Profesorii ieșeni sunt gata de grevă! Bacalaureatul ar putea fi paralizat

Aproximativ 90% dintre sindicaliştii ieşeni din învăţământ susţin greva generală programată pentru luni, 12 iunie. Dacă şi în celelalte judeţe ale ţării profesorii vor susţine în număr mai mare de 70% protestul, examenul de bacalaureat ar putea fi paralizat.

Conform cifrelor furnizate de către Uniunea Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi (USLIP Iaşi) în urma centralizării datelor, deși nu toate unitățile de învățământ trimiseseră încă situația finală, 4.314 dintre membrii USLIP au votat pentru grevă generală şi 440 au fost împotrivă.

„Avem câteva zeci de unităţi care ne-au promis că ne transmit tabelele mai târziu. Noi am cerut derogare de la Federaţie având în vedere că sindicatul este foarte mare şi trebuie să recenzăm aproape 8.500 de persoane. Astfel, noi vom putea trimite către Federaţie datele până la ora 10“, declară Laviniu Lăcustă, preşedintele USLIP Iaşi.

Iaşul se numără printre judeţele cu cei mai mulţi profesori care îşi doresc greva, în alte părți situația fiind aproape la polul opus.

„În celelalte judeţe, cifrele sunt diferite. Bucureştiul stă mai rău, s-a votat împotrivă. În general Buzăul este pentru grevă, Bacăul, Maramureşul. Din opţiunile care au fost transmise, pocentajul este undeva între 60% şi 90% în celelalte judeţe“, completează Laviniu Lăcustă.

Dacă în urma centralizării datelor procentul va depăşi 70% pentru grevă, profesorii nu vor mai desfăşura nici o activitate. Având în vedere că pe data de 12 iunie este programată proba de evaluare a competenţelor digitale, elevii care susţin bacalaureatul se vor afla în imposibilitatea de a susţine probele conform programului.

Sindicaliştii sunt nemulțumiți de faptul că măririle de salarii de 20% anunţate pentru dascăli de la 1 iulie nu vor mai fi aplicate în acest an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here