Plângeri mușamalizate, dovezi aruncate la gunoi. Chirica și Zanfirescu i-au asigurat protecție dezvoltatorului Cheșcu

În 2018, primarul Mihai Chirica și Poliția Locală au primit reclamații și poze care arătau că dezvoltatorul Gheorghe Cheșcu construiește în locul parcării subterane cu 161 locuri de la clădirea NOC mai multe încăperi de tip boxă @ Deși imaginile erau clare și demonstrau că autorizația nu era respectată, plângerile au fost mușamalizate @ Liviu Zanfirescu, directorul Poliției Locale, a răspuns atunci în scris că au fost efectuate „verificări în teren”, că reclamațiile nu se confirmă și că lucrările respectă „proiectul anexă autorizației de construire” @ Vecinii sesizau și că suprafața construită este mai mare decât prevede autorizația @ În 2022, după ce DNA a intrat pe fir, Poliția Locală și Primăria s-au sucit la 180 de grade: au efectuat noi controale și au constatat că „la subsol nu se respectă benzile de circulație auto și sunt executați stâlpi ce nu sunt figurați în planurile vizate spre neschimbare” @ Acum, Primăria Iași a deschis un nou proces împotriva firmei lui Cheșcu pentru demolarea lucrărilor executate fără autorizație @ Procesul seamănă cu o horă mare, toți sunt mână în mână @ Judecătorul la care a ajuns dosarul a depus cerere de abținere pentru că soția lucrează în Primărie și „ocupă o funcție cu subordonare directă primarului” @ Cererea i-a fost respinsă @ Tudor Cheșcu și Mihai Chirica fac figurație în procesul demolării @ Cei doi sunt colegi inculpați în Dosarul Flux, în care Chirica este judecat pentru că i-a semnat lui Cheșcu un certificat fals de edificare a unui bloc cu trei etaje construite peste autorizație

În vara lui 2018, când milionarul Gheorghe Cheșcu a început lucrările la clădirea NOC de pe șoseaua Națională, vecinii au reclamat că parcarea subterană, care conform autorizației trebuia să aibă peste 161 de locuri („subteran 56 locuri, la subsol sunt asigurate 105 locuri de parcare”), este transformată, fiind turnați pereți de beton pentru mai multe încăperi de tip boxă. Aceșatia sesizau și că suparafața construită este aproape dublă, 80% în loc de 40% așa cum prevedea autorizația eliberată în aprilie 2018.

Pe 9 iulie 2018, avocatul firmei Ștefana SRL, care deține o clădire de birouri pe terenul învecinat a sesizat Poliția Locală, dar și pe primarul Mihai Chirica, cu privire la faptul că lucrările executate nu respectă autorizația de construire. Cele sesizate au fost susținute cu fotografii realizate în timpul lucrărilor.

Imaginile realizate în iulie 2018 sunt clare: subsolul era compartimentat în mai multe încăperi.

„Vă atașăm planșe foto care atestă că inițial, dezvoltatorul a prevăzut că clădirea va avea amenajat la subsol locuri de parcare, dar ulterior acestea s-au transformat în boxe, deci este evident că nu s-au respectat aceste dispoziții privind amenajarea locurilor de parcare.

(…) Vă atașăm și planșe foto care confirmă cele susținute în adresă, respectiv că nu se respectă distanța minimă față de linia de hotar, că parcarea care trebuia amenajată pentru acces auto a fost transformată în boxe.

(…) Vă semnalăm faptul că organizarea de șantier se face pe domeniul public, respectiv dezvoltatorul și-a instalat barăcile de șantier pe trotuarul public din fața construcției, aspect care nu este admisibil (nici nu ar avea unde să le amplaseze pe suprafața de teren proprietate, în condițiile în care procentul de ocupare este de aproximativ 80% din teren!!!)”, se arată în sesizarea depusă avocatul firmei Ștefana SRL în iulie 2018.

Poliția Locală a negat dovezile. „Verificări în teren”: se respectă autorizația

După aproape două luni, pe 31 august 2018, Poliția Locală a răspuns în scris la petiția depusă de firma Ștefana SRL prin avocat. În document se susține că instituția a făcut verificări la fața locului în urma cărora a constatat că dezvoltatorul respecta autorizația de construire.

„Cu ocazia verificărilor efectuate în teren la imobilul menționat, în data de 28.08.2018, s-a constatat faptul că lucrările executate până la această dată, respectă proiectul anexă autorizației de construire sus amintite”, se arată în răspunsul semnat de către directorul Poliției Locale, Liviu Zanfirescu.

După trei ani, Poliția Locală s-a răzgândit. Chirica cere demolarea

Atitudinea Primăriei Iași și a Poliției Locale s-a schimbat brusc după ce DNA și DIICOT au început verificări ample ale autorizațiilor de construire și a certificatelor de edificare.

Astfel, după trei ani de zile, pe 27 august 2021, inspectorii Primăriei Iași s-au deplasat la clădirea care a fost finalizată între timp și au constatat că locurile de parcare de la subsol nu au fost amenajate așa cum prevedea autorizația de construire. Este vorba despre aceleași aspecte semnalate în 2018, dar despre care Poliția Locală spunea că respectă autorizația de construire.

„În urma deplasării în teren din 27.08.2021, ora 13.00, s-au constatat următoarele:

  • parcările nu sunte executate conform planurilor vizate spre neschimbare și nu respectă geometria parcărilor
  • la subsol nu se respectă benzile de circulație auto și sunt executați stâlpi ce nu sunt figurați în planurile vizate spre neschimbare
  • la subsol adăpostul A.L.A. nu respectă compartimentările interioare și dimensiunile acesteia în zona ieșirilor tip săritură de lup
  • la subsol nu se respectă marcajul locurilor de parcare între axele 2 și 3”,

se arată într-un document semnat de către primarul Mihai Chirica.

După aproape jumătate de an, în ianuarie 2022, este trimis la clădirea lui Cheșcu și un polițist local de la Serviciul Control Urbanism care consemnează în linii mari aceleași abateri și aplică și o amendă de 15.000 lei pentru nerespectarea autorizației de construire.

„nerespectarea autorizației de construire nr. 439/25.04.2018 privind fațadele clădirii, autorizate cu regim de înălțime S+P+8E, forma și dimensiunea spațiilor tehnice de la terasa peste etajul 8, compartimentări interioare, precum și suprafața construită”, consemnează Poliția Locală în procesul-verbal de sancționare încheiat câteva zile mai târziu, pe 1 februarie 2022.

Judecat pentru corupție alături de Tudor Cheșcu în Dosarul Flux, primarul Mihai Chirica face tot ce îi stă în putere să demonstreze că nu l-a favorizat în vreun fel pe omul de afaceri și a deschis la Judecătoria Iași un proces pentru a obține de la instanță încuviințare pentru desființarea lucrărilor care nu corespund autorizației de construire.

Soția judecătorului este subodonata lui Chirica. Cererea de abținere, respinsă

În dosarul în care Primăria Iași se judecă cu firma lui Cheșcu, Dirot Comp SRL, a fost repartizat judecătorului Adrian Lavric. Soția acestuia, Ana Maria Lavric, este șefa Serviciului Managementul Calităţii şi Control Intern.

Judecătorul a depus o declarație de abținere invocând tocmai această legătură dar colegii săi au respins-o, considerând că nu există motive suficient pentru a putea fi bănuit de imparțialitate.

„În fapt, soția mea, Lavric Alina Maria, este funcționar în cadrul Primăriei municipiului Iași din anul 2007 iar din anul 2016 ocupă o funcție de conducere cu subordonare directă primarului, dl. Chirica Mihai.

Pentru a evita orice atingere adusă imaginii actului de justiție și implicării mediatice a Judecătoriei Iași în articole defăimătoare și în final de a naște îndoieli privind imparțialitatea judecătorului, înțeleg a aduce la cunoștință situația de incompatibilitate și a mă retrage de la judecarea pricinii”, arată judecătorul Adrian Lavric în declarația de abținere pe care a formulat-o.

La proces, Cheșcu pozează în victimă, criticând  Primăria Iași pentru ritmul greoi de lucru și de soluționare a cererilor. Firma susține că este de bună credință și că acțiunea de control a fost declanșată de Poliția Locală, imediat după ce societatea a solicitat emiterea unei noi autorizații de construire.

„La data de 12 octombrie 2021, subscrisa a solicitat emiterea autorizației pentru modificare proiect în curs de execuție.

După 4 luni de la depunerea solicitării nesoluționate, în loc să procedeze la verificarea documentației depuse și emiterea autorizației în termen de 30 de zile, dispun Poliției Locale efectuarea controlului.

La data de 27 iulie 2022, după mai bine de 5 luni de la depunerea cererii, ni se eliberează certificatul de urbanism” , sunt câteva dintre argumentele invocate de către Dirot Comp SRL în procesul cu Primăria.

DNA verifică cum au soluționat Primăria și Poliția Locală reclamațiile

Faptul că Primăria Iași și Poliția Locală l-au acoperit ani la rând milionarul Cheșcu, respingând reclamațiile venite din partea vecinilor, a stârnit și interesul DNA care în 2022 a deschis un dosar penal pe această temă.

Pe 26 octombrie 2022, DNA a solicitat Primăriei Municipiului Iași să pună la dispoziție toate documentele legate de autorizarea clădirii dar și „întreaga documentație privind sesizările care au fost depuse în legătură cu construirea imobilului, activitățile desfășurate în vederea soluționării acestora și măsurile dispuse”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here