Pleașca West Star. Firma de betoane a tras în piept Apele Române

Deși exploatează de ani de zile o balastieră, firma West Star refuză să-și achite obligațiile pe care le are față de Administrația Bazinală Prut  Patronul firmei de betoane cunoaște doar ”adunarea”: ”Datoria s-a prescris!”

Conducerea Administrației Bazinale de Apă Prut, prin directorul Petru Avram, îi cere în justiție patronului West Star, Vasile Cornel, despăgubiri de 75.000 de lei, cu tot cu dobânzi și penalități, pentru nerespectarea unui contract de exploatare a agregatelor minerale, perimetrul Condrea, comuna Umbrărești-Galați.

Război la Judecătorie între Administrația Națională Apele Române-Administrația Bazinală de Apă Prut și SC West Star, o cunoscută societate locală care are ca obiect de activitate construcțiile feroviare, hidroizolații poduri rutiere, producție și comercializare agregate de balastieră și betoane.

Într-o plângere înaintată magistraților ieșeni, juriștii de la Administrația Bazinală Prut solicită obligarea firmei de betoane la plata sumei de 74.635,26 lei, din care 10.878,44 lei reprezintă datoria inițială, plus dobânzile și penalități de întârziere aferente de 63.756,82 lei.

Patronul West Star, protejat de fosta conducere

În perioada 2012-2013, patronul West Star, Vasile Cornel, a încheiat cu fosta conducere a Administrației Bazinale un contract de închiriere a unei suprafețe de 26.931 metri pătrați de teren albie minoră a râului -perimetrul Condrea, în dreptul localității Umbrărești-Galați, privind exploatarea unor agregate minerale (nisip și balast). Contractul în valoare de 185.505 lei a fost semnat din partea Administrației Bazinale de către director-economic Daniela Turcu, conducerea instituției fiind asigurată la data respectivă de directorul general Cristian Nechifor, fost deputat. Ulterior, contractul a fost prelungit și sub domnia ex-directorului Corneliu Crețu, administratorul West Star fiind obligat să achite un așa-numit abonament lunar pentru a i se permite să extragă de pe malul râului, importante cantități de nisip și balast. În baza contractului semnat și parafat între părți, a fost stabilit și un grafic de calcul al cantităților de resurse extrase în 2013, precum și un istoric al dobânzilor și penalităților. Pe parcurs, cei de la West Star au achitat o parte din datorii însă, la un moment dat, plățile au fost sistate rezultând o datorie certă de aproximativ 11.000 de lei. A urmat un proces civil în urma căruia instanța de judecată a dat dreptate fostei conduceri a Administrației Bazinale și i-a obligat pe cei de la West Star să-și plătească debitul. Ei bine, acest lucru nu s-a întâmplat și, în consecință, s-au adunat restanțe și penalități de peste 60.000 de lei, sumă de 6 ori mari mare decât debitul inițial stabilit.

Datornicul este obligat să restituie banii, cu tot cu penalități

Deși până la această dată, unitatea noastră și-a achitat toate obligațiile, debitorul West Star nu a plătit suma de 74.635 lei, cu tot cu dobânzi și penalități de întârziere. Pentru recuperarea acestor sume, am formulat la Judecătorie ordonanță de plată, datornicul fiind obligat să restituie banii printr-o hotărâre civilă. Pârâta (n.r.-West Star) a solicitat reeșalonarea datoriei. A fost notificată în acest sens însă nu au dat curs solicitării. Noi am respectat întrutotul procedura concilierii și graficul de eșalonare. Creanța este certă, lichidă și exigibilă. Având în vedere că West Star nu ne-a pătit aceste sume de bani am fost nevoiți să cerem ajutorul instanței de judecată într-o acțiune de răspundere contractuală”, arată juristul Administrației Bazinale, Gabriel Cristinel Munteanu

Patronul West Star: “Datoria s-a prescris. Nu mai există”

De partea cealată a baricadei, administratorul West Star, Vasile Cornel, a precizat că datoria este una mai veche și s-ar fi prescris de-a lungul timpului.

“Prin acțiunea principală, reclamanta (Administrația Bazinală) a solicitat plata unor penalități de întârziere aferente unor drepturi fiscale pentru care s-a împlinit termenul general de prescripție de 3 ani, respectiv facturi emise anterior datei de 16 martie 2014-adică data promovării acțiunii”, a conchis Vasile Cornel.

În termeni juridici, prescripția reprezintă un mod de stingere a dreptului la acțiune prin neexercitarea acestui drept în termenul stabilit de lege.

Nicu SAMSON

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here