Primăria refuză un cadou de 10 milioane euro! Câștigător: un afacerist din garda veche a PSD

  •  Deși deține o hotărâre definitivă a instanței, Primăria Iași nu face nimic pentru a recupera sau pentru a fi despăgubită pentru un teren în valoare de 10 milioane de euro, obținut ilegal de un apropiat al gărzii vechi din PSD
  •  Au trecut patru ani de când instanța a anulat un titlu de proprietate pentru o suprafață de teren de 24 hectare, situat în zona Păcurari, la intrarea în IașI
  •  Pe teren au apărut vile și blocuri, iar moștenitorii de drept sunt purtați pe drumuri de ani de zile
  •  Omul de afaceri Haralambie Irimia a vândut terenul pe bucăți și s-a retras discret, fără ca cineva să-l deranjeze

Tudor LEAHU

Au trecut mai bine de patru ani de zile de când Primăria municipiului Iași s-a trezit că, din senin, s-a îmbogățit cu aproape 24 hectare de teren extrem de valoros, la intrarea în Iași, pe partea stânga, la granița cu Valea Lupului. Sute de vile și blocuri cu peste zece etaje au apărut în zonă, deși terenul a intrat în circuitul civil în mod ilegal. Mulți s-au îmbogățit de pe urma acestor tranzacții imobiliare, care au avut la bază un titlu de proprietate emis ilegal.
Primăria Iași nu a pretins nici un ban de la cei care ocupă terenul ori de la cei care s-au îmbogățit de pe urma vânzării acestuia și nici nu retrocedează terenul rămas liber, care a mai putut fi salvat în urma anulării titlului de proprietate.

Terenul valorează acum 10 milioane de euro

Povestea acestui teren începe în anul 1996, când Prefectura a emis un titlu de proprietate, în baza Legii 18/1991, prin care firma Agroservice SA a primit în proprietate 23,16 hectare în municipiul Iași.
În prezent, prețul terenului în zonă este cuprins între 30 de euro și 80 – 100 de euro pe metru pătrat. Calculând la un preț mediu, reiese că valoarea de piață a întregii suprafețe de teren este de peste 10 milioane de euro.

Tun pesedist, în ultimele zile de guvernare

Pe 24 octombrie 1996, comisia de fond funciar a decis acordarea terenului. După numai o zi, pe 25 noiembrie, a fost emis titlul de proprietate, iar firma a intrat în posesia terenului.
Toate aceste demersuri birocratice, de la hotărârea comisiei până la emiterea titlului de proprietate durează de obicei câteva luni de zile. Este explicabilă viteza cu care s-au mișcat șefii de atunci ai administrației județene, deoarece după numai câteva zile guvernarea a fost preluată de CDR, pentru că PSD pierduse alegerile.

GALERIE FOTO

Titlu semnat de Flaișer, terenul a ajuns la Solcanu

Firma Agroservice SA, care și-a schimbat ulterior numele în Tehnostar SA, a revendicat dreptul de proprietate asupra terenurilor administrate de fosta fermă a PCR.
Titlul de proprietate a fost semnat de către prefectul de la acea vreme, Lucian Flaișer, vicepreședinte al PSD ani la rând și om de încredere al jupânului Ioan Solcanu. O suprafață din teren a ajuns și la acesta din urmă. În 2011, când prefectura a deschis procesul pentru anularea titlului, Ioan Solcanu declara că nu știe dacă terenul pe care el și-a ridicat vila face sau nu parte din suprafața vizată.

Irimia Haralambie, omul care a stăpânit intrarea în Iași

Firma Agroservice SA, care a primit terenul de la intrarea în Iași, este controlată de către omul de afaceri Irimia Haralambie. Societatea comercială a fost înființată în anul 1991, iar ulterior și-a schimbat numele în Tehnostar SA. În urmă cu câțiva ani, firma a fuzionat cu o altă societate deținută de Irimia Haralambie, Lord – Gust SA. Aceasta deține un restuarnat cu nume similar în zona Dancu, pe șoseaua Aurel Vlaicu.

Moștenitorii de drept nu primesc terenul

De nouă ani de zile, familia Talaș se luptă în instanță pentru a primi un teren de 1,5 hectare situat în municipiul Iași. Deși a câștigat în instanță terenul, moștenitorii nu reușesc să-l primească în proprietate. Familia Talaș a identificat terenul liber, care face parte din fosta proprietate, preluată abuziv de către Agroservice SA, în baza titlului anulat în 2012. Cu toate acestea, autoritățile refuză să-l pună la dispoziția moștenitorilor. Oficiul Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară a reușit într-o frază de două rânduri să se contrazică, afirmând o dată că terenul “nu figurează în baza de date”, iar a doua oară că “terenul figureaza cu numar cadastral”.

“(…) imobilul – parcelele 1588 șI 1608 nu figurează în baza de date, dar conform planului anexat la dosar parcelele hașurate de dumneavoastră figurează cu număr cadastral de bază 5673, care ulterior a fost alipit și dezmembrat”, se arată în răspunsul Oficiului de Cadastru.
“De șapte ani de zile așteptăm punerea în posesie. Este vorba de o hotărâre a instanței pe care Primăria municipiului Iași refuză să o pună în aplicare”, a declarat avocatul familiei Talaș.

“Primăria nu mai are ce face”

Șefii municipalității afirmă că bună de plată în acest caz este doar firma pe numele căreia a fost emis titlul de proprietate.

denisa ionascu“Primăria nu mai are ce face în această situație. Potrivit legii, în cazul în care apare o persoană care revendică această suprafață de teren, aceasta este îndreptățită să fie despăgubită de persoana fizică sau juridică al cărui titlu a fost anulat de instanță. Asta deoarece, în baza titlului s-au făcut înstrăinări, iar terenul a intrat în circuitul civil. Modalitatea în care se calculează cuantumul despăgubirilor este prevăzută de lege”, a declarat Denisa Ionașcu, secretarul Consiliului Local.

Prefectul care a anulat titlul: “Terenul liber trebuie retrocedat”

Titlul de proprietate a fost anulat în baza unei hotărâri a instanței, rămasă definitivă în 2012. Acțiunea a fost inițiată și promovată de prefectul de la acea vreme, Dragomir Tomașeschi.

dragomir tomaseschi“Terenul care a rămas liber și care nu a intrat în circuitul civil prin diverse acte de vânzare-cumpărare, a fost pus la dispoziția comisiei locale de fond funciar, iar oamenii trebuie puși în posesie. În rest, primăria trebuie să facă demersuri pentru anularea tranzacțiilor care au avut loc după emiterea titlului”, a spus avoccatul Dragomir Tomașeschi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here