Proiectul ROSPIN-SAT-1 lansează campania „Dacă Vrem Putem”. 150.000 de euro pentru satelitul care va observa pădurile și vegetația de pe suprafața României

Romanian Space Initiative (ROSPIN) a debutat în 2019 cu misiunea de a dezvolta ecosistemul spațial din România și de a crea o comunitate unită de persoane cu pasiuni similare din zona explorării spațiului. Proiectul ROSPIN-SAT-1 aduce la un loc peste 25 de studenți români. Aceștia lucrează la un satelit de mici dimensiuni care va observa pădurile și vegetația de pe suprafața României cu scopul de a le inventaria și de a identifica zone cu potențial de reîmpădurire. Pentru a continua dezvoltarea satelitului și pentru a duce misiunea educațională până în orbită, proiectul are nevoie de aproximativ 150.000 de euro.

Echipa ROSPIN a organizat pe 14 iunie un eveniment de lansare a campaniei de strângere de fonduri „Dacă Vrem Putem”, alături de un grup de profesioniști din industria publicitară. Evenimentul s-a desfășurat la Marcom Hub București, un hub care promovează tehnologia și inovația. Echipa ROSPIN-SAT-1 și-a prezentat proiectul în fața unor foști și actuali miniștri din zona de Cercetare, alături de reprezentanți ai unor companii mari din România precum BCR, VISA sau NN, dar și în fața partenerilor din industria spațială locală.

Participanții au asistat la 3 prezentări din partea liderilor organizației, prezentări care au detaliat parcursul proiectului ROSPIN-SAT-1, al organizației ROSPIN, dar și al campaniei care se află astăzi la debut. Prezentările membrilor ROSPIN au fost completate de un discurs din partea lui Ciprian Teleman, fost ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării, care a subliniat suportul pe care îl va oferi proiectului ROSPIN-SAT-1. În final a vorbit Gabriel Oltean, consilier al ministrului Mediului, el scoțând în evidență problemele României legate de sănătatea vegetației. Gabriel Oltean a povestit despre demersurile Ministerului Mediului în acest sens și a remarcat importanța satelitului ROSPIN-SAT-1, dar și a colaborării dintre Minister și organizații precum ROSPIN.

La eveniment a mai participat Silvia Dinică, șefa Comisiei de Știință, Inovație și Tehnologie din Senatul României, alături de membri ai Parlamentului. Campania celor de la ROSPIN este susținută și de o serie de persoane cu implicare puternică în societate printre care Marius Moga, Smiley, Cosmin „Micutzu” Nedelcu, Aluziva, Silviu Faiăr, Oana Zamfir, Sorin Badea sau Ionuț Bodonea. ROSPIN este deschisă colaborărilor atât din mediul public, cât și din cel privat. Publicul larg poate susține proiectul cu o donație lunară de 4 euro trimițând un SMS cu cuvântul SATELIT la 8864.

ROSPIN-SAT-1 a încheiat recent un program de dezvoltare satelitară al Agenției Spațiale Europene (ESA) și beneficiază și de o bursă din partea Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării. Acoperă însă doar 10-15% din costurile misiunii. Pentru a continua dezvoltarea satelitului și pentru a duce misiunea educațională până în orbită, proiectul are nevoie de aproximativ 150.000 de euro. Astfel, echipa ROSPIN alături de un grup de profesioniști din industria publicitară a pornit campania de strângere de fonduri sub sloganul „Dacă Vrem Putem”, cu Radio Guerrilla și EuroMedia drept parteneri media.

Impactul pe care îl are ROSPIN-SAT-1 după 5 ani de activitate

În ultimii 5 ani, ROSPIN a evoluat de la un proiect tehnic inițial la o organizație cu peste 130 de membri în componență, comunități locale în peste 13 orașe din România și peste 1.500 de beneficiari direcți. Proiectele ROSPIN sunt direcționate pe patru piloni de activitate: tehnic, educațional, competiție și comunitate.

În prezent, ROSPIN joacă un rol esențial în coagularea industriei spațiale locale și regionale, aducând la un loc prin activitățile sale elevi, studenți, tineri profesioniști și experți care se ocupă cu dezvoltarea de tehnologii spațiale. Proiectul ROSPIN-SAT-1 este cel care a pornit organizația în anul 2019, cu scopul de a oferi studenților pasionați de inginerie aerospațială o șansă să învețe cum funcționează misiunile de explorare a spațiului și să se familiarizeze cu standardele industriei spațiale.

Proiectul ROSPIN-SAT-1 reunește peste 25 de studenți români. Aceștia lucrează la un satelit de mici dimensiuni care va fi folosit în observarea pădurilor și vegetației de pe suprafața României. Scopul este de a le inventaria și de a identifica zone cu potențial de reîmpădurire. În plus, satelitul va funcționa ca o platformă open source care va da șansa studenților și elevilor din România să obțină imagini din orbită.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here