Probleme în cuplu: Chirica demolează blocul asociatului familiei Alexe din afacerile imobiliare

Primăria cere în instanță demolarea unui etaj construit ilegal la un bloc din Galata, pe Șoseaua Voinești @ În acte, blocul este deținut de o firmă a unei pensionare de 62 de ani din Iași, dar în realitate societatea este administrată printr-o procură specială de către Lucian Tudorachi, patronul Acord Imobiliare @ Tudorachi este asociat în afacerile imobiliare ale familiei Alexe prin intermediul lui Alexandru Dura, cumnatul președintelui CJ @ Mihai Chirica a cerut în mod expres Poliției Locale să controleze lucrările de la blocul de pe Șoseaua Voinești, iar după un an a cerut demolarea etajului construit ilegal @ Blocul este locuit în totalitate de familii, cumpărători de bună credință @ Chirica a trimis adresă Poliției Locale  să verifice blocul după ce documentația depusă de firmă a zăcut un an de zile în Primărie @ Societatea Gradena Rezidențial SRL avea autorizație pentru o clădire cu parter și două etaje, dar a mai construit și un al treilea etaj @ Lucian Tudorachi, proprietarul de facto al blocului, este asociat cu cumnatul președintelui CJ în firmele Acord Residence SRL și ACD Grup SRL @ Firma Gradena Rezidential SRL a mai construit un complex de locuințe și în comuna Miroslava  

La mai bine de un an de zile după ce Poliția Locală a constatat că la un bloc ridicat pe șoseaua Voinești a fost construit un etaj în plus față de cele autorizate, Primăria Iași a cere în instanță demolarea nivelului edificat ilegal. Culmea, la aproape cinci luni de la introducerea acțiunii de demolare, tot Primăria Iași a emis pentru același bloc un certificat de urbanism pentru „intrare în legalitate”. La mijlocul acestui joc al municipalității se află Lucian Tudorachi, patronul agenției Acord Imobiliare, asociat cu familia președintelui Costel Alexe în mai multe afaceri imobiliare. Blocul de pe șoseaua Voinești nr. 11 aparține firmei Gradena Rezidential SRL, deținută de către Marcela Iosub, o pensionară din Iași în vârstă de 62 de ani. Însă, toate demersurile legate de proiectele imobiliare ale firmei sunt efectuate de către Lucian Tudorachi, care are puteri depline asupra societății în baza unei procuri speciale semnată de către Marcela Iosub.

De altfel, numele lui Tudorachi apare pe toate documentele firmei, autorizații, certificate de edificare, procese-verbale de recepție, dar și în anunțurile de vânzare, unde acesta este menționat ca persoană de contact.

Chirica a trimis Poliția Locală în control

Până în toamna anului 2021, Primăria Iași nu a avut o atitudine ostilă față de firma controlată de către Lucian Tudorachi. În luna octombrie 2019, municipalitatea a emis autorizația de construire pentru un bloc cu parter și două etaje. Proiectul prevedea amenajarea unei „locuințe colective mici” cu 12 apartamente. După doar câteva luni, în mai 2020, primarul Mihai Chirica a semnat chiar și un „certificate de atestare a edificării construcției pe stadiu de execuție”, document care atesta faptul că blocul fusese construit în proporție de 70%.

În luna octombrie a anului 2020, firma Gradena Rezidențial a început demersurile pentru autorizarea celui de al treilea etaj și a depus în acest sens o cerere pentru „supratejare imobil existent”.

Timp de aproape un an de zile, cererea a rămas nesoluționată și a zăcut în sertarele din birourile Primăriei Iași. Situația s-a schimbat în momentul în care solicitarea depusă de firma Gradena Rezidențial SRL a ajuns pe masa primarului Mihai Chirica. Acesta a oprit documentația și a trimis Poliția Locală în control. Pe 14 septembrie 2021, Chirica a trimis Poliției Locale o solicitare scrisă prin care cererea verificarea în teren a clădirii pentru care se solicita supraetajarea.

„Urmare a cererii adresată de SC Gradena Rezidențial SRL, înregistrată la Primăria Municipiului Iași cu nr. 104069/13.10.2020, în scopul „Supraetajare construcție existentă”, amplasament situat la adresa Țoseaua Voinești nr. 11, vă solicităm, să efectuați un control în teren în vederea stabilirii situației exacte a imobilului”, se arată în adresa înaintată Poliției Locale sub semnătura primarului Mihai Chirica.

Blocul mic a crescut mare

Agenții Serviciului Control Urbanism din cadrul Poliției Locale nu au făcut decât să constate ceea ce era evident și să aplice o amendă de 10.000 lei. Procesul-verbal de amendă a fost încheiat pe data de 30 septmebrie 2021, în document stabilindu-se și un termen de șase luni de zile pentru „intrarea în legalitate prin obținerea autorizației de construire, dacă condițiile urbanistice permit, în caz contrar aducerea imobilului la forma inițială/autorizată”.

Timp de aproape un an de zile nu s-a mai întâmplat nimic. Firma Gradena Rezidențial SRL nici măcar nu a contestat amenda primită. Primăria și Poliția Locală s-a trezit abia în octombrie 2022 și a înaintat Judecătoriei Iași cererea pentru autorizarea demolării lucrărilor efectuate fără autorizație: „supraetajare peste etajul doi la imobilul autorizat cu AC 114 din 1 otcombrie 2019 cu regim de înălțime P+2E”

Blocul este locuit. Un etaj în plus, apartamente în loc de birouri și spații comerciale

Conform autorizației de construire emisă pe 1 octombrie 2019, firma Gradena Rezidential SRL trebuia să ridice pe terenul de șoseaua Voinești nr. 11 un bloc cu parter și două etaje și cu o înălțime maximă de 9 metri. Autorizația mai prevedea ca în clădire să fie amenajate 12 apartamente ( 1 ap. cu o camera, 5 ap. cu doua camere, 6 ap. cu trei camere,), birouri, spații tehnice, spații de depozitare și spații comerciale.

Însă, în loc de locuință colectivă mică, societatea controlată de către Lucian Tudorachi a ridicat un bloc în toată regula cu apartamente de sus până jos. De altfel, acestea sunt în prezent locuite, fiind vândute în baza unor promisiuni de vânzare-cumpărare, un artificiu legal prin care pot fi înstrăinate locuințe care nu au fost intabulate.

Asociat cu Alexandru Dura, cumnatul lui Costel Alexe

ALEXANDRU SI ADINA DURA – SURSA REPORTER DE IAȘI

Gradena Rezidențial SRL a fost înființată în 2017 de către Marcela Iosub, o pensionară în vârstă de 62 de ani. Însă, în realitate societatea este administrată de către Lucian Tudorachi, patronul Acord Imobiliare, dar și de fiul acesteia, Cristian Constantin Iosub. Femeia a emis pe numele celor doi o procură prin care le conferă acestora puteri depline legate de administrarea patrimoniului societății.

Numele lui Lucian Tudorachi apare alături de cel al lui Alexandru Dura, cumnatul președintelui Consiliului Județean, în alte două firme cu activitate în zona imobiliară. Este vorba despre Acord Residence (asociați: Alexandru Dura, Virgil Laurențiu Istrate și Lucian Tudorachi) și ACD Grup ( asociați: Alexandru Dura, Virgil Laurențiu Istrate și Lucian Tudorachi).

De altfel site-ul www.acordimobiliare.ro este dedicat în intergralitate proiectelor Roca Vilas și Roca Residence, în care este implicat direct Alexandru Dura, căsătorit cu Adina, sora lui Costel Alexe.

Începând cu anul 2017, firma Gradena Rezidential SRL a mai ridicat în Valea Adâncă, pe teritoriul comunei Miroslava, un complex de blocuri. Primele autorizații au fost obținute pe numele lui Costel și Marcela Iosub și au fost ulterior cesionate către societate.

Tudor LEAHU

 

1 COMENTARIU

  1. In stațiunea Costinești pe str Traian Vuia este o construcție care are ilegalități la etajul trei și mansardă, fiind construite ilegale fără documentații obligatorii și autorizație de construire pentru ele.Primaria a trecut cu vederea aceste ilegalități, pentru care nici nu poate încasa taxe și impozite conform legii în vigoare deoarece nu are recepție finală pentru ele.Inspectiratul in construcții să se autosesizeze întrucât primăria a cerut demolarea construcțiilor ilegale în plus față de autorizația de construcție,iar proprietarul sfidează aceea hotărâre rămasă definitivă și irevocabilă prin încheierea imobilului pe perioada verii.Ilegalitatile trebuie să devină legalitate pentru orice cetățean român.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here