PREMIERĂ: două universităţi româneşti, în topul internaţional realizat de Comisia Europeană

Cele două universităţi româneşti incluse în Topul 500 realizat de Comisia Europeană sunt Universitatea din Bucureşti şi Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca.
 

Potrivit ministrului delegat pentru învăţământ superior şi cercetare, Mihnea Costoiu, în competiţie s-au înscris 11 universităţi din România, dar numai două au intrat în top 500 universităţi.

Universitatea Politehnică din Bucureşti a ratat termenul de înscriere la evaluarea finanţată de Comisia Europeană.

Comisarul european pentru Educaţie, Ştiinţă, Tineret şi Sport, Androulla Vassiliou, a declarat pentru gândul că topul internaţional al universităţilor va fi lansat în luna aprilie şi că în total s-au înscris 600 de universităţi, printre care sunt şi universităţi româneşti. 

Pentru început, U-Multirank evaluează universităţile în patru domenii: administrarea afacerilor, inginerie mecanică, inginerie electrică şi fizică.

 

U-Multirank, lansat în 2013

Comisia Europeană a lansat anul trecut în ianuarie o nouă clasificare internaţională a universităţilor din întreaga lume, pentru patru domenii. Topul realizat de Comisia Europeană are la bază următoarele criterii : reputaţia pentru cercetare, calitatea predării şi învăţării, orientarea internaţională, succesul tranferului de cunoştinţe şi contribuţia la dezvoltarea regională.

U-Multirank a fost finanţat cu două milioane de euro în cadrul Programului de învăţare pe tot parcursul vieţii in perioada 2013-2014, cu posibilitatea prelungirii cu doi ani a finantarii iniţiale in 2015-2016.

Clasamentul a fost elaborat de un consorţiu independent, condus de Centrul pentru Învăţământ Superior din Germania şi de Centrul pentru Studii Politice de Învăţământ Superior din Ţările de Jos.

La finalul lunii februarie a fost lansat Topul Internaţional al Universităţilor pe Specializări – QS World University Rankings by Subject 2014 – în care a intrat o singură universitate din România: Universitatea din Timişoara, care se află în premieră în acest clasament.

Universitatea din Timişoara devansează astfel Universitatea din Bucureşti, care în 2013 s-a clasat în primele 200 de universităţi din lume pe specializarea limbi străine şi media şi comunicare.

 

 

(Sursa: gandul.info)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here