nu ar fi facute, noi ca si medici am putea fi in culpa medicala la un moment dat. Sunt situatii chiar frecvente la etnia rroma unde raman gravide copile de 12-14 ani.  Orice manevra medicala in cazul acestor minori se face insa de catre medicul pediatru doar cu acordul parintilor sau a reprezentantului legal. Regulamentul a fost instituit de mai bine de 5 ani”, a precizat managerul Radu Terinte. Exista insa si medici dar si destui parinti de copii care considera drept trista si tragica in acelasi timp aceasta masura dat fiind degradarea morala a lumii in care traim.

Pro si contra testului de sarcina la fetitele minore

Din anul 2014, Spitalul de Pediatrie Iasi a achizitionat si consumat lunar aproximativ 100 de teste de sarcina. Medicii pediatri arata ca in ultimul timp s-a inmultit in mod ingrijorator numarul minorelor care devin mame iar unele fetite chiar ascund cu abilitate faptul ca sunt insarcinate. Asta din cauza fricii de parinti si rude dar mai ales din cauza rusinii fata de societate si de cei din jur. Exista insa si parinti care au ramas fara cuvinte si si-au manifestat dezaprobarea fata de instituirea acestui regulament. Medicii pediatri incearca sa explice intreaga procedura si ii lasa pe acestia sa aleaga singuri varianta pentru care opteaza. Parintii fetitelor pot insa refuza un astfel de test dar numai dupa o declaratie pe propria raspundere. Chiar daca intr-o prima faza multi parinti nu vad rostul unui test de sarcina in cazul unei copile de 10-14 ani, majoritatea inteleg pana la urma ca este doar o metoda preventiva dupa lungi discutii cu medicii specialisti. Totul inspre binele, sanatatea si dezvoltarea mintala a minorelor.

Nicu SAMSON

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here