Peste 180 de documente incriminatorii: Harabagiu controla firma paravan prin intermediul soției. Chirica a blocat ancheta ANI

7IAȘI a consultat raportul și plângerea penală formulată de către inspectorii ANI împotriva fostului viceprimar Gabriel Harabagiu, cel care în timpul mandatului controla comerțul stradal printr-o firmă paravan @ Societatea New Bauen Build, la care soacra și socrul erau angajați, iar soția reprezenta firma în relațiile cu ANAF, fusese favorizată de viceprimarul Harabagiu încă de la instalarea în funcție @ În perioada 2016 – 2021, Mădălina Harabagiu, soția fostului viceprimar, a depus la ANAF cel puțin 180 de declarații fiscale pentru societatea New Bauen @ La datele de contact ale firmei paravan este menționată chiar și adresa de email kemystar@yahoo.com, care era utilizată și de către societățile familiei Harabagiu, Kemystar SRL și Kemystar Consulting SRL @ Mădălina Harabagiu a încetat să mai depună declarații fiscale pentru societatea New Bauen Build abia din iulie 2021, după ce fostul viceprimar a aflat de ancheta ANI @ Societatea a primit cele mai bune locații pentru comerț în parcurile Copou și Expoziției, pe pietonalul Ștefan cel Mare, și la toate evenimentele organizate de către Primăria Iași @ Concurența din parcul Expo și Copou a fost eliminată tot de către Harabagiu, comercianților care desfășurau activitate în acel moment fiindu-le reziliate contractele încheiate cu Primăria Iași @ Deși ANI a solicitat de la Primăria Iași toate documentele eliberate pentru New Bauen Buil SRL, primarul Mihai Chirica nu a trimis avizele de amplasament eliberate pentru această societate @ Practic, Chirica l-a făcut scăpat în fața ANI de alte 20 de acte materiale, ceea ce ar fi agravat situația penală a cumătrului său @ Două persoane din anturajul dezvoltatorilor imobiliari au reprezentat firma controlată de Harabagiu la diverse proceduri @ Dosarul în care ANI a sesizat Parchetul împotriva fostului viceprimar Gabriel Harabagiu a pornit de la mai multe investigații publicate de 7IAȘI și Reporter de Iași @ Cele două publicații au colaborat la realizarea materialului de mai jos

7IAȘI a intrat în posesia raportului întocmit de Agenția Națională de Integritate (ANI) prin care fostul viceprimar Gabriel Harabagiu a fost deferit justiției pentru comiterea infracțiunii de conflict de interese. Raportul ANI confirmă anchetele publicate de către 7IAȘI cu privire la afacerile familiei Harabagiu derulate prin intermediul unei societăți după „metoda boschetarul”. Societatea New Bauen Build, la care soacra și socrul erau angajați, iar soția reprezenta firma în relațiile cu ANAF, fusese favorizată de viceprimarul Harabagiu încă de la instalarea în funcție. Societatea a primit cele mai bune locații pentru comerț în parcurile Copou și Expoziției, pe pietonalul Ștefan cel Mare, și la toate evenimentele organizate de către Primăria Iași. Concurența din parcul Expo și Parcul Copou a fost eliminată prin dispoziția lui Harabagiu, comercianților care desfășurau activitate în acel moment fiindu-le reziliate contractele încheiate cu Primăria Iași.

7IAȘI a prezentat de-a lungul acestor ani cum Harabagiu semna avizele de amplasare a tonetelor pentru această firmă unde soția, soacra și socrul lucrau. Din păcate, aceste fapte nu sunt cuprinse în raportul ANI, întrucât primarul Mihai Chirica a ascuns aceste informații și a prezentat Agenției documentele solicitate de către aceasta. Harabagiu este acuzat totuși de conflict de interese prin comiterea a trei acte materiale în legătură cu semnarea a trei acte adiționale la un contract de închiriere încheiat de New Bauen Build cu Primăria Iași. Chirica l-a făcut scăpat în fața ANI de alte 20 de acte materiale, ceea ce ar fi agravat situația penală a cumătrului său. Agenția Națională de Integritate a fost indusă în eroare, însă Parchetul poate investiga acum atât faptele lui Harabagiu cât și falsul lui Chirica.

ANI: soacra și socrul angajați, soția mandatar

Ce spune Agenția Națională de Integritate? Raportul arată că firma New Bauen Build, îi avea ca angajați pe soacra și socrul viceprimarului, iar soția era împuternicită în baza unei procuri notariale să depună declarațiile fiscale la ANAF. Firma New Bauen a beneficiat de prelungirea unui contract de închiriere pentru un spațiu zona zona Tătărași, actele adiționale fiind semnate de către Gabriel Harabagiu. Pentru a demonstra conflictul de interese, ANI a cerut documente de la mai multe instituții publice, printre care și ANAF. Conform documentelor transmise de către Finanțe, Mădălina Harabagiu a reprezentat societatea New Bauen Build în relația cu Fiscul începând cu data de 8 februarie 2016. La datele de contact este menționată chiar și adresa de email kemystar@yahoo.com, adresă ce era utilizată și de către societățile familiei Harabagiu, Kemystar SRL și Kemystar Consulting SRL. Mădălina Harabagiu a încetat să mai depusă declarații fiscale pentru societatea New Bauen Build abia din iulie 2021, după ce fostul viceprimar a aflat de ancheta ANI. Până la acea dată, în perioada 2016-2021, Mădălina Harabgiu a depus cel puțin 180 de declarații fiscale pentru societatea New Bauen, respectiv toate declarațiile ce trebuie înregistrate la ANAF: D100 – privind obligațiile de plată la bugetul de stat, D112 – Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor angajate, S1005 – bilanțurile anuale, A 4200 – raportul lunar privind jurnalul electronic al caselor de marcat, F 4109 – declarație privind casele de marcat neutilizate, S 1050 – raportare contabilă la 30.06 a fiecărui an, declarații rectificative, etc. Acest fapt denotă că Mădălina Harabagiu era cea care gestiona activitatea societății New Bauen Build.

Chirica, noi falsuri pentru cumătrul Harabagiu

Primarul Chirica nu se dezminte nici în acest caz. După ce ani de zile a rânjit impasibil la golăniile făcute de către cumătrul său Harabagiu în ceea ce privește modul de atribuire a spațiilor pentru comerțul ambulant, în 2021 Chirica i-a mai dat o mână de ajutor fostului viceprimar. Chirica și Harabagiu sunt legați unul de celălalt într-o frăție a penalilor. Iar asta face ca instituția, care este încă condusă de Mihai Chirica, să comită niște falsuri grosolane pentru a acoperi ilegalitățile lui Harabagiu.

În ianuarie 2021, Agenția Națională de Integritate a transmis către Municipiul Iași adresa nr. 4627/G/II/28.01.2021 prin care a solicitat comunicarea tuturor informațiilor și documentelor cu privire la relațiile comerciale derulate cu societatea SC NEW BAUEN BUILD SRL IAȘI. În februarie 2021, Municipiul Iași a transmis către ANI un răspuns în care a menționat doar relația comercială privind închirierea spațiului comercial din str. Vasile Lupu, dar fără a furniza informațiile legate de închirierea unor terenuri în Parcul Copou, Parcul Expoziții, pietonalul Ștefan cel Mare, bulevardul Tudor Vladimirescu pentru amplasarea de tonete, relații ce s-au derulat prin intermediul Biroului Mici Întreprinzători.

Așadar, Chirica și funcționarii din subordine au transmis informații false către Agenție cu scopul de a induce în eroare inspectorii de integritate care îl investigau pe Harabagiu. Acțiunea lor a dat roade, întrucât ANI nu a adăugat în raportul final și actele materiale care-l incriminează pe Harabagiu cu privire la terenurile pe care au fost amplasate tonetele.

Harabagiu a semnat zeci de avize prin care și-a atribuit propriei firmei acceptul de amplasare a tonetelor în Parcul Expoziției, Parcul Copou, Pietonalul Ștefan cel Mare și bulevardul Tudor Vladimirescu. Totodată, la toate evenimentele organizate de Primăria Iași, precum Sărbătorile Iașului sau Cucuteni 5000, Harabagiu își aproba singur cererile pentru amplasarea de rulote cu mâncare și băuturi. Toate aceste informații și documente au fost ascunse de către Chirica și funcționarii din Primărie pentru a-l scăpa pe Harabagiu de acuzația de conflict de interese. Falsul comis de Chirica este evident, primarul fiind în temă cu toate aceste afaceri derulate de către Harabagiu pe baza domeniului public al Municipiului Iași. Există articole publicate de către 7IAȘI prin care se demonstrau aceste legături și abuzuri, există nenumărate interpelări ale consilierului local Răzvan Timofciuc privind modalitatea de atribuire a acestor contracte, există solicitări adresate direct primarului pe această temă, astfel că Mihai Chirica cunoștea foarte bine ramificațiile afacerii cu tonete și avea obligația să predea aceste informații și documente Agenției Naționale de Integritate.

7IAȘI i-a cerut lui Chirica să explice de ce nu a furnizat aceste informații către ANI și cine sunt persoanele care se fac vinovate de falsificarea unui răspuns oficial. Dinspre Primăria Iași, doar tăcere.

Legăturile cu Mafia Imobiliară

S-a tot vorbit despre legăturile lui Harabagiu cu dezvoltatorii imobiliari. De fiecare dată, atât Harabagiu cât și primarul Chirica au negat legăturile cu dezvoltatorii imobiliari. Însă Harabagiu este demascat acum prin intermediul raportului întocmit de ANI. Chiar dacă documentul în sine nu face nicio referire la aceste legături (pentru că nici nu priveau cauza investigată de ANI), documentele care au fost atașate raportului conțin informații care dovedesc legăturile dintre Harabagiu și dezvoltatori. Astfel, firma prin care familia Harabagiu își derula afacerea de comerț stradal a fost reprezentată în relațiile cu Primăria Iași și alte instituții publice de două personaje controversate: Dragoș Spiridon și Mircea Rotariu.

Dragoș Spiridon a reprezentat firma New Bauen Build la licitațiile organizate de Primăria Iași pentru închirierea spațiului din Tătărași. Rotariu s-a ocupat de depunerea cererilor, achiziționarea caietului de sarcini, plata taxelor, ridicarea certificatelor fiscale precum și a altor documente. Așadar, doi reprezentanți ai Mafiei Imobiliare lucrau mână-n mână cu Harabagiu încă dinainte ca acesta să devină viceprimar și jupân al PUZ-urilor și autorizațiilor de construire din Municipiului Iași. Spiridon a fost în epoca Harabagiu-Chirica balamaua dintre dezvoltatori și Primăria Iași. Spiridon este și el anchetat de către DIICOT într-un dosar alături de șefii Primăriei, iar numele său se află pe mai toate documentațiile de urbanism ilegale emise de către cuplul de cumetri Chirica-Harabagiu.

Rotariu este și el inculpat într-un dosar privind intimidarea, hărțuirea și șantajarea reporterilor de la 7IAȘI, fiind trimis în judecată de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași. Rotariu a întreprins acțiuni de intimidare asupra publicațiilor 7 Iași și Reporteris când acestea dezvăluiau ilegalitățile lui Harabagiu, Chirica și legăturile lor cu Mafia Imobiliară. Acțiunile de intimidare ale lui Rotariu s-au intensificat asupra ziariștilor de la 7IAȘI în momentul în care au fost publicate legăturile oficiale ale familiei Harabagiu cu firma care pusese monopol pe comerțul stradal din Municipiul Iași, fapte confirmate acum de Agenția Națională de Integritate.

Harabagiu minte pentru a bloca ancheta

ANI a cerut firmei New Bauen Build sa precizeze natura relațiilor cu soția și socrii lui Harabagiu. Prin adresa 714/27.05.2021, firma răspunde că Mădălina Harabagiu nu deține nicio funcție și nicio calitate în societatea New Bauen Build. ANI a revenit și a întrebat în ce calitate depunea Mădălina Harabagiu declarațiile fiscale ale firmei? De două ori! Opt luni mai târziu, New Bauen recunoaște faptul că soția viceprimarului reprezenta societatea: ”doamna Mădălina Harabagiu a depus documente fiscale în baza unei delegații care a fost depusă în original la Organul Fiscal, societatea nu a păstrat o copie în arhivă pentru a o putea pune la dispoziția dvs”.

Rareș Neamțu

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here