DNA a constatat că Poliția Locală Iași a eliberat ilegal 1.020 de certificate de atestare a edificării construcțiilor @ Astfel, au fost intabulate ilegal peste o mie de clădiri @ Informația apare în rechizitoriul prin care DNA Iași i-a trimis în judecată pe foștii șefi ai Poliției Locale și pe Anca Condurache, soția dezvoltatorului Doru Plugaru, cea care a reușit să intabuleze ilegal cinci blocuri cu peste 150 de apartamente @ În dosar se mai arată că primarul Mihai Chirica a fost informat încă din ianuarie 2016 despre modul în care sunt eliberate certificatele de atestare a edificării pentru clădirile din Iași, dar că abia în 2018 a emis o dispoziție de modificare a procedurilor @ Chirica a întreținut astfel timp de doi ani de zile haosul din urbanism, permițând dezvoltatorilor imobiliari să intabuleze clădiri care nu corespundeau cu autorizațiile de construire @ În prezent, DNA verifică doar situații punctuale, fără a putea să extindă cercetările asupra tuturor celor o mie de documente emise ilegal @ „(…) apreciem că nu se impune disjungerea cauzei și înregistrarea unui nou dosar penal în vederea verificării eventualelor ilegalități privind celelalte 1.020 de certificate de atestare a edificării care nu fac obiect al prezentei anchete, întrucât nu există niciun indiciu că acestea ar conține date false în sensul că respectivele construcții nu sunt conform autorizațiilor de construire ori că emiterea acestora ar fi avut urmările prevăzute de art. 300 C. pen.” @ După ce responsabilitatea emiterii certificatului de atestare a revenit la primar, Chirica a semnat la rândul său în fals un astfel de document @ Este vorba despre celebrul Dosar Flux, în care primarul a fost trimis în judecată pentru că a semnat certificatul de edificare a unei clădiri ridicate ilegal de omul de afaceri Ghorghe Cheșcu
Haosul din urbanism a fost întreținut încă de la preluarea funcției de primar, în 2016, de către Mihai Chirica. Acesta a refuzat să pună ordine în activitatea de eliberare a certificatelor de atestare a clădirilor, permițând astfel dezvoltatorilor imobiliari să intabuleze clădiri care nu corespundeau cu autorizațiile de construire.
De altfel, în rechizitoriul trimis în judecată de către DNA în urmă cu aproximativ o o lună, se arată că Anca Condurache a reușit astfel să intabuleze ilegal cinci blocuri cu peste 150 de apartamente. Pentru unul dintre blocuri nu fusese eliberată nici măcar autorizație de construire. Totul a fost posibil cu complicitatea unor polițiști locali și a șefilor instituției, care eliberau în fals certificate de atestare a edificării/extinderii clădirilor. Este vorba de documentul fără de care nu poate fi intabulată nicio o clădire, de „certificatul de naștere” fără de care Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară nu poate opera nicio tranzacție imobiliară.
Poliția Locală a eliberat documente ilegale pentru o mie de clădiri
Din rechizitoriul prin care DNA i-a trimis în judecată pe fostul director al Poliției Locale, Georgel Grumeza, șefa Serviciului Control Urbanism, Mihaela Tulică, și polițiștii locali Adrian Hrițcu ș Andrei Spînu, rezultă că aceștia au continuat să elibereze „certificate de atestare a edificării clădirilor” și după data de 1 ianuarie 2016, când, prin lege acest atribut revenea exclusiv Primarului Municipiului Iași și arhitectului-șef.
„În perioada 2016 – 2017, la Poliția Locală Iași au fost înregistrate 1.025 de solicitări de recepție parțiale sau la terminarea lucrărilor. Cu privire la acest aspect, apreciem că nu se impune disjungerea cauzei și înregistrarea unui nou dosar penal, în vederea verificării eventualelor ilegalități privind celelalte 1.020 de certificate de atestare a edificării care nu fac obiect al prezentei anchete, întrucât nu există niciun indiciu că acestea ar conține date false în sensul că respectivele construcții nu sunt conform autorizațiilor de construire ori că emiterea acestora ar fi avut urmările prevăzute de art. 300 C. pen.”, se arată în rechizitoriul întocmit de DNA Iași.
Chirica a fost informat, dar nu a făcut nimic timp de doi ani de zile
După cum rezultă din rechizitoriul întocmit de procurorii DNA Iași, primarul Mihai Chirica a știut în tot acest timp că certificatele de edificare sunt emise ilegal.
Mai precis, după apariția modificărilor legislative în privința emiterii certificatelor de edificare, Poliția Locală Iași a trimis Primăriei trei solicitări prin care cerea să i se comunice: „cine are competență în eliberarea certificatului de atestare a edificării/extinderii construcțiilor”. Toate cele trei adrese, din 19 ianuarie 2016, 12 februarie 2016 și 12 septembrie 2016, au rămas fără răspuns din partea Primăriei. Abia pe 25 ianuarie 2018, la doi ani distanță, primarul Mihai Chirica a emis dispoziția pentru aprobarea noii proceduri de emitere a certificatelor de atestare. Cinci zile mai târziu, a fost emisă și o hotărâre a Consiliului Local, având același obiect
„În lunile ianuarie, februarie și septembrie 2016, Poliția Locală Iași a solicitat Primarului Municipiului Iași și Primăriei Municipiului Iași (în baza celor trei adrese de mai sus) puncte de vedere cu privire la competența de emitere a certificatului de atestare a edificării construcției, însă nu a fost primit niciun răspuns.
(…) Din actele prezentei cauze reiese că cele trei solicitări (ale Poliției Locale-n.r.) au rămas nesoluționate la nivelul Municipiului Iași până la data de 25.01.2018 când a fost emisă Dispoziția Primarului Municipiului Iași nr. 123/25.01.2028 de aprobare a noii proceduri a certificatelor respective, dispoziție în preambulul căreia se arată că necesitatea emiterii sale este justificată, printre altele, și datorită adreselor Poliței Locale Iași cu numerele 479/2016, 1334/2016 și 9643/2016”, consemnează procurorii DNA Iași.
Cum s-a ajuns în această situație
La data de 13 mai 2011, Consiliul Local a aprobat printr-o hotărâre procedura de eliberare a certificatelor de atestare a edificării construcțiilor. Conform acestei proceduri, directorul executiv al Poliției Locale răspundea de aprobarea referatului de specialitate, șeful Serviciului Control Urbanism răspundea de verificarea corectitudinii referatului, iar inspectorul de zonă răspundea de corectitudinea întocmirii referatului și de redactare certificatului de atestare a edificării construcției. Totodată, secretarul Consiliului Local răspundea de legalitatea certificatului, iar primarul aproba emiterea acestuia.
Începând cu 24 septembrie 2015, Legea 7/1996, a cadastrului și publicității imobiliare, a fost modificată, fiind schimbată astfel modalitate de eliberare a certificatului de edificare.
Astfel, începând 1 ianuarie 2016, singurele persoane care puteau semna certificatul de atestare a edificării/extinderii unei clădiri sunt primarul și arhitectul șef.
Acuzațiile DNA împotriva șefilor Poliției Locale: uzurparea funcției și abuz în serviciu
În rechizitoriul trimis în judecată de DNA în cursul lunii octombrie, procurorii descriu modul în care Anca Condurache, soția dezvoltatorului Doru Plugaru, a reușit să intabuleze ilegal patru blocuri cu peste 150 de apartamente.
Procurorii DNA au mai trimis în judecată și pe directorul adjunct al Poliției Locale, Georgel Grumeza, pe fosta șefă a Serviciului Control Urbanism, Mihalea Tulică, Adrian Hrițcu, polițist local, Andrei Spînu, fost polițist local, și pe Ionel Panainte, registrator la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Iași.
Pe scurt, șefii de la Locală, dar și polițiștii, sunt acuzați de „uzurparea funcției” pentru că nu aveau dreptul să semneze certificatele de edificare, dar și de abuz în serviciu, deoarece au consemnat informații nereale în documentele care au stat la baza intabulării blocurilor ridicate de Anca Condurache.