Un profesor din cadrul Universității de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iași a fost sancționat de conducerea instituției cu reducerea salariului după ce a intrat în conflict deschis cu studenții și cu alți profesori și pe numele său au fost depuse zeci de plângeri. Profesorul Steluța Radu, șef lucrări în cadrul Facultății de Agricultură, a rămas fără 20% din salariul lunar după ce a fost reclamată pentru comportament abuziv. În motivarea sancțiunii se arată că șeful de lucrări i-a înregistrat și filmat pe studenți în timpul cursurilor și în afara orelor cu telefonul, dar și că se ocupă de problemele personale în timpul orelor sau îi obligă pe studenți să-I trimită ei e-mailurile cu evaluarea făcută de aceștia cadrelor didactice. Femeia susține că întreg scandalul e o făcătură, ea fiind „singurul cadru didactic care nu a primit integral și la timp drepturile salariale”. Conflictul s-a mutat în instanță, unde părțile se acuză reciproc. Conducerea USV a dispus sancțiunea în baza unui raport disciplinar, contestat cu vehemență de către cadrul didactic.
Conflict fără precedent la Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” Iași (USV): un cadru didactic, șef lucrări la Catedra de Tehnologii Alimentare din cadrul Facultății de Agricultură, a dat în judecată instituția de învățământ superior, reclamând faptul că a fost sancționată pe nedrept și că i s-a reținut ilegal bani din salariu pe o perioadă de un an. Steluța Radu, angajată încă din 2007 la USV, susține că printr-o decizie semnată de rectorul Gerard Jităreanu, din 21 iunie 2024, s-a dispus sancționarea disciplinară cu reținerea a 20% din salariu lunar pe o perioadă de un an. Femeia a contestat decizia, iar între cele două părți a izbucnit un război de uzură. Profesorul sancționat cere anularea deciziei, restituirea sumelor reținute din salariu și plata cheltuielilor de judecată.
Sancționată pentru comportament intimidant față de studenți
Conform deciziei semnate de rector din iunie, Steluța Radu a fost sancționată pentru comportament intimidant, jignitor față de studenți, necorespunzător unei relații academice profesor – elev. În sancțiune se arată că prin acest comportament a provocat temere, anxietate, frică, reproșuri față de acțiunile studenților de a sesiza conducerea USV nemulțumirile lor, comportament care a afectat procesul didactic de predare. În sancțiune se mai arată că șeful de lucrări i-a înregistrat și filmat pe studenți în ore și în afara orelor cu telefonul, dar și că se ocupă de problemele personale în timpul orelor sau îi obligă pe studenți să-I trimită ei e-mailurile cu evaluarea făcută de aceștia cadrelor didactice. Conform sancțiunii, femeia a încălcat mai multe puncte din regulamentul intern al USV și a fișei postului.
Profesorul sancționat acuză neplata unor drepturi salariale
Steluța Radu susține că tot scandalul a pornit de la solicitarea sa de a i se acordare mai multe drepturi salariale restante.
„De mai mulți ani, din cauza unui mod discreționar de a-mi soluționa cererile repetate de a mi se acorda o serie de diferențe salariale restante, subsemnata fiind singurul cadru didactic care nu I-a primit integral și la timp aceste drepturi salariale, conducerea universității și a facultății de agricultură, unde sunt angajată, au început să mă trateze discriminatoriu față de alți colegi. Sesizările mele împotriva acestor conduite pe care le apreciez neconforme cu normele universitare au fost considerate motiv de sesizare a Comisiei de etică și deontologie universitară și de sancționare a subsemnatei pentru încălcarea acestor norme, sancțiune desființată de instantă”, susține femeia.
Două cercetări disciplinare, 19 sesizări din partea studenților
Steluța Radu susține că a fost convocată de două ori pentru a fi cercetată disciplinar, în lunile martie și aprilie 2024. La adresa sa au fost formulate 16 sesizări din partea studenților în prima cercetare disciplinară din 28 martie și alte trei la cea din 18 aprilie. Femeia susține că acele sesizări au acuzații multiple cu conținut absurd despre cum trebuie să-și desfășoare activitatea un cadru didactic. Aceasta susține și că în nota comisiei de disciplină nu se indică clar ce articole au fost încălcate din regulamentul intern al USV.
„Decizia de sancționare este de asemenea nulă absolut, întrucât, în colaborare cu lacunele din adresele de convocare la cercetarea disciplinară, care nu descriu faptele imputate, nici actul de sancționare propriu-zis nu este întocmit cu respectarea prevederilor legale”, arată Steluța Radu.
Studenții au acuza-o că „se uită urât” la ore
Profesorul susține și că se află în conflict cu unul din membrii comisiei de disciplină, Florin Lipșa, chiar decanul de la Facultatea de Agricultură, astfel încât decizia de sancționare este nulă.
„DI. Lipșa Florin formulase și el, personal, împotriva subsemnatei, o sesizare înregistrată sub nr. 3379/20.02.2024, care, deși nu fusese enumerată în convocarea nr. 5057/25.03.2024, prin care mi s-a adus la cunoștință că urmează a fi cercetată disciplinar, mi-a fost comunicată împreună cu celelalte sesizări menționate în sesizare. Despre faptul că unul dintre cei care solicită anchetarea mea facea parte și din comisia de cercetare disciplinară, am aflat abia la data participării la ședința de audiere a subsemnatei, din 28.03.2024. Temeiul unei asemenea nulități rezidă în încălcarea principiului echității procedurii și al încălcării dreptului la o procedură echitabilă și corectă”, arată aceasta.
Femeia susține și că unele sesizări au fost formulate în ianuarie 2023, cu mai mult de 6 luni înainte de data emiterii deciziei de sancționare și sunt nule. În plus, profesorul arată că în sesizarea unei studente se spune că „se uită urât” la ea și „nu o lasă să-și spună părerea” și alte detalii care susține că au fost inventate.
„De asemenea, unele sesizări sunt formulate pe fondul nepromovării examenelor la materiile predate de subsemnata, iar unele dintre sesizări sunt formulate de studenții care, cel mal frecvent, manifestă reticență față de respectarea regulilor în executarea sarcinilor de laborator, deranjează orele prin comentarii fără legătură cu materia predată, sau prin atitudini de bullying, contestă condițiile de participare la examen, critică solicitarea legată de îndeplinirea criteriilor de promovare, refuză să accepte corecțiile față de exprimarea conținutului științific de specialitate”, susține Șteluța Radu.
Profesorul de la Agricultură contestă o evaluare. „Mi-a fost modificată nota”
Mai mult, Steluța Radu susține că evaluarea profesională pentru anul 20222-2023, făcută între 10 și 16 ianuarie 2024, de profesorul Marius Ciobanu, a fost modificată. Aceasta a precizat că a primit inițial 90 de puncte, evaluare modificată neprocedural la 76,8 puncte printr-o procedură care nu a fost aplicată și altor cadre didactice din cadrul USV Iași. Femeia susține că o evaluare mică îi bloca promovarea pe un grad superior pentru trei ani și a întrebat studenții dacă aceștia au primit decizia respectivă. Steluța Radu a spus că trei dintre studenți i-au spus că au primit chestionarele, dar că ea nu i-a obligat să i le trimită, așa cum arată în sesizarea formulată de aceștia.
Decizia rectorului USV Iași: „Sancțiune salarială pe un an”
Decizia rectorului USV s-a bazat pe raportul comisiei în urma a șase cercetări disciplinare din lunile aprilie și mai, decizie care a venit cu o sancțiune de reținere a 20 la sută din salariu.
„În urma cercetării disciplinare, faptele care constituie abatere disciplinară sancționate prezenta decizie a constat în nerespectarea: obligației de abordare a unui comportament corect și limbaj decent în relațiile profesionale și în timpul programului de lucru; obligației de a nu efectua înregistrări audio, filmări fără acordul persoanelor vizate, în spațiile Universității; obligației de respectare a calității și eficienței executării sarcinilor didactice, corespunzător pregătirii și experienței în muncă. prevăzute în fișa postului pentru funcția pe care o ocupă; obligației de a păstra un climat adecvat specificului universitar; obligației de respectare a timpului de muncă și de folosire integrală a timpului de muncă”, se arată în decizia conducerii USV Iași.
Decanul de la Agricultură și membru al comisiei de disciplină: ”Am fost calomniat de profesorul Steluța Radu”
Profesorul Florin Lipșa, despre care Steluța Radu a susținut că se află în conflict cu ea, a trimis o adresă rectorului Gerard Jităreanu, în care explică cum s-a comportat șefa de lucrări cu celelalte cadre didactice.
„Doamna șef de lucrări dr. Radu Steluța este responsabilă de crearea a numeroase stări conflictuale nejustificate cu cadrele didactice și personalul auxiliar prezente în spațiul comun. Prin etichetările neverențioase, atacurile verbale la persoană, tonul limbajului folosit, filmările și fotografiile pe care le realizează fără acordul colegilor, doamna șef de lucrări intimidează și denigrează cadrele didactice și personalul auxiliar care își desfășoară activitatea în corpul de clădire. În dimineața zilei de 19.02.2024 doamna a deranjat activitățile desfășurate de cadrele didactice și auxiliare prezente la etajul III prin tonul folosit și acuzațiile aduse. Situația cea mai tensionată a avut loc în dreptul biroului doamnei șef lucrări Frunză Gabriela , în care doamna Radu Steluța a intrat fără acceptul acesteia, izbind ușa , afirmând că nimeni nu îi închide ei ușa în nas și acuzând-o că că ar fi una dintre persoanele pentru care nu a ajuns șef de departament”, susține profesorul Florin Lipșa într-o adresă către rectorul Jităreanu.
Bărbatul arată că a fost martor la conflict și apoi femeia s-a îndreptat împotriva sa.
„Ulterior, doamna șef lucrări.dr. Radu Steluța a venit în biroul meu proliferând pe un ton amenințător acuzații calomnioase referitoare la implicarea mea în rezultatul obținut la evaluarea activității didactice, că din cauza mea nu a obținut gradație de merit la ultimul concurs desfășurat, că am ajuns fraudulos profesor universitar și ocup în mod ilegal funcția de decan și că i-am luat bani din salariu în urma proceselor juridice pierdute. Aceste acuzații nefondate și pe un ton neadecvat mi-au adus atingere imaginii și prestigiului profesional”, susține decanul.
Cum ase apără Universitatea de Agronomie
În întâmpinarea depusă la dosar, conducerea USV se apără și susține că șefa de lucrări a avut de fiecare dată ocazia să se apere și să vină cu contraargumente. „Comunicarea, alături de convocarea tuturor sesizărilor formulate și amintite, denotă faptul că s-a dorit tocmai ca reclamanta să aibă o imagine clară, completa a obiectului sesizărilor formulate, dovadă fiind și faptul că, prezența la cercetarea disciplinară cu apărător ales, a precizat, raportat la fiecare sesizare formulată, care este poziția sa oferind explicațiile pe care le-a considerat de cuviință, având posibilitatea să își susțină părerile, să răspundă punctual la aspectele sesizate de studenți. Din analiza convocărilor (atât prima, cât și a doua) rezultă concret circumstanțele producerii faptelor imputate reclamantei, fiind inserate toate elementele necesare pentru a creiona o imagine suficient de detaliată a faptelor săvârșite de aceasta, pentru ca atât salariatul, cât și instanța de judecată să poată avea o imagine exactă a faptelor imputate”, susține reprezentanții USV Iași.
Reprezentanții instituției de învățământ superior au susținut că membrii comisiei de disciplină au fost numiți prin decizia rectorului, comisia fiind formată din prof.univ.dr. Costel Samuil- președinte, doi membri, prof.univ.dr. Florin Lipșă și șef lucrări Marius Dascălu și un secretar fără drept de vot în persoana avocatului Ioana Atasiei.
Vlad ROTARU