Raed Arafat: M-a șocat ce am văzut în prima zi de relaxare

Șeful Departamentului pentru Situatii de Urgență, Raed Arafat, a declarat vineri seara la Realitatea PLUS că a fost șocat de ce a văzut pe străzi în prima zi de relaxare a măsurilor.

„Aceste discutii (antivacciniste – n.red.) duc automat la ce am vazut azi (vineri – n.red.) iesind. Ce m-a socat este ce am vazut in transportul pulblic. Oamenii totusi nu inteleg si nu respecta masurile de protectei, si asta e grav. Daca in transportul in comun nu respecti, atunci când nu te vede nimeni și esti in alta parte cu siguranta nu respecti. În cel putin trei-patru garnituri de tramvai am vazut oameni fara masca. In tramvai erau 20 de persoane, daca doua persoane avea masca era foarte bine. Intr-o singura garnitura am vazut mai multe persoane cu masca”

„Nu pot spune ca NU am vazut oameni cu masti (pe strada – n.red.), am vazut si oameni în varsta cu masti, si oameni tineri cu masti. Am spus ca masca trebuie sa fie una din masurile compensatorii. Din pacate, nu se aplica de populatie, si unul din motive este că nu contează, ca n- are rost, ca oricum nu o sa fie amendati. Nu amenda trebuie sa fie cea care-l mână să respecte regulile, ci respectul pentru ceilalti și faptul cadaca nu le respectam putem imbolnavi alte persoane, precum si pe membrii de familie cand revenim (acasa – n.red.)”, a comentat Raed Arafat.

Arafat a mai amintit că pana va creste capacitatea de fabricare a mastilor chirurgicale in Romania se se pot folosi si alternative: „Poti folosi orice ca sa acoperi nas, gura, cand esti in transportul public sau cu mai multe persoane. Nu e obligatorie masca medicala daca nu ai acces la ea, ea e recomandabila, dar exista si alte solutii”.

„Oamenii trebuie sa inteleaga ca trebuie sa respecte masurile de protectie. (…) În acest moment, responsabilitatea in mare parte s-a transferat catre omul de rând, către omul simplu, care trebuie sa inteleaga ca daca nu aplica regulile de baza, o sa avem probleme serioase in perioada urmatoare. Asta e ce putem anticipa daca nu se respecta regulile de baza – masca, igiena, respectarea numarului maxim de persoane care pot fi impreuna, pana ajungem la faza doi de relaxare. Suntem in faza întâi acum. Mai avem doua saptamani sa vedem ce insemana primele masuri de relaxare. Daca nu vom respecta regulile si vom merge prea departe, clar vom vedea un impact serios asupra numărului de cazuri”, a avertizat Raed Arafat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here