Primăria a lăsat blocul medicilor din Copou fără cale de acces. Aceștia au protestat în stradă

Un bloc locuit de medici în Copou, pe pe bulevardul Lascăr Catargi nr.15 a rămas fără cale de acces după ce primăria a retrocedat întreaga curte din față, peste 1.000 metri pătrați @ Asta în condițiile în care locatarii dețin în indiviziune o bună parte din terenul respectiv @ „Ne putem trezi că într-o bună zi vine cineva și construiește un bloc și noi nu o să mai avem pe unde să intrăm în casă”, a spus Raluca Gheorghiu, medic la Centrul Regional de Sănătate Publică

Până  și Copoul, altă dată cea mai râvnită zonă de locuit din oraș, și-a pierdut liniștea din cauza debandadei imobiliare patronate de Primăria Iași. S-a ajuns până acolo încât locatarii unui bloc locuit în special de medici din Copou, pe pe strada Lascăr Catargi nr.15 (vis a vis de Restaurantul Oscar) își pun problema dacă vor mai avea pe unde să intre în casă și asta deoarece primăria a retrocedat o suprafață de 512 metri pătrați, teren care cuprinde toată curtea  din fața blocului dar și alte suprafețe mai mici din jurul imobilului.

Medicii dețin în coproprietate terenul din față

Asistate de avocata Sandra Grădinariu, două dintre locatarele blocului, medicul Raluca Gheorghiu, de la Centrul Regional de Sănătate Publică și Anca Lazăr, cadru universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa din Iași, catedra de Bioinginerie, au chemat presa în curtea retrocedată de primărie demonstrând astfel că primăria le-a tăiat calea de acces.

Astfel, pe data de 17.03.2015, prin dispoziția nr.235, Gheorghe Nichita, fostul primar al municipiului Iași, a retrocedat către Wachtel Michael Eduard moștenitorul lui Wachtel Lascăr, clădirea de pe strada Lascăr Catargi și terenul aferent în jur de 512 mp. Asta în condițiile în care cele 6 familii care locuiesc în blocul medicilor deține câte o cotă indiviză de 85 metri pătrați din suprafața retrocedată lui Wachtel. Mai multe ordine de prefect, emise în anul 2010, când funcția de prefect era deținută de avocatul Dragomir Tomașeschi, consfințesc faptul că locatatii blocului dețin fiecare câte o cotă indiviză de 85 metri pătrați.

Moștenitor fals?

Medicii au arătat că nu l-au văzut niciodată pe cetățeanul israelian căruia i-a fost retrocedat terenul acesta fiind reprezentat în permanență de avocata cabinetul avocatei Natalia Moșneguțu.

„Terenul retrocedat cetățeanului israelian este în indiviziune cu noi. Noi plătim impozit pentru acest teren din anul 1957. Noi nici nu avem dovada că acest cetățean israelian există. Avem suspiciunea că este un fals moștenitor a fost reprezentat tot timpul de doamna avocat Moșneguțu”, a spus medicul Anca Lazăr.

„Ne putem trezi cu un bloc”

La rândul său, medicul Raluca Gheorghiu crede că în spatele acestei retrocedări se află interese imobiliare mari și se teme de faptul că pe suprafața respectivă se va construi un bloc care le va bloca definitiv calea de acces.

„Ne putem trezi că într-o bună zi vine cineva și construiește un bloc și noi nu o să mai avem pe unde să intrăm în casă. Blocul a fost construit în anul 1957 de părinții noștri iar terenul din față îl deținem în indiviziune. Recent ni s-a transmis de la cabinetul avocatei Moșneguțu să discutăm pe cale amiabilă pentru a găsi o soluție. Nu vedem ce soluție se poate găsi când i s-a retrocedat întreaga suprafață în care deținem și noi diferite cote în indiviziune. Dacă cetățeanul israelian ia 500 de metri noi nu mai rămânem cu nimic”, a spus Raluca Gheorghiu.

Nu au încredere în justiție

Locatarii nu mai au încredere în justiția ieșeană. Asta deoarece de fiecare dată când au apelat la justiție să-și gasească dreptatea cererile lor au picat la același complet de judecată care le-a respins solicitările. „|n urma cu câțiva ani am făcut un proces de uzucapiune și am pierdut. Acum am atacat decizia de retrocedare și vedem că la Curtea de Apel este același complet care ne-a respins uzucapiunea. La Tribunal în procesul în care noi am atacat decizia de retrocedare ni s-a spus că avem calitate procesuală dar nu avem interes. Ne putem găsi dreptatea în acest oraș?”, a spus Anca Lazăr

Sandra Grădinariu: „terenul retrocedat nu era liber”

La rândul său avocata Sandra Grădinariu a spus că municipalitatea a săvârșit un abuz atunci când a dispus retrocedarea terenului deoarece suprafața nu era liberă, fiind deținută de locatari în indivizune și mai mult decât atât este calea de acces pentru cei care stau în blocul cu pricina. “Primarul municipiului Iași a încălcat dispozițiile art. 10 din Legea nr. 10/2001 care prevd că se restituie doar terenul liber. Conform art. 10 alin. 2 din  Legea nr. 10/2001: „în cazul în care pe terenurile preluate în mod abuziv s-au edificat noi construcții autorizate, persoana îndreptățită va obține restituirea în natură a părții de teren rămase liberă, iar pentru suprafața ocupată de construcții noi cea afectată servituților legale, spațiilor verzi precum și altor amenajări de utilitate publică ale localităților urbane și rurale măsurile reparatorii se stabilesc în echivalent. |n acest caz primăria trebuia să se constate că singura soluție pentru Wachtel Michael Eduard era acordarea eventual de despăgubiri (dacă făcea dovada dreptului de proprietate al antecesorilor săi și dovada calității de moștenitor) și nicidecum nu există posibilitatea ca terenul să fie restituit în natură”, a spus avocata Sandra Grădinariu.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here