Planul lui Alexe a provocat haos în transport. Navetiștii pleacă la 5 dimineața și se întorc la 10 noaptea. Mii de ieșeni, izolați de oraș

Noul plan de transport aprobat de Consiliul Județean izolează mii de locuitori ai unor comune, care au rămas fără legătură directă cu municipiul Iași @ Schimbările afectează și funcționarea instituțiilor publice, navetiștii din Iași care lucrează în comune fiind obligați să plece la muncă dis de dimineață și să revină în Iași spre miezul nopții @ „Efectuarea navetei în comuna Cozmești de către personalul instituțiilor publice se poate realiza doar în condițiile plecării din Iași la ora 5.20 și întoarcerii în Iași la ora 21.00”, se arată într-un document adresat președintelui Costel Alexe @ Primarii din comunele afectate de decizia instituției conduse de Costel Alexe susțin că nici măcar nu au fost consultați înainte de schimbarea programului de transport @ Locuitorii unor comune precum Cozmești, Moșna sau Grozești au pierdut legătura directă cu Iașul și pentru a ajunge la locurile de muncă din oraș sunt nevoiți să aștepte câteva ore un nou mijloc de transport în Răducăneni @ Planul de transport a fost făcut pe genunchi, fără un studiu de specialitate, iar orarul de circulație al mijloacelor de transport nu a fost corelat @ „Consiliul Județean a aprobat programul de transport județean 2023-2028 în lipsa unui studiu de specialitate, împrejurare ce a condus, cel puțin în satele ce deservesc comuna Cozmești, la crearea unor serviciu de transport net inferioare din punct de vedere al calității și gradului de siguranță și confort al călătorilor cu cele ce sunt prestate în prezent”, se arată într-o  adresă semnată de Petrică Baltag, primarul comunei Cozmești

O decizie aprobată de plenul Consiliului Județean Iași afectează mii de locuitori din zonele rurale pentru care folosirea mijloacelor de transport în comun devine practic imposibilă. Modificarea programului de transport public județean a făcut ca unele rute să dispară complet, iar călătorii să fie obligați să schimbe autobuzele, care circulă după un orar fără noimă. Legăturile directe ale unor comune cu municipiul Iași au dispărut din noul program de transport județean, valabil în perioada 2023 – 2028. Astfel, călătorii vor fi obligați să circule pe distanțe mai scurte, să schimbe mai multe mijloace de transport în comun și să aștepte alte și alte autobuze către destinația finală. Primarii din județ au acuzat faptul că nici măcar nu au fost consultați de CJ Iași referitor la noul program de transport.

Scandal în mai multe comune din județ din cauza deciziei CJ Iași

Una dintre localitățile afectate de decizia luată de Consiliul Județean este comuna Cozmești, aflată la peste 60 de kilometri distanță de municipiul Iași. Prin hotărârea 27 din 27 iulie 2022, CJ Iași a modificat total noul program de transport, iar oamenii din Cozmești nu vor mai putea circula direct la Iași, ci vor schimba mijloacele de transport la Răducăneni. Decizia a stârnit nemulțumirea celor din comunitate, care au formulat și o plângere către conducerea CJ Iași.

„Consiliul Județean a aprobat programul de transport județean 2023-2028 în lipsa unui studiu de specialitate, împrejurare ce a condus, cel puțin în satele ce deservesc comuna Cozmești, la crearea unor servicii de transport net inferioare din punct de vedere al calității și gradului de siguranță și confort al călătorilor cu cele ce sunt prestate în prezent”, se arată  în adresa semnată de Petrică Baltag, primarul comunei Cozmești.

În aceeași situație se află și Moșna și Grozești, locuitorii acestor comune urmând a coborî sau urca la Răducăneni pentru a ajunge la destinație.

Lăsați fără traseu direct! Nevoiți să cumpere mai multe bilete

În cadrul programului de transport 2013 – 2019, prelungit până la 31 decembrie 2022, transportul județean de persoane în comuna Cozmești este realizat prin intermediul a două trasee, care asigură legătura directă între cele trei sate componente și municipiul Iași și cu mai multe curse zilnice. Decizia forului condus de Costel Alexe a redus numărul de curse, însă a impus și o nouă rută. Autobuzele vor circula pe ruta Iași – Răducăneni și retur. Iar spre satele din Cozmești vor circula alte mijloace de transport, lucru care a nemulțumit oamenii din localitate.

„Conform noului program de transport, deplasarea călătorilor între satele comunei Cozmești și municipiul Iași implică un grad de confort mai redus, nefiind prevăzute trasee directe. În plus, pentru a ajunge la destinație, locuitorii din Cozmești vor trebui să schimbe două bilete, unul de la Iași la Răducăneni și unul de la Răducăneni la Cozmești”, se mai arată în același document.

Pasagerii vor aștepta cu orele să schimbe autobuzul

În plus, locuitorii din Cozmești acuză și faptul că orarul de transport nu a fost corelat, iar călătorii care coboară la Răducăneni vor fi nevoiți să aștepte timp mai îndelungat până vor fi preluați de un alt mijloc de transport pentru a ajunge la casele lor.

„Separat de faptul că pasagerii vor trebui să schimbe două mijloace de transport și să cumpere două bilete, din analiza graficelor de circulație aferente traseelor care asigură legătura între localitatea Răducăneni și satele comunei Cozmești, pe de o parte, și traseul Iași – Răducăneni, pe de altă parte, se observă că orele de sosire și de plecare dintre cele două categorii de trasee, nu sunt corelate, pasagerii fiind nevoiți să suporte timpi îndelungați de așteptare în Răducăneni pentru a-și continua drumul către municipiul reședință de județ sau către localitatea de domiciliu”, se mai arată în adresa respectivă.

Călătorii, obligați să aștepte două ore pe tarla. Orar de coșmar pentru navetiști

Programul avizat de Consiliul Județean Iași cuprinde și ore de așteptare îndelungate. Între curse, un pasager poate aștepta și două ore, într-un loc neamenajat. Cei de la Cozmești au subliniat că navetiștii vor fi obligați să prindă cursa de dimineață devreme și să se întoarcă în Iași la ora 21.00, dacă se respectă noul program de transport persoane.

„Dincolo de inconfortul timpilor de așteptare, menționăm că în localitatea Răducăneni nu există nicio autogară, schimbarea autobuzele realizându-se într-o stație publică neamenajată, cu marcaj pe trotuar. Efectuarea navetei în comuna Cozmești de către personalul instituțiilor publice se poate realiza doar în condițiile plecării din Iași la ora 5.20 și întoarcerii în Iași la ora 21.00. În mod evident, acest orar este impropriu vieții de zi cu zi a oricărei persoane”, mai susțin reprezentanții Primăriei Cozmești.

Consiliul Județean Iași a avizat noul program de transport județean, prin care dispar majoritatea rutelor din zona metropolitană Iași de la 1 ianuarie 2023. Acestea vor fi preluate de autobuzele Companiei de Transport Public (CTP) Iași SA.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here