Popa Calistrat, oglinda primitivă a ortodoxiei romîneze

despre prea-curbiosul ierbomonarh Falustrat Clefan de la Bleguceni, apărătorul grotei ; și despre molima din spatele lui

 

 

Dacă ar avea vreun rost, după ce a izbucnit noul scandal generat de celebrul popă-călugăr Calistrat Chifan ,, de la Vlădiceni ,, , aș pune o întrebare publică, nu doar legiunilor de fani turbați ai popii cu pumn ca bîta, ci și turmelor de nedumeriți sau de pseudo-inocenți din carton aghezmuit : după ce popa Falustrat Clefan a zis, mai demult, în plină emicțiune tv, că nu-i mare nacaz dacă barbatu’ îi mai scapă fimeii lui cîte două peste bot, mai e nevoie de alte dovezi ca să fie clar ce-i cu acest arhanghel al grotei ?

Doar că întrebările sînt inutile, și în acest caz, fiindcă haitele și turmele pravoslabnice au doar răspunsuri : părintele e un mare duhovnic, un erou al adevăratei ortodoxii, scos din sărite de două nefecundate isterice, trimise de Satana, Bilgheiț, patriarhul Daniel sau de vreun ziarist ateu, bată-l-ar Dumnedzău să-l bată cu capul de toacă, de clopote, de cristelniță și de agheazmatar, az’ ș’ mîne …

Fiindcă asta e adevărata problemă, endemică, ca o tuberculoză mentală : ultra-primitivul popă Calistrat Chifan e doar un buboi din vîrful unei infecții grave, cancerigene, generalizată demult la nivel național. Un carcalete toxic, din mai multe tipuri de glod mental : Ev Mediu cu iz rusesco-rasputinic, interbelic cu dungi dictatoriale, de rege cu premier-patriarh, comunism naționalist, cu dictator înmormîntîndu-și părinții cu popă și pomeni, post-comunism lăbărțat și fariseic, cu patriarhi colaboraționiști pe față sau pe dos, plus episcopi și popi pedofili, violatori sau tauri comunali, vîrfuind o Biserică Ortodoxă Romînă dominată de lăcomie bolnavă, slinoșenie caiafică și primitivism anti-creștin.

Vă mai amintiți episodul de la Ruginoasa, de la începutul anilor ’90, cînd un grup de săteni ortodocși, în frunte cu popa și directorul școlii, au bătut un grup de ,, sectanți ,, , a căror singură vină era că ieșeau de la rugăciune ? Iar reacția oferită presei de purtătorul de cuvînt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, condusă atunci de ecumenicul Daniel Ciobotea, a fost mai mult decît elocventă : ,, Bine le-o făcut ! ,,.

Deși între timp mizeria s-a mai curățat un pic, datorită contactului cu lumea ceva mai civilizată, ori s-a rafinat, de nevoie, BOR rămîne în continuare un teritoriu dominat de fanii acestor cucuzei de tip Fernando de la Caransebeș cu patrafir, cum e Calistrat de la Vlădiceni. Credincioșii decenți sau preoții și ierarhii onești sînt tot în cruntă minoritate, tolerați în interiorul BOR ca o sectă de care acum nu mai poți scăpa, ca în vremurile bune, deci trebuie ținută sub supraveghere, să nu smintească ori, Doamne-ferește, să fure din clienții majoritari.

Zilele acestea, un pseudo-jurnalist de Bahlui, din categoria celor care și-ar face mama japiță pentru o vodcă și-o friptură, a scris pe Facebook o lungă pledoarie în favoarea popii Falustrat, pe care îl știe el ce juvaier e, deci cine zice al’ceva e bou sau vîndut. Cei mai mulți comentatori i-au dat dreptate, povestind ce om ninunat e ninja Calistrat. Iată un asemenea comentariu : ,, Matracucile știau probabil că-l pot stîrni pe această cale. Părintele ar fi trebuit să le dea un dos de palmă în maniera lui Băsescu … știți dvs în ce împrejurare, adică mai cu fereală. Eu tot pe părintele Calistrat îl cred, deși nu l-am cunoscut vreodată ,,.

Pauză de vomă și de respirație. Urmează emisiunea ,, Box populii ,, , cu sensei ninja Falustrat Clefan by BOR.

Asta e esența cestiunii, deci : popa Falustrat trebuia să-i dea peste cap femeii cu ,, perversa de la Tîrgu Ocna ,, , nu cu ,, ciobăneasca de la Vlădiceni ,,. În rest, tăt narmal, să dăm slavă Dumnezeului cel bun, milostiv și păzitor al Sfintei Pălituri ! Slavă upercutului, croșeului de dreapta și sfîntului pumn, amin !

Chiar dacă nu pare, nu sînt deloc fan al Satanei, al lui Bilgheiț, al generalului președinte-director general Daniel Ciobotea sau al altora din categoria celor afurisiți de masele largi, pravoslabnice. Ba chiar, deși salbaticilor calistrătezi n-o să le vină a crede, sînt vechi fan al unui șef de sectă iudaică, rabi Ieșua din Nazaret. Așa că vă întreb ( inutil, desigur, ca de obicei ), cu vocea și gesturile lui Ricky Gervais ( un satanist britanic, evident ) : băi, pe bune, asta credeți voi că a vrut omul ăla, Isus ?

Chiar credeți că Isus, despre care ziceți că vă e dumnezeu și mîntuitor, a vrut ca moștenirea lui să ajungă pe mîinile unor calistrați chifani, danieli cioboți, cornei bîrlădeni, pornohaci ș.a.m.d. ?

Căci numele lor ( credeți sau nu ) e Leghiune.

Lucian Postu

 

Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii. Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale.

 

1 COMENTARIU

  1. Am citit articolul pe cotidianul.ro. Nu îi iau apărarea părintelui Calistrat. Ca om a greșit. Dar nici cum ați pus dvs problema nu mi-a plăcut. Ați făcut același lucru ca și dânsul : ați „lovit” prin cuvinte. El a lovit fizic, cu siguranță și prin cuvinte. Cred că mai înțelept era să faceți o anchetă, să aflați cine sunt și ce trecut au protagoniștii (părintele și cele două femei). Să studiați contextul, să spuneți apoi fiecare parte ce și unde a greșit, apoi să indicați o soluție pentru ca astfel de situații să nu se mai repete. Asta ar face un jurnalist, care și-a propus să fie un apărător al adevărului, indiferent de credința sa. Chiar dacă nu îl iubiți pe Iisus (așa se scrie și nu cu un singur I), puteți încerca să fiți obiectiv, măcar să iubiți adevărul. Vă spun aceasta pentru că articolul este din categoria celor care instigă la ură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here