Ponta anunţă la Bruxelles tăierea subvenţiilor pentru energie verde: "Va fi o reducere în facturile pentru populaţie". Consiliul European dă verde gazelor de şist

Premierul Victor Ponta a participat astăzi la Consiliul European de la Bruxelles, la care liderii europeni s-au pus de acord pentru o politică energetică unicăî pentru toate cel 27 de state, în care explorarea şi exploatarea gazelor de şist a fost inclusă ca sursă de energie neconvenţională.

Aceasta a fost, de altfel una dintre mizele României la acest Consiliu European.  Anunţul legat de gazele de şist a fost făcut, la finalul întâlnirii, de preşedintele Consiliului, Herman van Rompuy. Printre punctele convenite în legătură cu politica energetică, van Rompuy a vorbit despre „transformarea pieţelor celor 27 de ţări într-una singură până în 2020”, „diversificarea surselor de energie, cu toate resursele: convemnţională şi neconvenţională, care include şi gazele de şist” şi despre investiţii  de1 miliard de euro până în 2020, fără a menţiona explicit proiectul Nabucco.

La final, Ponta a anunţat că săptămâna viitoare Guvernul va „reeşalona subvenţiile pentru producătorii de energie regenerabilă”, ceea ce „va însemna o reducere a facturilor la energie pentru populaţie, dar şi pentru marii consumatori industriali”.

În privinţa explorării şi exploatării gazelor de şist, premierul a arătat că „există o opţiune de a permite ţărilor membre să-şi adapteze legislaţia” în acest sens, dar „nu se va construi o politică europeană”. Afla mult pe gandul.info

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here