Primăria Ciurea a aranjat până și contractul pentru încălzirea școlilor. Ocolul Silvic din comună vinde lemn de foc la jumătate de preț

 @ Primăria Ciurea a cumpărat lemn de foc pentru încălzirea școlilor la un preț aproape dublu față de cel practicat pe piață @ Ocolul Silvic Lunca Cetățuii, al cărui sediu administrativ se află la câțiva metri distanță de Primăria Ciurea, vinde lemn de foc la jumătate din preț @ Firma de la care Primăria Ciurea a făcut achiziția se află în celălalt capăt al județului, în comuna Lespezi, și are ca principal obiect de activitate „comerțul cu amănuntul în magazine” @ Ceilalți primari din județul Iași, care au aprovizionat școlile cu lemn de foc, susțin că prețul cu care s-a făcut achiziția la Ciurea este enorm @ „Eu am cumpărat lemn de foc cu circa 550 lei pe metru cub, sumă cu tot cu TVA, la care intră și debitatul. Evident că prețul a mai crescut față de anii anteriori, însă nu cred că se poate plăti atât de mult. Mai ales că prefer să iau de la Ocolul Silvic, unde sumele sunt rezonabile”, a spus un primar din județul Iași, coleg de partid cu Cătălin Lupu @ Ca să nu „bată la ochi”, Primăria Ciurea a spart contractul: o achiziție pentru masa lemnoasă, alta pentru tăiere (debitat) @ Bineînțeles, ambele contracte au fost încheiate cu aceeași firmă @ Tot în Ciurea, un WC la o școală costă cât un apartament: 81.000 de euro

Primăria comunei Ciurea, aflată în zona metropolitană Iași, a plătit circa 27 mii de euro sa cumpere lemn de foc de la o firmă de apartament din capătul celălalt al județului. Asta chiar dacă Ocolul Silvic Lunca Cetățuii, care are sediul la câteva sute de metri de primărie, vinde lemn de foc la prețuri mult mai mici. Și totuși, Primăria comunei Ciurea, condusă de Cătălin Lupu (PSD), a preferat să plătească mai mult unui privat pentru a cumpăra 166 metri cubi pentru iarna următoare și pentru care a plătit cu mult mai mult decât prețurile practicate pe piață. Pentru această achiziție, comuna Ciurea a plătit către Alcada Hek SRL din Lespezi suma de 116.548 lei (24.026 euro). Prețul pe metru cub a fost de 702 lei, asta în condițiile în care statul român, prin Direcția Silvică, practică prețuri mult mai mici. Chiar dacă are ocol silvic în poartă, primăria condusă de Cătălin Lupu a preferat să apeleze la o firmă privată, aflată la o distanță de aproape 100 kilometri depărtare, pentru a lua lemne de foc. Și nu oricum, ci la prețuri mult mai mari decât cele practicate de statul român.

Primăria Ciurea a plătit cât nu face! Lemn de foc la suprapreț de la un privat

Primăria comunei Ciurea a făcut o achiziție pentru lemn de foc de esență tare (stejar, jugastru, ulm, paltin de câmp, paltin de munte, carpen, fag), achiziție făcută în 6 iulie 2022 direct de la Alcada Hek SRL, firmă condusă de Cătălin Acatincăi, cu sediul în comuna Lespezi. Pe lângă această achiziție, comuna Ciurea a apelat la aceeași societate pentru debitat (tăiatul lemnelor), contractul fiind încheiat în 16 august 2022, contra a 13.566 lei (2.796 euro). În total, cumpărat și debitat, prețul a fost de 773 lei pe metru cub. Chiar dacă are Ocolul Silvic în comună, chiar dacă statul practică prețuri mult mai mici, primăria Ciurea a preferat să cumpere lemne pentru foc la suprapreț de la o firmă aflată la 97 kilometri distanță. Prețul de vânzare a materialului lemnos pentru populație și instituții publice practicat de Direcția Silvică Iași este cu totul și cu totul altul. La ocoalele silvice gestionate de Direcția Silvică Iași, în funcție de esența lemnului și de depozitare, prețul pleacă de la 180 lei pe metru cub până la maxim de 490 lei pe metru cub.

Contract preferențial cu firma din Lespezi

Lemnul de foc destinat în special încălzirii unităților de învățământ din comună, unde învață circa 1.500 de școlari și preșcolari, a fost cumpărat la un preț cu mult mai ridicat și tocmai de la o firmă care și-a schimbat obiectul de activitate. Pe anul 2022, firma Alcada Hek SRL are contract doar cu Primăria comunei Ciurea, conform Sistemului Electronic de Achiziții Publice. Iarna trecută, în lunile ianuarie și martie 2022, firma din Lespezi a virat lemn de foc în valoare totală de 43.411 lei (circa 9 mii euro). Până recent, conform Ministerului Finanțelor Publice, firma a avut ca obiect de activitate comerțul cu ridica al băuturilor alcoolice și tutunul. Pe 2021 a avut o cifră de afaceri de 1,2 milioane lei, cu datorii de peste 900 mii lei, la un număr de 3 angajați.

Primăriile din județ suflă și-n iaurt

Prețurile practicate de Direcția Silvică Iași, prin ocoalele silvice Lunca Cetățuii, Dobrovăț, Pădureni sau Răducăneni au fost recent actualizate. Chiar și așa, sumele sunt mult mai mici față de cel plătit de comuna Ciurea către firma în cauză. Nici celelalte primării din județul Iași care cumpără lemn de foc de pe piața liberă nu o fac la prețul plătit de comuna Ciurea.

„Eu am cumpărat lemn de foc cu circa 550 lei pe metru cub, sumă cu tot cu TVA, la care intră și debitatul. Evident că prețul a mai crescut față de anii anteriori, însă nu cred că se poate plăti atât de mult. Mai ales că prefer să iau de la Ocolul Silvic, unde sumele sunt rezonabile”, a spus un primar din județul Iași, coleg de partid cu Cătălin Lupu.

WC de 81 mii de euro în comuna Ciurea

Contractul la suprapreț a lemnului de foc mu este prima achiziție scandaloasă pe care o face Cătălin Lupu, primarul comunei Ciurea. În urmă cu câteva zile, primăria a dispus amenajarea unui grup sanitar la Școala Gimnazială din comună pentru aproape 81 mii de euro, construcția având maxim 60 metri pătrați. Contractul a ajuns la firma Ingsa SRL, o firmă care a mai prins și alte contracte cu unitatea administrativ teritorială condusă de Cătălin Lupu.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here