Război în parcarea Leroy Merlin Iași! Miza:stația GPL

Nicu SAMSON

Reprezentanții din Iași a colosului francez de bricolaj au cerut în instanță evacuarea firmei Tom Gas LPG, ce deține o stație de distribuție a gazului și petrolului lichefiat, în parcarea magazinului Leroy Merlin, situat pe Calea Chișinăului 23A. Distribuitorul de GPL Constantin Pohoață  contraatacă și susține că deține în mod legal un contract de subînchiriere care expiră abia la finele anului 2018.

Război în justiție între conducerea retailerului francez de bricolaj în România, Leroy Merlin, și firma locală de distribuție GPL Tom Gas LPG. Miza: o bucată din terenul parcării magazinului de bricolaj din Iași, situat pe Calea Chișinăului, loc unde reprezentanții Tom Gas dețin un punct de lucru ce se ocupă cu distribuția gazului și petrolului lichefiat. Practic, după ce au preluat toate activele și terenul aferent pe care a funcționat anterior cunoscutul brand de bricolaj Baumax, cei de la Leroy Merlin, cu sprijinul unui executor judecătoresc, au decis ca să-i îndepărteze definitiv din zona cu pricina, pe toți afaceriștii locali ce au avut contracte de subînchiriere . Urmare a acestui fapt, avocații retailerului de bricolaj i-au notificat pe chiriași să părăsească parcarea din jurul magazinului Leroy Merlin din Iași, denunțând ulterior toate contractele semnate în trecut. Printre cei vizați se numără în mod special firma Tom Gas LPG, având sediul social într-o localitate din județul Suceava, reprezentată de administratorul Constantin Pohoață. Mai precis, reprezentanții magazinului de bricolaj au cerut și au obținut în primă instanță dezafectarea și evacuarea stației de GPL aparținând SC Tom Gas, deși aceasta din urmă deține un contract de subînchiriere perfect legal. Totodată, cei de la Leroy Merlin l-au somat pe patronul Pohoață să elibereze parcarea cât mai repede cu putință, fiindu-i transmis și un preaviz de trei luni de zile. Patronul Tom Gas nu s-a lăsat însă intimidat de acțiunea în forță a colosului francez de bricolaj și a contraatacat în instanță, printr-o acțiune denumită ordonanță președințială.

Leroy Merlin cere despăgubiri de 100 euro pe zi

 “Prin intermediul executorului judecătoresc Paula Belibou, au fost transmise notificări către firma Tom Gas LPG, privind denunțarea unilaterală a contractului de subînchiriere, emis pe 12 septembrie 2013. Societatea în cauză are astfel obligația de a preda spațiul firmei noastre. În cazul în care SC Tom Gas nu predă spațiul respectiv în termenul prevăzut vom factura către aceasta, începând cu prima zi a expirării termenului de preaviz, despăgubiri în cuantum de 100 de euro/zi, pâna la data părăsirii definitive a locației. Acest spațiu trebuie predat cât mai repede în starea inițială”, au susținut avocații Leroy Merlin, prin intermediul apărătorului Alina Costea, reprezentanta unuia dintre directorii retailerului francez, Iwona Sierzputowska.

“Dezafectarea neautorizată a stației GPL poate provoca o catastrofă”

În replică, administratorul Tom Gas, Constantin Pohoață, afirmă că nu e de acord în nici un fel cu eliberarea spațiului pe care funcționează stația de distribuție a GPL-ului, pe motiv că deține în mod legal un contract semnat și parafat pentru o perioadă de 5 ani de zile. Prin intermediul avocatei sale, Liliana Lacrămioara Guzu, afaceristul a atacat la instanța de apel, hotărârea de evacuare a firmei sale. “Am fost notificați prin executor ca să eliberăm spațiul respectiv. Nu suntem de acord cu această solicitare. Noi avem toate avizele necesare emise de autorități. Mai mult, e vorba de o stație GPL care, dezafectată în mod neautorizat, ar putea crea un pericol iminent de explozie. Dezafectarea stației nu se poate face fără obținerea unei autorizații de demolare din partea Primăriei Iași și fără avizele Inspectoratului Situațiilor de Urgență (ISU). Dacă ar avea loc această acțiune, activitatea firmei noastre ar fi periclitată. Noi ne-am îndeplinit toate obligațiile contractuale cu bună-credință achitând corect atât chiria cât și utilitățile. Prin urmare nu există nici un motiv real de denunțare unilaterală a contractului. Actul a fost încheiat pe o perioadă de 5 ani iar investiția ce se află pe terenul respectiv ar putea fi pierdută dacă am da curs solicitării venite din partea Leroy Merlin. Mai mult, toate clauzele contractuale expiră abia în 2018”, explică avocata Liliana Guzu, într-o contestație înaintată Tribunalului Iași.

Referitor la războiul juridic dintre cele două societăți, magistrații ieșeni vor lua o hotărâre definitivă la sfârșitul acestei luni.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here