Primăria Podu Iloaiei construiește ilegal o stradă special pentru primar. Proiectul care leagă terenul edilului de drumul european, respins de CNAIR

Primăria Podu Iloaiei construiește ilegal o stradă care leagă drumul european de un teren aflat în proprietatea familiei primarului Ioan Alexa @ CNAIR a respins proiectul: „în urma analizării documentaţiei, s-a constatat că aceasta nu respectă condiţiile privind amenajarea intersecţiilor” @ Cu toate acestea, Primăria a continuat lucrarea, care a presupus și desființarea unei esplanade și a unor spații verzi @ Noua stradă leagă doar proprietatea primarului de drumul european, anterior accesul realizându-se printre blocuri pe un traseu de aproximativ 1,5 kilometri @ Investiția realizată din bani publici sporește valoarea terenului deținut de Alexa de 4 – 5 ori, deoarece astfel are deschidere directă la drumul european @ Pentru a crea aparența unei investiții de interes public, Primăria Podu Iloaiei modernizează și câteva locuri de parcare, care deservesc de asemenea terenul primarului

Primarul orașului Podu Iloaiei, Ioan Alexa, folosește funcția și banii din bugetul local pentru a-și spori averea personală. Alexa a inițiat un proiect de investiții din bani publici total inutil pentru comunitate, dar care are scopul de a crește valoarea unui teren deținut de către primar și soția sa. Primăria Podu Iloaiei plătește 1 milion de lei pentru realizarea unui drum care leagă terenul primarului de drumul european ce traversează centrul orașului. Lucrările se desfășoară ilegal întrucât Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere nu a acordat avizul necesar, documentația depusă de Primăria Podu Iloaiei și proiectantul selectat fiind respinsă deoarece nu nerespectă legislația. Pentru a se crea noua stradă către terenul primarului Alexa vor fi distruse spațiul verde și esplanada din centrul orașului. Vechiul acces către terenul primarului se facea prin spatele blocurilor din centrul orașului pe o stradă de aproximativ 1,5 km. Noul drum, cu o lungime de 50 metri și finanțat din banii primăriei, deservește doar terenul primarului. Mai mult, tot din banii publici și tot pe terenul Primăriei vor fi amenajate și locuri de parcare care să deservească inclusiv proprietatea primarului. Prin această șmecherie, Ioan Alexa și-a crescut valoarea terenului de 4-5 ori.

Cale de acces către terenul primarului

La finalul anului 2023, Primăria Podu Iloaiei a demarat o investiție de 923.117 lei pentru amenajarea unor locuri de parcare și a unui drum de acces în zona centrală a orașului. În octombrie 2023, primarul Ioan Alexa prezenta într-o postare pe Facebook proiectul ca fiind o investiție necesară și utilă comunității.

„Continuăm modernizarea  zonelor rezidenţiale de blocuri din Podu Iloaiei şi am demarat lucrările la amenajarea celei de-a treia parcare din oraş. Suntem în etapa de început, în care excavăm.  Sperăm că vremea va ţine cu noi cât mai mult timp şi până de sărbători să fim gata inclusiv cu etapa turnării asfaltului. Dorinţa e să oferim locuitorilor din zonă locuri de parcare moderne, supravegheate video, sigure pentru proprietarii de autovehicule”, arăta primarul pe Facebook.

În realitate, cei 1 milion de lei cheltuiți din banii publici ai Primăriei Podu Iloaiei au un alt scop. Prin drumul de acces nou realizat conectat cu drumul european ce trece prin centrul orașului, primarul Ioan Alexa își crește valoarea unui teren ce îl deține exact în acea zonă. Accesul din drumul european se oprește fix la limita proprietății primarului Alexa și nu deservește decât terenul acestuia.

Locurile de parcare, paravan pentru șmecheria primarului

Locurile de parcare pe care Alexa spune că le amenajează existau deja și aveau acces auto prin spatele blocurilor din centrul orașului. Locurile de parcare nu aveau nevoie de acces direct din drumul european, investiția în drumul nou de acces fiind inutilă. Pentru a realiza această nouă stradă, primarul Alexa a decis să desființeze o esplanadă și un spațiu verde din centrul orașului. Proiectul lui Alexa prevede amenajarea a 39 de locuri de parcare.  Acestea existau, însă primarul spune că le modernizează. În fapt, locurile de parcare sunt doar o perdea de fum pentru motivul real al investiției, cel de creare a căii de acces dinspre terenului familiei Alexa către drumul european. Cea mai mare parte a banilor cheltuiți este alocată de fapt la realizarea și asfaltarea celor două benzi auto care vor conecta proprietatea primarului cu drumul european. Prin această ilegalitate, primarul Ioan Alexa și-a crescut valoarea proprietății de cel puțin 4-5 ori. În acest moment, terenul primarului devine atractiv pentru orice fel de investiții, comercială sau rezidențială, tocmai datorită accesului direct și facil la drumul european.

Lucrare fără aviz de la DRDP Iaşi

Proiectul derulat de Primăria Podu Iloaiei a fost făcut fără avizul celor de la Drumurile Naţionale. Constructorul a început deja lucrările deși nu a fost eliberată o autorizației de construire valabilă în lipsa avizului de la DRDP. Conform legislației, pentru emiterea autorizației de construire în vederea conectării cu drumul european, este necesar obținerea unui aviz de la administratorului drumului, respectiv DRDP Iași. Primăria Podu Iloaiei a cerut în octombrie 2023 avizul, însă documentația depusă nu respecta legilslația. Direcţia de Drumuri Naţionale a cerut o lămuriri și completări de la Primăria Podu Iloaiei, însă instituţia nu le-a mai trimis. În aceste condiții, investiția se derulează în mod ilegal, fără documentele necesare.

În data de 2.10.2023, Unitatea Administrativ- Teritorială Podu Iloaiei , prin intermediul proiectantului, a depus la DRDP Iaşi- Secţia de Drumuri Naţionale Iaşi, documentaţia aferentă invesţiei privind amenajare parcări 3 zona centrală în oraş Podu Iloaiei. În urma analizării documentaţiei, s-a constatat că aceasta nu respectă condiţiile privind amenajarea intersecţiilor, drept pentru care s-a solicitat, atât beneficiarului investiţiei- UAT Podu Iloaiei, cât şi proiectantului, revizuirea/completarea documentaţiei. Menţionăm faptul că până în present, UAT Podu Iloaiei nu a transmis către DRDP Iaşi documentaţia revizuită, conform solicitării, se arată în răspunsul celor de la Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Iaşi.

Domeniul public trecut pe persoană fizică de către primar

Edilul din Podu Iloaiei și-a transferat și unele terenuri publice din oraș în proprietatea sa. Ioan Alexa  a concesionat de la primăria pe care o conduce două terenuri ultracentrale, în suprafață de 100 mp cu doar 14 lei lună, concesionări care au fost aprobate în două ședinșe „de îndată” ale Consiliului Local. Cele două suprafețe se află în vecinătatea spațiilor comerciale pe care acesta le deține în centrul orașului, chiar lângă drumul European. Evaluarea din care a rezultat un cuantum al chiriei de 14 bani/mp/lună a fost întocmită la modul general, fără a fi identificate terenurile care fac obiectul concesiunii. Cererile pentru concesionarea terenurilor au fost semnate și depuse chiar de către primarul Ioan Alexa pe 8 și 12 septembrie 2022. Ambele proiecte de hotărâre au fost inițiate de către viceprimarul orașului Podu Iloaiei.

Rareș Neamțu

De la Primărie la primar, pe persoană fizică: două terenuri ultracentrale cu 14 lei/lună, fără licitație

 

1 COMENTARIU

  1. DNA aveti ceva de la DIPI, SRI, DGA, sau si ei astepta informatii moca de la altii ! ?? sau sa face cetaenii sesizari ca mai bine sa iasa ei in fata !! nu ???? legati golanul ca se vede de la o posta ca este abuz grav in serviicu!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here