Prețul votului de aur în Consiliul Local: un turn cu 15 niveluri în Podul de Piatră. PUG-ul Iașului: maxim trei etaje!

Consilierul local PNL Silviu Apostol a primit avizul de oportunitate pentru construirea unui imobil cu 15 niveluri într-o zonă reglementată prin Planul Urbanistic General pentru clădiri cu maxim trei etaje. Mafia Imobiliară controlată de primarul Mihai Chirica a revenit la vechea tradiție: afaceri de milioane de euro în schimbul voturilor din Consiliul Local. Avizul de oportunitate eliberat de Primăria Iași pentru consilierul PNL a fost o monedă de schimb pentru votul acordat de Silviu Apostol la numirea noului viceprimar, Răzvan Timofciuc, susținut de majoritatea PNL-PMP. Apostol a lipsit de la ședința din ianuarie 2024 în care trebuia votat viceprimarul susținut de PNL, lăsând-ul pe Chirica cu ochii în soare, întrucât în ședința CTATU proiectul său fusese amânat. După ce comisia CTATU a avizat favorabil proiectul său, Apostol l-a votat pe Timofciuc făcându-i pe plac lui Mihai Chirica. Acest aranjament pus în operă de Chirica și PNL a deschis calea pentru construirea unui mastodont cu 15 niveluri și peste 4.500 mp construiți pe un teren de doar 900 mp, într-o zonă de case! Manevra îi aduce un profit enorm consilierului PNL Silviu Apostol. Valoarea terenului deținut de acesta crește de cel puțin 3 – 4 ori ca urmare a majorării indicatorilor urbanistici.

Mafia Imobiliară din Primăria Iași și-a reluat vechile obiceiuri. Primarul Mihai Chirica folosește instituția și resursele acesteia pentru a-și asigura liniștea în Consiliul Local. Ani la rând, mai mulți consilieri locali PSD, PNL, PMP sau ALDE s-au îmbogățit din manevre dolosive după rețeta patentată cu succes de către primarul Mihai Chirica și cumătrul acestuia, fostul viceprimar Gabriel Harabagiu. Deși Chirica pozează într-o fecioară neprihănită, rețeaua mafiotă creată în Primăria Iași funcționează perfect.

În ședința din 31 ianuarie 2024, Comisia Teritorială de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU) a avizat favorabil solicitarea consilierului local PNL Silviu Apostol de întocmire a unui PUZ în vederea construirii unui hotel în zona Podul de Piatră, pe un teren în suprafață de 880 mp. Prin avizul de oportunitate nr 39/2024, consilierului liberal i se permite construirea unui imobil având următorii indicatori urbanistici: POT 50%, CUT 4, număr de niveluri 2S+P+M+10E+Eth, înălțime maximă 45 m. Conform PUG-ului, terenul respectiv permite construirea unor imobile cu un regim de înălțime maxim P+3 și un procent de ocupare a terenului de maxim 30%! Cum s-a ajuns ca o comisie formată din experți să aprobe o asmenea golănie?! Cum de proiectul lui Apostol a fost avizat într-un timp record în condițiile în care alți solicitanți așteaptă chiar și un an eliberarea avizului de oportunitate?!

Vot la schimb cu un proiect imobiliar

Pe 4 octombrie 2023, Silviu Apostol a depus solicitarea pentru avizul de oportunitate. Câteva zile mai târziu a fost introdusă pe ordinea de zi a Comisiei Teritoriale de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU) ce urma să se desfășoare la jumătatea lunii contombrie, deși proiecte similare depuse de alte persoane fizice sau juridice așteaptă cu lunile să intre în analiza comisiei!

În ședința din octombrie, proiectul lui Apostol a fost amânat. La finele lunii octombrie, viceprimarul Cezar Baciu, cel care asigura votul de aur al majorității PNL-PMP, este exclus din Consiliul Local. PNL a identificat o noua soluție pentru a avea majoritatea în CL în persoana consilierului Răzvan Timofciuc. Însă numirea lui Timofciuc în funcția de viceprimar a întâmpinat mai multe piedici în interiorul PNL, Chirica fiind nevoit să discute și să negocieze personal cu cei care se opuneau. Când toate apele păreau aranjate, a fost stabilită o ședință de Consiliu Local pentru data de 26 ianuarie 2024, când consilierii PNL și PMP urmau să valideze prin vot alegerea lui Timofciuc în funcția de viceprimar. Numai că, în ziua ședinței, Chirica și ai lui au rămas cu ochii în soare, întrucât consilierul Silviu Apostol nu s-a prezentat la ședință. Chirica l-a apostrofat public pe Apostol și a lăsat de înțeles că va rezolva problema. Și a făcut-o. La câteva zile distanță, proiectul lui Apostol a fost reintrodus în analiza CTATU și votat pe repede înainte fără nicio obiecțiune. Drept urmare, a fost programată o nouă ședință a Consiliului Local pentru alegerea viceprimarului, iar Silviu Apostol a votat cu ochii închiși așa cum i-a cerut primarul Mihai Chirica.

Au întins coarda la maxim! 15 niveluri într-o zonă de case

Terenul lui Apostol se află în imediata apropiere a stației OMV din Podul de Piatră. Este o zonă de case unde accesul se face pe o stradă cu două benzi și 4 metri lățime. Planul Urbanistic General (PUG) prevede un regim maxim de P+3, un coeficient de utilizare a terenului (CUT) de 1,8 și un procent de ocupare a terenului (POT) de 30%. Coeficienții sunt maximali și sunt condiționați de multe alte reglementări cum ar fi lățimea căii de acces (str. Pompei și Fundac Ocolului), retragerea față de strada Silvestru în zona străzii Pompei, distanța față de clădirile existente, etc. Legislația prevede că, coeficientul de utilizare al terenului poate fi majorat prin PUZ față de nivelul stabilit prin PUG cu maxim 20%, o singură dată. În condițiile în care PUG-ul stabilește acești indicatori maximali, care au fost argumentele comisiei CTATU pentru a aproba o clădire de 45 de metri înălțime, cu15 nivele (2S +P+M+10 +et.teh) și o arie construită de peste 4.500 mp. Același PUG corelează înălțimea clădirii în funcție de accesul auto, respectiv pe străzi cu două benzi, cu patru sau cu șase benzi. La viitorul hotel al lui Silviu Apostol accesul se face de pe o stradă cu două benzi, ceea ce ar limita înălțimea clădirii la 18 metri. În schimb, pentru votul asigurat în CL, Silviu Apostol a primit dreptul de a ridica o clădire de 45 m înălțime. Legislația prevede mărirea CUT cu 20 la sută o singură dată, în cazul lui Silviu Apostol de la 1.8 la 2,16 maxim. Totuși, funcționarii primăriei au permis majorarea CUT-ul din strada Pompei la 4, aproape dublu față de ceea ce prevede legislația într-un astfel de caz.

Trei parcele pe o zonă înghesuită. Vânează terenurile Primăriei

Silviu Apostol a depus documentele pentru un hotel pe o suprafață de 890 mp, compusă din 3 parcele.  Terenul lui Apostol se învecinează pe o latură cu alte două suprafețe de teren de 121 mp și 31 mp, aflate în proprietatea Consiliului Local, terenuri care au acces direct la str. Silvestru și la str Pompei, și pe care liberalul le vânează de ceva vreme.

În anul 2023, lui Apostol i s-a pregătit un alt cadou de la Mihai Chirica: un teren gratis de la primărie lipit de proprietatea liberalului. Apostol urmează să dobândească un alt teren, în suprafață de 157 mp, în baza unui proces de uzucapiune împotriva municipalității, adică recunoașterea dreptului de proprietate asupra unui imobil pe care acesta îl stăpânește de foarte mult timp și pentru care a plătit impozit. Procesul este o formalitate, unitatea administrativ-teritorială neputând să-i recunoască acestuia dreptul de proprietate decât în baza unei hotărâri judecătorești. Terenul a fost curățat și nivelat, fiind deja pregătit pentru livrare. Terenul este învecinat cu cele trei parcele de teren pe care Apostol dorește să construiască hotelul.

Rareș Neamțu

1 COMENTARIU

  1. Foarte interesant articolul si dezvaluirile facute despre practicile corupte din Primaria Iasi. Este inacceptabil ca astfel de actiuni sa se desfasoare intr-o institutie publica, care ar trebui sa functioneze corect si transparent. Este trist sa vedem ca mafia imobiliara a revenit si mai trist sa aflam ca primarul Mihai Chirica foloseste resursele primariei pentru a-si asigura sustinerea in Consiliul Local. Este ingrijorator faptul ca acest caz nu este singular si ca mai multi consilieri locali s-au imbogatit in urma unor astfel de practici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here