La sfârșitul lunii martie, președintele Consiliului Județean, Costel Alexe, a aprobat într-o ședință a Adunării Generale a Acționarilor majorarea lefurilor încasate de directorii Apavital cu 47% @ Aceștia vor încasa în 2021 salarii și bonusuri cuprinse între 600.000 și 800.000 lei @ Fondul de salarii la Apavital a fost majorat cu 5 milioane de euro față de anul anterior @ Sursa de finanțare a acestei creșteri salariale o reprezintă majorarea cu peste 30% a tarifelor de apă și canalizare practicate de companie @ După aceste majorări, facturile ieșenilor au crescut în medie cu 25 – 30 de lei @ Conform bugetului aprobat în AGA de președintele Costel Alexe, salariile angajaților companiei vor crește cu 23%, fondul de prime, sporuri și alte bonificații va fi mai mare cu 26%, iar bugetul pentru tichete de masă și vouchere de vacanță se va majora cu 26% @ În același timp, directorul general Mihai Doruș și-a asumat o creștere a profitului companiei cu doar 1,7% față de anul anterior @ Consiliul Județean Iași, în calitate de acționar majoritar cu 99,69% din acțiunile societății, a fost reprezentat la ședința AGA chiar de către președintele Costel Alexe @ Astfel că, indiferent de poziția celorlalți acționari ai companiei, adoptarea deciziilor AGA s-a făcut conform dorințelor președintelui CJ, Costel Alexe
Nesimțirea nababilor de la Apavital este înfiorătoare. Într-o perioadă de criză economică în care mii de români își pierd locurile de muncă și mii de companii intră în faliment, bugetarii de lux care conduc compania Apavital au propus majorarea cu 47% veniturilor salariale ale celor cinci directori, pentru anul 2021. Sursa de finanțare a acestei creșteri salariale o reprezintă majorarea cu peste 30% a tarifelor de apă și canalizare practicate de companie.
Într-un dispreț total față de ieșeni, președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, a aprobat în cadrul Adunării Generale a Acționarilor ca directorii Apavital să încaseze în anul 2021 salarii și bonusuri nesimțite cuprinse între 600.000 – 800.000 de lei! Ba mai mult, cei cinci directori sunt abonați și la beneficiile pe care le au ceilalți salariați: tichete de masă, vouchere de vacanță, prime și cotă parte din profitul companiei. Pe lângă cei cinci directori, membrii Consiliului de Administrație vor fi recompensați și ei cu o creștere similară. Prin același buget, a fost aprobată și o creștere a fondului de salarii a companiei cu 22 milioane lei. În schimb, când e vorba de performanță, directorul general Mihai Doruș și-a asumat o creștere a profitului companiei cu doar 1,7% față de anul anterior.
Costel Alexe a dictat din capul mesei
Pe 26 martie 2021, Adunarea Generală a Acționarilor Apavital SA a aprobat bugetul de venituri și cheltuieli a companiei pentru anul 2021. Conform documentelor, Consiliul Județean Iași, în calitate de acționar majoritar cu 99,69% din acțiunile societății, a fost reprezentat la ședința AGA chiar de către președintele Costel Alexe. Astfel că, indiferent de poziția celorlalți acționari ai companiei, adoptarea deciziilor AGA s-a făcut conform dorințelor președintelui CJ, Costel Alexe. Așa se face că, prin voința lui Costel Alexe, s-a decis ca în anul 2021, cei cinci directori ai companiei Apavital să fie recompensați regește pentru nimic. Directorul general Mihai Doruș, directorul operațional Ion Mihăilescu, directorul tehnic Ștefan Dumitraș, directorul comercial Romeo Casian și directorul economic Gabriela Masalagiu vor încasa, în anul 2021, din banii ieșenilor, sute de mii de euro!
Conform notei de fundamentare, salariul directorului general Mihai Doruș este de 6 ori salariul mediu brut la nivel de ramură, în timp ce ceilalți directori au un salariu de 5,4 și 5,5 ori mai mare decât același indicator. Astfel, cei cinci bugetari vor fi recompensați cu un salariu fix lunar cuprins între 24.057 lei și 26.730 lei, la care se vor adăugă sporurile prevăzute în contractul colectiv de muncă. În plus, pachetul salarial va fi completat cu un bonus pentru anul 2020, obținut prin înmulțirea salariului pe cele 12 luni cu cifra 1,5. Astfel, pe lângă salariul anual de peste 70.000 de euro, Mihai Doruș va împărți împreună cu cei patru adjuncți ai săi un pot de 1.856.000 lei, considerat bonus de performanță. Un calcul simplu ne arată că bugetarul de lux Mihai Doruș va încasa peste 400.000 de lei, iar ceilalți directori vor primi, în medie, 360.000 lei. Și asta nu e totul. Pe lângă toate aceste sume colosale, bugetarii din conducerea Apavital se vor înfrupta și din beneficii specifice muritorilor de rând: tichete de masă, vouchere de vacanță, prime și chiar o cotă parte din profitul obținut de companie în anul 2020!
5 milioane de euro în plus la salarii!
Dar nesimțirea și tupeul celor de la Apavital nu se oprește aici. Conform bilanțului aprobat de AGA, Apavital și-a bugetat pentru anul 2021 o creștere a veniturilor din vânzarea producției (n.r.- facturarea consumului de apă și canalizare) de 21%, respectiv aproximativ 39 milioane lei. Această creștere de venituri se datorează a trei majorări succesive a tarifelor pentru apa potabilă și canalizare cu peste 30%, ultima modificare de tarif fiind chiar la începutul lunii martie 2021. Deși directorul Apavital, Mihai Doruș, spunea că această creștere a tarifelor este necesară pentru implementarea unor proiecte de investiții cu fonduri europene, vedem în mod clar că banii plătiți în plus de ieșeni se duc de fapt în buzunarele acestor bugetari lacomi. Din cele 39 de milioane de lei care se vor strânge în plus datorită majorării tarifelor, peste 22 de milioane de lei se duc pentru creșterea fondului de salarii a angajaților Apavital. Da, ați citit corect! O companie de stat, bugetară, căreia i se asigură monopolul pe un serviciu vital, își majorează bugetul de salarii cu 5 milioane de euro! Astfel, conform bugetului aprobat în AGA de președintele Costel Alexe, salariile angajaților companiei vor crește cu 23%, fondul de prime, sporuri și alte bonificații va fi mai mare cu 26%, iar bugetul pentru tichete de masă și vouchere de vacanță se va majora cu 26%. În schimb, bugetul de investiții din surse proprii a crescut cu doar 3 milioane de lei față de anul 2020. Cu alte cuvinte, din cele 39 milioane lei încasate în plus din majorarea tarifului, doar 7% din bani merg pentru investiții și 56% pentru salariile bugetarilor -șmecheri.
Contactat telefonic, președintele CJ Costel Alexe a solicitat un timp de gândire pentru a formula un punct de vedere cu privire la ceea ce a votat cu mâna lui în ședința AGA, însă nu a mai revenit cu un răspuns pe această temă.
Rareș Neamțu