Primăria atacă sindicatele. CNSLR, dată în judecată pentru datorii la chirie

Uniunea Sindicală CNSLR Frăția – Filiala Iași, entitate care supraviețuiește de pe o zi pe alta din fonduri proprii, este la un pas de dezastru. Edilul-șef  Mihai Chirica a acționat în judecată Uniunea, în fruntea căreia se află liderul Ioan Pascal, pentru restanțe la plata chiriei lunare, de peste 12.000 de lei. În 2017, Sindicatul a subînchiriat o parte din spațiul deținut pe Splai Bahlui Mal Drept 22, unei firme cu activitate de catering, minibrutărie și patiserie, însă aceasta din urmă a acumulat mari restanțe. Majorările au fost calculate pentru perioada 1 august 2016 – 15 mai 2018.

Vin vremuri grele pentru Uniunea Sindicală Confederația Națională a Sindicatelor  Libere din România (CNSLR) Frăția – Filiala Iași. Primarul Mihai Chirica este hotărât să rezilieze contractele încheiate cu liderii de sindicat, care, din motive justificate ori nu, au acumulat diferite restanțe la chirii, în sediile pe care aceștia le ocupă în oraș. Un exemplu în acest sens îl reprezintă Sindicatul CNSLR Frăția Iași, în fruntea căruia se află Ioan Pascal. Uniunea deține un sediu închiriat de la Municipalitate, pe Șos. Splai Bahlui Mal Drept nr 22, de cca 105 mp, și pentru care plătește o chirie lunară de cca 123 de lei. Pentru a supraviețui însă vremurilor dificile, sindicatul a subînchiriat 60 de mp către SC  Omnia  Univers SRL, o firmă cu activități de catering, minibrutărie și patiserie. Numai că, în perioada derulării raporturilor contractuale, chiriașa Omnia a înregistrat debite restante care au determinat calcularea de majorări de întârziere. Debitul a fost calculat pentru perioada august 2016 – mai 2018, aceasta ajungând la suma de 11.766 de lei, la care se adaugă majorări de întârziere de 1.358 lei. Majorările vor fi calculate însă până la data achitării integrale a datoriei existând riscul ca acestea să fie mai mari. În temeiul contractului de închiriere semnat între părți la data de 16 ianuarie 2013, reprezentanții Municipalității s-au îndreptat împotriva sindicaliștilor pentru plata datoriei. Totodată, juriștii Primăriei au mai cerut și rezilierea contractului semnat și parafat cu liderul Ioan Pascal, luîndu-i practic acestuia posibilitatea de mai recupera ceva de la cel căruia i-ar fi subînchiriat o parte din imobil.

Înțelegere cu Municipalitatea

Într-o acțiune înaintată Judecătoriei Iași, Municipalitatea a cerut plata integrală a datoriei plus penalitățile aferente, suma totală depășind  12.000 de lei.

“În conformitate cu cele prevăzute în contract, CNSLR Frăția are obligația de a achita  majorări de întîrziere de 1-2 la sută pentru fiecare zi de întârziere începînd cu ziua imediat următoare termenului de scadență, și pînă la data  stingerii sumei datorate,  inclusiv un procent stabilit conform Codului de procedură  fiscală. Suma datorată de CNSLR Frăția reprezintă creanță către bugetul local și în conformitate cu Legea   146/1997”, au arătat juriștii Municipalității, într-o acțiune semnată și de către edilul Mihai Chirica.

Contractul de închiriere a sediului de pe Splai Bahlui Mal Drept nr 22, dintre Pascal și Municipalitate, a fost semnat și parafat în urmă cu 5 ani, acesta fiind prelungit ulterior prin mai multe acte adiționale, iar în cursul anului 2018 chiria lunară a fost majorată la 142 de lei. Pe parcursul litigiului, Pascal a ajuns însă la o înțelegere amiabilă cu reprezentanții Primăriei ieșene, și a plătit o mare parte din suma restantă. Ulterior, juriștii Municipalități au transmis judecătorilor ieșeni, un răspuns oficial în care au consemnat în scris intenția de a renunța la proces.

Nicu SAMSON

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here