Ploconul șefului de la Cadastru: un penthouse și trei apartamente de la un singur dezvoltator

Apartamente la prețuri infime din partea imobiliarului Gheorghe Cheșcu pentru familia fostului director de la Cadastru, Bogdan Șavlovschi @ Imobilele, un penthouse și trei apartamente, se află în două blocuri intabulate în mandatul lui Șavlovschi cu mari semne de întrebare @ Un bloc are un etaj în plus față de autorizație, iar cel de al doilea 67 de apartamente în loc de 44 autorizate @ Pentru un penthouse din blocul Cubis, care se vindea cu 120.000 de euro, soția lui Șavlovschi a plătit mai puțin de 80.000 euro @ Alte două apartamente din același bloc au ajuns la sora directorului OCPI, dar prin persoane interpuse, rude ale soției lui Șavlovschi @ În schimb, socrii acestuia au achiziționat un apartament în blocul învecinat, ridicat de Cheșcu în aceeași zonă @ Tranzacțiile sunt dubioase: rudele soției au cumpărat apartamente „la reducere” de la Flux SRL și după numai o săptămână au renunțat la acestea, cedându-le surorii lui Șavlovschi în contul unor datorii mai vechi @ „Vi se par dumneavoastră prețurile mici, dar au fost niște negocieri”, a declarat Bogdan Șavlovschi pentru 7IAȘI @ În august anul trecut, acesta a fost schimbat din funcție, dar lucrează în continuare ca inspector în cadrul OCPI

Tentaculele Mafiei Imobiliare nu se întind doar în Primărie, ci în toate instituțiile care reglementează regimul juridic al construcțiilor. Instituția care emite „certificatul de naștere” al unui apartament, care atestă existența juridică, nu doar faptică au unui imobil, este Oficiul Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI). Aceasta intabulează blocurile și apartamentele în baza actelor emise de autoritățile locale, dar pe care are obligația să le verifice. Este o instituție cheie, în care persoana potrivită poate face viața ușoară celor cu afaceri în domeniu.

Bogdan Șavlovschi
Bogdan Șavlovschi

Bogdan Șavlovschi a venit în septembrie 2015 la conducerea OCPI Iași, susținut fiind pentru postul de director de către UNPR. A fost un moment de bun augur pentru rudele sale și ale celei care avea mai târziu să-i devină soție.

Investigația 7IAȘI a identificat 4 apartamente pe care rudele lui Șavlovschi le-au achiziționat de la Flux SRL, societate patronată de familia milionarului Gheorghe Cheșcu, unul dintre cei mai puternici dezvoltatori din Iași. Toate aceste tranzacții devin dubioase prin prisma faptului că blocurile în care se află aceste apartamente au fost intabulate de către OCPI în condițiile în care există neconcordanțe între situația reală și autorizațiile de construire. Într-un bloc este vorba de un etaj în plus față de autorizație, iar în cel de al doilea caz, de 67 apartamente construite în loc de 44 autorizate.

40.000 de euro reducere la un penthouse de 120 mp

La data de 11 sept 2017, cu jumătate de an înainte de a se căsători cu Bogdan Șavlovschi, Larisa Enache a cumpărat de la Flux SRL un apartament tip duplex, pe două niveluri, cu o suprafață totală de 116 mp, situat la etajul patru al clădirii. Totodată, aceasta a cumpărat și un loc de parcare suprateran amplasat în fața blocului. Prețul plătit de actuala doamnă Larisa Șavlovschi, fostă Enache, a fost de 362.624 lei, echivalentul a puțin peste 79.000 euro, raportat la cursul BNR de la acea dată. Conform contractului de vânzare-cumpărare, 62.000 lei au fost achitați din sursele proprii ale cumpărătoarei, iar diferența de 300.000 lei urma să fie achitată dintr-un credit acordat de BCR.

Apartamentul se află în blocul care găzduia în urmă cu câțiva ani sediul E.ON și care a fost recompartimentat și botezat „Cubis”. Conform ofertei afișată în acea perioadă, un apartament asemănător, cu 4 camere, dar cu o suprafață ceva mai mică, de 110 mp, se vindea cu 120.000 euro. De aici rezultă o reducere de 40.000 euro. Practic, cea care avea să îi devină soție directorului de la Cadastru a cumpărat apartamentul la un preț de aproximativ 680 euro/mp. Cu acești bani nu poți cumpăra nici măcar un apartament la Ciurea.

În 2017, la momentul realizării tranzacției, Larisa Enache lucra la firma Hotarnic SRL, deținută de familia Șavlovschi.

Socrii au cumpărat un apartament. După 7 zile, l-au plasat surorii lui Șavlovschi

Două apartamente, perete în perete, situate la etajul 1 al aceluiași bloc Cubis sunt deținute de către sora directorului de la Cadastru, Dumitrița-Alexandra Gafencu Șavlovschi, un tânăr medic în vârstă de 32 de ani. Anterior, cele două imobile au fost cumpărate de către rudele soției lui Șavlovschi direct de la dezvoltatorul Flux SRL. Tranzacțiile urmăresc același tipar. La doar o săptămână după ce au cumpărat apartamente de la Flux SRL, proprietarii decid să renunțe la imobile, cedându-le surorii lui Șavlovschi în contul unor datorii mai vechi. Culmea, contractele de împrumut au fost semnate în aceeași zi și pentru aceeași sumă, 15.000 de euro.

Victor și Lica Enache
Victor și Lica Enache

La data de 22 februarie 2018, viitorii socri ai lui Șavlovschi, soții Victor si Lica Enache, ambii reprezentați în fața notarului de aceeași Larisa Enache (în prezent Larisa Șavlovschi), cumpără de la Flux SRL un apartament aflat la etajul 1 al aceluiași bloc, cu suprafața de 28 mp. Prețul vânzării a fost declarat la suma de 27.000 euro. Conform contractului, 15.000 euro urmau a fi plătiți până pe 28 februarie 2018, iar diferența de 12.000 euro, până pe 22 februarie 2020.

Pe 30 martie 2018, după doar o săptămână de la tranzacție, Victor și Lica Enache încheie un „contract – convenție de dare în plată” pentru stingerea obligației de plată a sumei de 15.000 euro, datorie pe care ar fi avut-o față de Dumitrița Alexandra Gafencu Șavlovschi, nimeni alta decât sora directorului de la Cadastru, Bogdan Șavlovschi. Conform documentului, pe 18 octombrie 2017, Dumitrița Gafencu Șavlovschi ar fi remis soților Enache suma de 15.000 euro cu titlul de împrumut. Astfel, socrii lui Bogdan Șavlovschi decid să renunțe la apartamentul achiziționat în urmă cu doar o săptămână, cedându-l surorii aceluiași Bogdan Șavlovschi în contul datoriei de 15.000 de euro.

În 2019, socrii lui Șavlovschi fac încă o achiziție imobiliară de la firma lui Cheșcu. Victor și Lica Enache au mai cumpărat în mai 2019 încă un apartament în blocul alăturat, ridicat tot de firma Flux SRL.

Tranzacție trasă la indigo cu rudele soției

Liviu și Viorica Cernescu o încadrează pe mireasa Larisa Șavlovschi
Liviu și Viorica Cernescu o încadrează pe mireasa Larisa Șavlovschi

Șirul tranzacțiilor urmărește același tipar și în cazul celui de al doilea apartament, cumpărat inițial de soții Liviu și Viorica Cernescu, rude ale soției directorului Șavlovschi. De altfel, pe soții Cernescu în regăsim printre invitații de seamă de la nunta lui Bogdan Șavlovschi din primăvara anului 2018.

 

La 29 de ani, Dumitrița Gafencu Șavlovschi lua apartamente pentru banii pe care îi împrumuta
La 29 de ani, Dumitrița Gafencu Șavlovschi lua apartamente pentru banii pe care îi împrumuta

Astfel, tot pe 22 februarie 2018, Liviu Constantin Cernescu și Viorica Cernescu, reprezentați de aceeași Larisa Enache (în prezent Șavlovschi), cumpără de la Flux SRL cel de al doilea apartament situat perete în perete cu primul, la același preț de 27.000 euro și în aceleași condiții: 15.000 euro avans și 12.000 euro plătibili până la 22 februarie 2020.  Tot pe 30 martie, după numai o săptămână de la tranzacție, soții Cernescu renunță la imobil în contul unei datorii de 15.000 euro. Surpriză: banii au fost împrumutați de aceeași persoană, sora lui Bogdan Șavlovschi, și tot în data de 18 octombrie 2017. Astfel, Dumitrița Alexandra Gafencu Șavlovschi preia și cel de al doilea apartament.

 

 

Reduceri de zeci de mii de euro la apartamente. Șavlovschi: „Au fost negocieri”

Poza de familie, de la stânga la dreapta: Bogdan și Larisa Șavlovschi, Victor și Lica Enache, Liviu și Viorica Cernescu
Poza de familie, de la stânga la dreapta: Bogdan și Larisa Șavlovschi, Victor și Lica Enache, Liviu și Viorica Cernescu

Apartamentele cumpărate în blocul Cubis de către rudele lui Șavlovschi au venit la pachet cu reduceri substanțiale de preț. Raportat la aceeași ofertă de vânzare pe care Flux SRL o făcuse publică pentru blocul Cubis, un apartament similar se vindea cu 33.156 euro, in timp ce rudele lui Șalovschi au cumpărat cu 27.000 euro, adică o reducere de 12.302 euro pentru cele două imobile. La această sumă se adaugă cei 40.000 de euro, reprezentând diferența față de prețul la care se vindea penthouse-ul achiziționat de soție.

7IAȘI l-a contactat pe fostul director de la Cadastru, însă acesta s-a limitat la un simplu comentariu, refuzând să răspundă la mai multe întrebări.

„Vi se par dumneavoastră prețurile mici, dar au fost niște negocieri. Aș prefera să nu mă întrebați despre aceste aspecte, despre familia mea. Aceste întrebări puteți să le puneți în altă parte. Eu am ieșit din…. Vă rog să nu ne mai deranjați”, a declarat Bogdan Șavlovschi.

Blocurile lui Cheșcu au crescut mai mari, dar au fost intabulate

Cele două blocuri ridicate de Flux SRL în Tătărași au fost intabulate cu ajutorul funcționarilor din Primărie care s-au făcut că nu văd faptul că dezvoltatorul a construit în plus față de ceea ce era prevăzut în autorizația de construire. Chiar și așa, toate aceste neconcordanțe puteau fi observate de către OCPI Iași, instituție care a emis documentele de intabulare.

În privința blocului Cubis, cu ochiul liber, din stradă, oricine poate observa că edificiul are cinci etaje, pe lângă demisol, parter și mezanin. Însă, autorizația de construire a fost emisă pentru patru etaje, nu pentru cinci. Primăria nu l-a amendat pe milionarul din Tătărași, ci l-a ajutat să intabuleze un etaj construit ilegal. Inspectorii municipalității ieșene au consemnat într-un proces verbal de edificare a clădirii că cele două etaje sunt duplexuri cu scară interioară. În realitate, vorbim despre 20 de apartamente, intabulate în acte la etajul patru al clădirii.

Astfel, deși autorizația de construire a fost emisă pentru schimbarea destinației și supraetajarea clădirii în regim D+P+M+4E, a fost construit și cel de al 5-lea etaj.

În loc să-l amendeze pe cel care a construit în plus pentru că nu a respectat legea, inspectorul Cristian Șcrab face câteva mențiuni grosolane, scriind de mână: „- extindere pe verticală etajul 4 dublex jos și dublex sus cu scară interioară”.

Câteva rânduri mai jos, tot cu scris de mână, dar cu majuscule, apar două mențiuni: „DUPLEX JOS SU = 920,95 MP, DUPLEX SUS SU = 316.08 MP”.

Cea de a doua clădire, cu destinația de locuințe colective a fost autorizată inițial în iunie 2017, cu regim de parter și 5 etaje și o suprafață construită de 1510 metri pătrați. În luna octombrie 2018, Primăria Iași eliberează certificatul de edificare a clădirii în care se precizează că au fost construite, conform autorizației, 36 de apartamente. Câteva luni mai târziu, în ianuarie 2019, este emisă o nouă autorizație de construire, prin care se aprobă suplimentarea construcției cu încă un nivel cu opt apartamente. Deci, un total de 44 de apartamente. Doar că, în loc de 44 de apartamente, au fost amenajate 67 de apartamente, care ulterior au fost intabulate în baza documentelor emise de Primăria Iași.

Mai tare decât Chirica! 136.000 de euro, dar de nuntă și cumătrie

Bogdan Șavlovschi a avut parte de invitați cu dare de mână la cele mai importante evenimente din viața familiei sale: nunta și botezul copilului. Publicația locală dezvăluirea.ro a scris în primăvara acestui an despre cuantumul darurilor pe care soții Bogdan și Larisa Șavlovschi le-au primit la cele două petreceri:

„Dacă Mihai Chirica, primarul Iașului, a declarat că a primit ca dar de nuntă suma de 60.000 euro, Bogdan Șavslovschi, fostul director de la OCPI Iași a primit mai mult cu 10.000 euro, adică 70.000 euro când și-a pus pirostriile. În schimb, darul de botez primit de Șavlovschi a fost mai mic, numai 66.000 euro pe când primarul s-a lăudat cu 125.000 de euro. Atât șeful de la OCPI cât și Chirica au făcut nunțile și cumătriile în aceiași perioadă. Chirica a admis faptul că a primit daruri de la dezvoltatorii imobiliari, cei care ridică case și blocuri în oraș, imobile pe care OCPI trebuie să le intabuleze”.

Tudor LEAHU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here