Primăria, mână moartă într-un caz cu miză uriașă: intabularea unei clădiri ilegale de milioane de euro. Cheșcu joacă la două capete!

@ Gheorghe Cheșcu se judecă cu Primăria Iași și nu recunoaște că a construit ilegal o clădire-mamut pe Șoseaua Națională, nr.25 @ În paralel, la Primăria Iași se coace „intrarea în legalitate” @ În iulie, Primăria a emis certificatul de urbanism pentru „intrare în legalitate”, iar în septembrie are termen la procesul cu firma lui Cheșcu  @ Miza afacerii este imensă: intabularea unei clădiri care nu respectă autorizația de construire, suprafața construită depășind cu mii de metri pătrați suparafața autorizată @ Pentru clădirea din Șoseaua Națională afaceristul a fost amendat de Poliția Locală, plângerea fiind contestată în instanță @ Amprenta la sol a clădirii de birouri este mai mare cu 200 metri pătrați decât în autorizație @ De numele lui Gheorghe Cheșcu se leagă un alt dosar celebru, în care primarul Mihai Chirica și fostul viceprimar Gabriel Harabagiu au fost trimiși în judecată de procurorii DNA pentru intabularea frauduloasă a unui bloc de locuințe din Tătărași

Milionarul Gheorghe Cheșcu nu poate intabula clădirea National Office Center (NOC), de pe Șoseaua Națională, nr.25, zona Podu de Piatră, deoarece a construit fără să respecte autorizația de construire. Este același om de afaceri de numele căruia se leagă dosarul „Flux”, în care primarul Mihai Chirica a fost inculpat pentru fapte de corupție. Clădirea de pe Șoseaua Națională a fost ridicată ilegal, însă Cheșcu caută acum să intre în legalitate. Și pentru asta a primit deja sprijinul Primăriei Iași, instituție care recent a emis un certificat de urbanism pentru „intrare în legalitate”.

Asta în condițiile în care pe rolul Judecătoriei Iași există un proces prin care Cheșcu cere anularea unei amenzi date de Poliția Locală Iași pentru nerespectarea autorizației de construcție emisă în 2018. Așa s-a ajuns ca afaceristul să joace la două capete. Pe de o parte continuă să se judece cu primăria, pe de altă parte a primit aviz de la instituția condusă de Mihai Chirica pentru a intra în legalitate, totul pentru a-și salva afacerile puternic afectate de ancheta procurorilor din dosarul „Flux”.

Firma lui Cheșcu vrea clemență de la Primăria Iași! Primarul Mihai Chirica i-a dat o mână de ajutor

În luna iulie, Primăria Iași a emis un certificat de urbanism pentru „modificare temă de proiectare – proiect autorizat cu AC nr. 439/25.04.2018 – construire imobil de birouri pentru profesii liberale, cu spații comerciale la parter pe teren proprietate, conform PUD aprobat prin HCL nr. 456/18.12.2006 – intrare în legalitate”. Construcția clădirii nu a respectat avizele inițiale emise de Primăria Iași, însă municipalitatea și Poliția Locală au închis ochii ani la rând.

După șocul din dosarul „Flux”, firma Dirot Comp SRL, administrată tot de Tudor Cheșcu, a fost amendată de Poliția Locală pentru nerespectarea autorizației de construcție. Practic, inspectorilor de la Poliția Locală le-a luat ceva timp să constate că amprenta la sol a clădirii era mult mai mare decât suprafața autorizată. Lucrările la imobilul din zona Podu de Piatră au fost demarate în 2018 și au fost finalizate în 2020. În autorizația de la Primărie se prevedea construirea unui imobil de 8 etaje. Mai mult, urmau să fie amenajate și spații verzi, dar și 150 locuri de parcare. Varianta finală a clădirii a depășit cu mult suprafața construită autorizată.

Amendă de la Poliția Locală după desantul DNA

Astfel, clădirea de pe Șoseaua Națională a ieșit cu mult mai mare decât ce era stipulat în documente. Este vorba de mii de metri pătrați de construcție în plus față de suprafața autorizată. Doar amprenta clădirii la nivelul solului este cu 200 metri pătrați mai mare față de suprafața autorizată, iar această diferență se răsfrânge pe toate nivelurile, de la subsol până la etajul al optulea. După desantul DNA în primărie în privința clădirii din Tătărași, primarul Mihai Chirica s-a întors cu 180 grade și a trimis Poliția Locală să amendeze firma Dirot Comp SRL pentru nerespectarea autorizației de construcție. La începutul lunii februarie 2022, Poliția Locală a întocmit un proces verbal prin care a dat o amendă cuprinsă între 5.000 lei și 20.000 lei pentru lucrări care nu respectă autorizația de construire. În document se arată că firma a construit pe o suprafață mai mare decât cea autorizată, detaliu negat de inspectorii primăriei în anii anteriori.

Cheșcu a scos clădirea la închiriat

Înainte de șocul DNA, Cheșcu a scos clădirea din Șoseaua Națională la închiriat. Deși a fost ridicată ilegal, Cheșcu a căutat să facă profit repede. Lovit în plin în urma anchetei procurorilor în dosarul Flux, afaceristul s-a văzut și amendat de primărie, după ce primarul Iașului a căutat și el o cale de scăpare. Totuși, deși a contestat amenda în instanță, Cheșcu a găsit iar înțelegere de la Primăria Iași pentru a intra în legalitate, tocmai pentru a-și acoperi urmele.

Ca urmare a publicării articolului Primăria, mână moartăîntr-un caz cu miză uriașă: intabularea unei clădiri ilegale de milioane de euro. Cheșcu joacă la două capete!” din data de 23.08.2022, înțelegem să formulăm prezentul

Drept la replică

prin intermediul căruia dorim să prezentăm punctul nostru de vedere

Edificarea imobilului de pe Șoșeaua Națională nr. 25 s-a realizat în parametri stabiliți prin reglementările urbanistice ale autorității publice locale. Apreciem că în mod nejustificat au fost aduse o serie de acuzații în sarcina subscrisei SC Dirot Comp SRL, în sensul că suprafața construită depășește cu mii de metri pătrați suprafața autorizată” sau că această clădire ar fi fost construită în mod ilegal.

Realizarea acestei clădiri de birouri de cea mai înaltă calitate este rezultatul efortului susținut din partea proiectanților, arhitecților și constructorilor, fiind respectate întru totul normele urbanistice în vigoare. Suprafața construită nu depășește suprafața autorizată, iar situația în care ne aflăm în prezent are ca punct de pornire dorința subscrisei de a realiza un imobil emblematic pentru orașul Iași. Astfel, în realitate, suprafața construită este mult mai mică decât suprafața stabilită pe baza Planului Urbanistic de Detaliu (PUD), aprobat prin hotărârea de Consiliu Local nr. 456/18.12.2016. Acest PUD este actul primar care stă la baza emiterii autorizației de construire. Din nefericire, în această autorizație au fost inserate unele greșeli evidente care între timp au fost corectate de emitent.

Contrar a ceea s-a scris în articolul publicat în data de 23.08.2022, arătăm că aria construită a imobilului este de 1382.8 m.p., cu aproximativ 200 m.p. mai puțin decât ceea ce s-a aprobat prin PUD. Suprafața desfășurată este de 10.130 mp, așa cum prevede autorizația de construire. Precizăm că toți indicatorii aprobați prin documentația urbanistică aferentă autorizației de construire au fost respectați: CUT, POT, înălțime etc. Demersul nostru de intrare în legalitate nu este generat sub nicio formă de nerespectarea unor parametri urbanistici, totul este corect din acest punct de vedere.

În schimb, în încercarea de a edifica un imobil care să aibă un aspect cât mai plăcut au fost efectuate unele modificări la fațadă și la unele compartimentări interioare nestructurale. Am solicitat intrarea în legalitate în mod exclusiv cu privire la acestemodificări care nu afectează nici indicatorii urbanistici și nici structura construcției.

În acest context, apreciem că opinia publică are dreptul să știe că nu s-a comis nicio ilegalitate în ceea ce privește edificarea imobilului de pe Șoseaua Națională nr. 25 și că demersurile privind intabularea clădirii sunt cât se poate de firești și de legale.

Cu stimă,

SC Dirot Comp SRL

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here