Procurorii DNA care l-au anchetat pe Arsene, „atacați” la Curtea Constituțională

Ajuns la al 13-lea termen de judecată, procesul de corupție al inculpatului Ionel Arsene (foto), președintele Consiliului Județean Neamț, a avut parte, în ultima jumătate de an, de mai multe amânări, cărora li s-a adăugat și suspendarea judecății ca urmare a stării de urgență decretată pe teritoriul României pe motiv de Covid-19. Reluat ieri, după ieșirea din starea de urgență, procesul a început cu … o nouă amânare generoasă, următorul termen fiind fixat pentru data de 30 iulie, adică la o lună și cinci zile distanță. Cum procesul se judecă cu ușile închise, că așa au decis magistrații băcăuani, iar informațiile de pe portal sunt foarte sărace, prea multe date despre acest proces nu există. Singurele informații oficiale sună sec și sunt de genul „amână cauza” sau „având în vedere cererea de amânare” sau „având în vedere lipsa inculpatului și a apărătorilor, amână judecarea cauzei”, „în vederea audierii martorilor din lucrări, amână judecarea cauzei” etc.

Analizând și aceste informații, așa puține cum sunt, se poate spune, fără a lua în calcul perioada de suspendare cauzată de Covid-19, că procesul o duce din amânare în amânare din decembrie 2019. La termenul din 30 ianuarie, inculpatul și apărătorii au lipsit, iar judecătorii au amânat cauza pentru data de 27 februarie. La acest termen, informația de pe portal sună astfel : „în vederea audierii martorilor, amână judecarea cauzei şi acordă termen la data de 26.03.2020”. Au urmat două termene, pe 26 martie și 30 aprilie, când nu s-a judecat din cauza pandemiei. La termenul din 20 iunie, a fost repusă cauza pe rol și fixată data de 25 iunie ca termen de judecată, când a fost depusă o cerere de amânare.

Nu este exclus ca această amânare să aibă legătură cu excepția de neconstituționalitate invocată de inculpat. Arsene, prin avocații săi, a invocat, în februarie, o excepție de neconstituționalitate, iar în martie, Tribunalul Bacău a admis cererea de sesizare a Curții Constituționale „cu excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 87 alin.1-5 din Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, raportat la art. 1 alin.3, 5 , art. 16 alin.2, și art.131 alin.2 din Constituție”.  

Curtea Constituțională urmează să analizeze cererea și să decidă în consecință. În funcție de decizia ce va fi luată aici, procesul penal al lui Arsene poate fi influențat decisiv.

Excepția de neconstituționalitate invocată îi vizează pe cei care au anchetat dosarul inculpatului Arsene,respectiv procurorii anticorupție de la DNA Bacău.

Legea 304/2004

Art. 87. 

(1) Parchetul Național Anticorupție se încadrează cu procurori numiți prin ordin al procurorului general al Parchetului Național Anticorupție, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii, în limita posturilor prevăzute în statul de funcții, aprobat potrivit legii.

 (2) Pentru a fi numiți în cadrul Parchetului Național Anticorupție, procurorii trebuie să aibă o bună pregătire profesională, o conduită morală ireproșabilă, o vechime de cel puțin 6 ani în funcția de procuror sau judecător și să fi fost declarați admiși în urma unui interviu organizat de comisia constituită în acest scop.

(3) La interviu poate participa orice procuror care îndeplinește condițiile prevăzute la alin. (2).

(4) Interviul constă în verificarea pregătirii profesionale, a capacității de a lua decizii și de a-și asuma răspunderea, a rezistenței la stres, precum și altor calități specifice.

(5) La evaluarea candidaților, vor fi avute în vedere și activitatea desfășurată de procurori, cunoașterea unei limbi străine și cunoștințele de operare pe calculator.

Constituția României:

ARTICOLUL 1

(3) România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate.

(5) În România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie.

ARTICOLUL 16

(2) Nimeni nu este mai presus de lege.

ARTICOLUL 131

(2) Ministerul Public îşi exercită atribuţiile prin procurori constituiţi în parchete, în condiţiile legii.

 

Dosarul de la Tribunalul Neamț, strămutat de Curtea de Apel Bacău

Dosarul în care Ionel Arsene este acuzat de DNA de fapte de corupție s-a judecat inițial la Tribunalul Neamț, primul termen al procesului fiind fixat pentru 28 august 2018. Apărătorii lui Arsene au cerut strămutarea, iar Curtea de Apel Bacău, în 21 martie 2019, a fost de acord. Cât s-a aflat pe rolul Tribunalului Neamț, solicitările avocatului lui Arsene, ca ședința de judecată să se desfășoare cu ușile închise, au fost respinse de către judecător. Acesta și-a argumentat poziția prin aceea că infracţiunile pentru care inculpatul a fost trimis în judecată nu ţin de viaţa privată și a cerut argumente mai solide pentru a declara ședințele nepublice. Însă, la Bacău, lucrurile s-au schimbat radical. În primul rând, procesul a fost strămutat, decizia fiind luată la Curtea de Apel Bacău. Ulterior, magistrații băcăuani au fost rapid de acord și ca procesul să se judece cu ușile închise, astfel că jurnaliștii nu au mai putut participa la ședințele de judecată. Instanța băcăuană a admis cererea apărătorilor lui Arsene ca ședințele de judecată să nu mai fie publice, pe motiv că presa ar publica declarațiile martorilor, iar buna înfăptuire a Justiției ar fi împiedicată. Așa se face că, de la termenul din aprilie 2019, primul de la strămutarea dosarului la Bacău, ședințele de judecată se desfășoară în „secret”. Pot participa la proces doar inculpatul, avocații, procurorul DNA și martorii din dosar.

Faptele de corupție pentru care este judecat inculpatul Arsene

Într-un singur dosar, Arsene este judecat pentru trei fapte de trafic de influență. Într-una dintre cauze, denunțător a fost Gheorghe Ștefan, fostul primar al orașului Piatra Neamț. Pinalti a făcut denunț împotriva lui Arsene la DNA, afirmând că i-a dat acestuia bani, în cursul anului 2013, pentru a-i face probleme la Agenția Națională de Integritate lui Culiță Tărâță, președintele de la acea vreme a Consiliului Județean Neamț. Arsene și Pinalti se aflau în conflict deschis cu Tărâță. În același dosar, Arsene este judecat pentru încă două fapte de trafic de infleunță. Este vorba de dosarul ce a fost conexat de procurorii DNA, în care anchetatorii arată că, în iulie 2015, Arsene, în calitate de deputat și președinte al PSD Neamț, a pretins de la reprezentantul firmei Construcții Hidrotehnice SA Iași un procent de 5% din suma totală de 60.000.000 lei ce trebuia alocată de Administrația Națională Apele Române (A.N.A.R.) pentru finalizarea contractelor pe care firma respectivă le avea în derulare cu administrațiile bazinale.
În schimbul acestui comision, afirmă procurorii, în perioada iulie –  septembrie 2015, suspectul Arsene Ionel și-a exercitat influența asupra unui coleg de partid, la vremea respectivă secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru a-l determina să facă demersuri în vederea alocării de către Administrația Națională „Apele Române” (ANAR) a sumei anterior menționată, demersuri rămase, însă, fără rezultat.

De asemenea, Arsene este judecat și pentru că, în iunie 2015, în calitatea sa de deputat și președinte PSD ar fi tras sfori pentru ca firma controlată de soția lui să pună tâmplărie la Școala Icușești. Pe perioada procesului penal, Arsene nu are voie să se aproprie de mai multe persoane, martori în dosarele sale: Ştefan Gheorghe, Panfil Carmen Maria, Ştefan Gabriel, Panaite Vasile, Porumboiu Adrian, Creţu Vasilica, Avram Doru, Andriţa Valeriu, Careja Ioan, Moga Costel,  Jugan Iulian şi Lupu Mihai.

Doru Avram a fost directorul Rotercom Prestige SRL, firma familiei lui Arsene care a pus termopanele la școala din Icușești. De asemenea, Arsene nu are voie să se apropie de Careja Ioan, Moga Costel şi Lupu Mihai. Primii doi sunt directori la Construcții Hidrotehnice SA Iași, iar ultimul acționar al aceleiași firme. Mihai Lupu a fost deputat PNL în legislatura 2012 – 2016 și coleg cu Ionel Arsene în Comisia de Transporturi. Primul a fost președinte, al doilea vicepreședinte. De altfel, se pare că de aici a și pornit afacerea care i-a adus lui Arsene al doilea dosar de trafic de influență.

Sursa: atacul.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here