Premierul slovac le cere liderilor UE să nu mai convoace referendumuri privind chestiuni interne

“Le cer liderilor UE să pună capăt aventurilor precum referendumurile britanic şi italian (…) privind chestiuni interne, ce reprezintă o ameninţare pentru UE”, a spus Fico, a cărui ţară a predat pe 1 ianuarie, către Malta, preşedinţia prin rotaţie a blocului comunitar.

 

“Marea Britanie nu este o ţară din Zona euro, Iralia a avut un impact enorm asupra sectorului bancar, asupra euro (…). Ce ne vom face dacă (…) va exista un referendum în Italia privind euro, iar cetăţenii italieni decid că nu vor euro?”, a spus Fico.

 

În iunie, majoritatea britanicilor au votat într-un referendum pentru ieşirea din UE, iar luna trecută, italienii au respins la o consultare populară un plan de reformă constituţională.

 

Partide de dreapta, antiimigranţi, din Franţa, Olanda, Italia şi alte ţări cer convocarea de referendumuri privind apartenenţa la UE sau la Zona euro.

 

În Slovacia, micul Partid al Poporului a lansat o petiţie pentru iniţierea unui referendum privind apartenenţa ţării la UE şi NATO. Este puţin probabil ca o astfel de consultare populară să treacă. Chiar dacă partidul nu strânge cele 350.000 de semnături necesare, legea cere ca rata de participare la vot să fie de cel puţin 50%.

 

Peste 90% dintre alegătorii slovaci care s-au prezentat la urne la un referendum din 2003 au votat pentru aderarea ţării la UE.

Sursa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here