Un credit restant de peste 90.000 de lei o poate transforma pe Dana Druguș în pieton @ Mașina fostului director general al UMF este scoasă la vânzare de executori în contul datoriei@ Creditul cu pricina nu a fost menționat în nicio declarație de avere@ Oficial, Dana Druguș a câștigat în ultimii ani câte 50.000 de euro anual, dar nu a fost în stare să-și achite rata
După ce și-a pierdut funcția de Director General al Universității de Medicină și Farmacie, pentru Dana Druguș veștile proaste continuă să persiste. La finalul anului 2018, Banca Transilvania a demarat procedura de executare silită a fostului director general al UMF, Dana Druguș, pentru un credit restant în cuantum de peste 20.000 de euro. Și pentru că nu a ajuns la o înțelegere cu banca pentru stingerea datoriei pe cale amiabilă, pe lângă cei 92.000 lei datorați creditorului, Dana Druguș va fi obligată să achite executorilor cheltuielile aferente procedurii, estimate până acum la suma de 8.000 de lei.Mai mult, creditul pentru care este executată Dana Druguș, deși a fost contractat în 2015, nu apare în niciuna dintre declarațiile de avere completate de fostul director general al UMF, fapt ce i-ar putea atrage noi probleme penale.
Druguș rămâne fără mașina de teren
Conform anunțului de vânzare făcut public pe data de 17 ianuarie de executorul Dragoș Iovu, primul bun scos la vânzare de către portărei este o mașină Subaru Tribeca din anul 2008 evalută la aproximativ 5000 de euro. ”În conformitate cu dispozițiile legale, aducem la cunoștința generală că, în data de 13.02.2019, ora 13:00, va avea loc la sediul BEJA Iovu Dragoș, vânzarea la licitație publică a bunului mobil constând în autoturism marca Subaru, model Tribeca, număr de înmatriculare IS 17 EXP, an fabricație 2008, culoare gri, tracțiune integrală, combustibil – benzină, capacitate cilindrică 3630, proprietatea debitoarei Druguș Daniela, care datorează creditoarei Banca Transilvania SA suma de 99.695 lei, sumă compusă din 998 lei reprezentând comisioane restante, 133 lei reprezentând debit neautorizat, 6.988 lei reprezentând dobânzi restante, 4.057 lei penalități, 79831 lei reprezentând debit principal și 7.685 lei cheltuieli de executare silită, conform titlului executoriu Contract de credit nr 325 din 28.07.2015 și a actelor adiționale ulterioare. Prețul la care a fost evaluat mobilul este de 23.311 lei.
Creditul fantomă
Potrivit declarațiilor de avere completate de Dana Druguș și publicate pe site-ul Agenției Naționale de Integritate, creditul contractat de la Banca Transilvania nu a fost declarat! De ce a ascuns Druguș această datorie și a riscat completând în fals declarația de avere, nu știm, însă fapta aceasta o poate costa un nou dosar penal. Reporterii 7 IAȘI au studiat declarațiile de avere depuse de Druguș pentru anii 2015 și 2016. La capitolul V – Datorii apar menționate două credite contractate de la BRD. Primul credit a fost contractat în anul 2008 și are scadența în anul 2033 și are o valoare de 232.000 de lei, iar al doilea a fost luat în anul 2011 și scadența în 2021, dar cu o valoare mult mai mică, respectiv 35.000 lei. În schimb, nicio mențiune despre datoria față de Banca Transilvania.
Bogată, dar datoare
Situația executării silite a fostei șefe a UMF este cel puțin ciudată. Potrivit declarațiilor de avere, Dana Druguș este o persoană înstărită care ar putea achita fluierând cei 20.000 euro datorie față de Banca Transilvania. De ce a refuzat Druguș returnarea creditului? Nu știm. Însă putem observa că în anii 2015 și 2016 Druguș a avut în mod oficial venituri de aproximativ 50.000 de euro în fiecare an. Din cei 100.000 de euro câștigați în acei doi ani se putea stinge cu ușurință datoria față de Banca Transilvania. Totodată, potrivit declarației de avere, Dana Druguș deține două case, una în suprafață de 240 mp și a doua în suprafață de 128 mp. De asemenea, Druguș are plasamente financiare care depășesc însumate 60.000 de lei.
Executorul milostiv
La fel de ciudată este și atitudinea executorului, care a ales să demareze executarea silită cu un bun care nu acoperă nici măcar un sfert din datorie, când putea trece direct la vânzarea celor două vile deținute de Dana Druguș. Deși conform uzanțelor bunul mobil trebuia indisponibilizat pentru a nu suferi avarii și a se deprecia, executorul a făcut un act de clemență. Într-o discuție telefonică purtată cu reprezentanții executorului reporterii 7 IAȘI au aflat că mașina executată silit se află încă în posesia debitoarei, fiind utilizată zi de zi, dar poate fi vizualizată printr-o programare prealabilă prin intermediul avocaților, doar după ora 19.00 seara.
Rareș Neamțu