Președintele Popa: Facturile românilor nu așteaptă congresele PNL și USR

Legea consumatorului vulnerabil a devenit realitate. Prevederile se vor aplica de la data de 1 noiembrie, iar, în urma amendamentelor PSD, vor beneficia de ele milioane de români. Planul social-democrat pentru a ajuta oamenii și companiile românești continuă cu alte proiecte! În acest timp, PNL și USR-PLUS continuă lupta sterilă pentru putere și ciolan!

La presiunea noastră, a social-democraților, ieri proiectul de lege a fost analizat în cadrul comisiilor și apoi adoptat în plenul Camerei Deputaților. Am reușit să devansăm termenul de aplicare a Legii cu aproape un an. În loc de 1 septembrie 2022, cum era intenția Guvernului, consumatorii vulnerabili vor fi protejați din acest an, de la 1 noiembrie, deci înainte de venirea anotimpului rece. Totodată, am reușit să majorăm pragul de venit pe membru de familie în care se încadrează consumatorii vulnerabili, de la 810 lei la 1.386 lei/membru de familie și de la 1.445 lei la 2.053 lei pentru persoana singură. Astfel a fost triplat numărul românilor care vor beneficia de sprijin pentru plata facturilor de la mai puțin de 1 milion de oameni în varianta Guvernului, la peste 3 milioane în legea adoptată de Parlament. Am majorat valoarea de referință a ajutorului acordat pentru lemne de foc de la 160 lei/lună la 320 lei/lună, dar și suplimentul pentru energie acordat familiilor a căror singură sursă de venit este energia electrică, de la 50 lei/lună la 70 lei/lună”, a declarat senatorul Maricel Popa, președintele PSD Iași.

Social-democrații consideră că această lege nu este însă suficientă pentru ca toți românii să facă față scumpirilor cauzate de haosul guvernamental. PSD are în lucru și va promova rapid și alte inițiative care să rezolve inclusiv problema susținerii celor sistemul centralizat de încălzire ori a IMM-urilor.

PSD pledează pentru plafonarea temporară a tarifelor la energie, la niveluri suportabile. Este o soluție permisă atât de legislația națională cât și de cea europeană și care se impune cel puțin până la finalizarea investigației Comisiei parlamentare a anchetă privind cauzele și responsabilitățile scumpirilor artificiale, nejustificate, de pe piața energiei din România. De asemenea, vom propune un nou proiect de lege care să vină cu mai multe măsuri de protecție pentru consumatorii vulnerabili și nu doar pentru cei casnici, ci și pentru IMM-urile care au fost afectate de pandemie. Facturile românilor nu așteaptă congresele PNL și USR”, a adăugat președintele Popa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here