Președintele PSD Iași: Liberalii, maeștri ai ipocriziei

Liberalii pot preda lecții de ipocrizie și la Sorbona. În urmăcu două săptămâni, conducerea Consiliului Județean a propusspre dezbatere plenului un proiect de hotărâre ce viza măsuriorganizatorice care permită managerilor de instituții culturalesă-și adapteze activitatea la contextul determinat de pandemia de coronavirus. Proiectul a fost atacat furibund de liberalii ieșeni, aceștia apreciind odată aplicat, proiectul ar putea duce la concedieri în masă a angajaților din instituțiile publice de culturăsubordonate CJ. Indignându-se la vederea unui drob de sareimaginar, aceiași liberali au luat însă apă în gură atunci cândGuvernul Orban a decis tăierea a aproape 24 milioane de lei(240 miliarde lei vechi) din banii destinați culturii ieșene.

La mijlocul lunii trecute, Guvernul a adoptat o ordonanțăde urgență privind rectificarea bugetului de stat. Scopul declarat, de susținere a capacității de finanțare a cheltuielilor unitățiloradministrativ-teritoriale, a mascat însă rezultatul contrar urmărit: spălarea pe mâini de obligațiile transferate fără asigurareasurselor de finanțare în sarcina autorităților locale. Astfel, unităților administrativ-teritoriale din județul Iași le-au fostalocate în total 5 milioane de lei din încasările statului din TVA.Pe de altă parte însă, au fost tăiate 4,4 milioane de lei din alocările aferente impozitului pe venit, rezultând deci un plus de doar 660.000 lei, mai puțin de 70 de bani pe cap de ieșean.

Nici acest plus mizerabil nu ar fi existat însă, dacăGuvernul liberal nu ar fi apelat la un truc josnic. Prin legeabugetului de stat pe anul 2020, s-a stabilit ca o cotă de 3% din impozitul pe venit se strângă într-un cont la direcțiileregionale ale finanțelor pentru finanțarea instituțiilor publiceculturale, separat de cotele alocate unităților administrativ-teritoriale. Pentru județul nostru, cota de 3% reprezenta o sumătotală de 23,65 milioane de lei. Acest fond de 3% a fost însădesființat prin ordonanța de rectificare a bugetului. Din aceștibani practic s-a făcutechilibrareabugetelor, în viziunealiberală. Cu alte cuvinte, prin dispoziția Guvernului, banii din buzunarul destinat culturii au fost mutați în buzunarul destinatcheltuielilor curente ale unităților administrativ-teritoriale.Același buzunar care era deja secătuit de cheltuielile imense pecare județele le-au avut de făcut pentru combaterea epidemiei de coronavirus, în lipsa ajutorului de la „centru”.

Or, dacă prin eforturi deosebite, Consiliul Județean poatesusține atât lupta împotriva epidemiei, cât și cheltuielileinstituțiilor culturale, acest lucru devine imposibil pentrubugetele limitate ale comunelor. Simpla existență a unorinițiative locale frumoase, precum Ansamblul folcloricBahluiețul” din Erbiceni, muzeele sătești din Tătăruși sauMogoșești-Iași sau bibliotecile comunale este pusă astfel într-un real pericol numai din dorința stupidă ca pseudo-rectificareafie pe plus”.

Anul trecut, liberalii ne acuzau vrem desființămBiblioteca Județeană „Gheorghe Asachi”. Evident, acest lucrunu s-a întâmplat și nici nu s-a pus vreodată această problemă, existentă doar în mintea exaltată a unora. În acest an, liberaliine-au acuzat iarăși vrem disponibilizăț în masă angajațiidin cultura ieșeană. Nimic mai fals. Mama Omida liberalăpretinde știe gândurile ascunse ale conducerii CJ. Hidraliberală exact asta face: aruncă perdele de fum în spatele căroraîncearcă uciderea cu bună știință a culturii naționale.

Iar ceea ce frizează de-a dreptul absurdul este faptul atacurile cele mai vehemente vin tocmai din partea secretaruluide stat în Ministerul Culturii, liberalul ieșean Liviu Brătescu. Aflat în poziția de decident asupra alocărilor financiare pentrususținerea culturii, liberalul Brătescu ia apă în gură atunci când, pe 17 aprilie, ordonanța de rectificare a bugetului desființafondul cultural. Acum, același Brătescu acuză tocmai autoritățilelăsate fără bani nu își asumă și această cheltuială, pe lângăcele pe care guvernul se face nu le mai cunoaște. Existăcinism mai revoltător? Există ipocrizie mai nesimțită?” a declarat Maricel Popa, șeful Consiliului Județean și al PSD Iași.

Dragi ieșeni, trageți propriile concluzii:

Concret, iată ce declara Liviu Brătescu, secretar de stat încadrul Ministerului Culturii, în data de 26 aprilie, cu privire la ”drobul de sare” de la CJ Iași, la nici 10 zile după ce Guvernuldin care face parte ștersese banii alocați segmentului cultural, la nivel national, în jur de 800 milioane de lei:

„Este un abuz înfiorător, rezultatul unei gândiri rudimentare şicare arată un dispreţ profund faţă de cultura ieşeană. PSD atacăguvernul liberal pe motiv nu face destul pentru a-i sprijini peromâni pentru a trece cu bine această criză, deşi realitatea aratăexact contrariul. (…) În acest timp, la Iaşi social-democratulMaricel Popa se năpusteşte peste angajaţii din cultură şi îi vreadisponibilizaţi cât mai repede. Un pesedist sadea se grăbeşte instituie cele mai negre măsuri de austeritate, deşi astăzi suntemîn situaţia de a salva cât mai multe locuri de muncă şi de a proteja, inclusiv prin finanţarea unui deficit bugetar uriaş, toţicetăţenii ţării. (…) Aici avem de-a face cu o meteahnă a pesediştilor: când aud de cultură nu se gândesc decât o suprimeinstituţie cu instituţie, creator cu creator.

Cum arăta prevederea legală inițială:

Legea 5/2020, art. 6, alin. 1, lit e:

”3% într-un cont distinct deschis pe seama direcţiilor generaleregionale ale finanţelor publice/administraţiilor judeţene ale finanţelor publice, pentru finanţarea instituţiilor publice de spectacole şi concerte din subordinea autorităţilor administraţieipublice locale ale unităţilor administrative teritoriale din judeţe, respectiv teatre, opere, filarmonici

Cum a fost modificată de Guvernul PNL în data de 17 aprilie 2020

OUG 50/2020, art. 20

Legea bugetului de stat pe anul 2020 nr. 5/2020, publicată înMonitorul Oficial al României, Partea I, nr. 2 și 2 bis din 6 ianuarie 2020, se modifică și se completează după cum urmează:

…..

2. La articolul 6 alineatul (1), litera e) se abrogă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here