Patronul pacanelelor 77777 se bate „parte-n parte” cu Coca-Cola. Datorii neplatite si plangeri la DIICOT

Penibil. Sorin Rotariu, patronul firmei Novotronic, unul dintre jucatorii importanti de pe piata locala a pacanelelor, a fost dat in judecata de Coca-Cola pentru o datorie de 14.000 de euro. Desi invarte sute de mii de euro anual, bani rezultati din afaceri prospere cu jocuri de noroc, afaceristul refuza ca sa-si plateasca sucurile si produsele achizitionate in baza unor facturi fiscale din perioada 2014-2015. Pentru a scapa de proces, Rotariu si-a angajat avocati ca sa-l apere si-i acuza pe reprezentantii Coca-Cola ca nu i-au restituit un debit de 104.000 de lei, reprezentand marfuri achitate in avans si nelivrate. Intr-o plingere adresata DIICOT Iasi, barbatul riposteaza acuzind Coca-Cola si o firma de distributie, de evaziune fiscala. Cazul a fost insa clasat rapid pe motiv ca faptele nu exista.

Razboi dur in justitie intre renumitul brand Coca-Cola HBC Romania si omul de afaceri Sorin Rotariu, patronul SC Novotronic SRL, firma care se ocupa de administrarea salilor de jocuri 77777.  Intr-o plangere adresata Judecatoriei Iasi, reprezentantii Coca-Cola, prin aparatorul Florin Corneanu, de la Baroul Dolj, ii acuza pe iesenii de la Novotronic, de nerespectarea unui contract semnat si parafat in 2013, dar si de neplata unui debit in valoare de 60.756,81 de lei. Datoria reprezinta contravaloarea unor produse comandate de Novotronic si livrate apoi de Coca-Cola (sucuri fresh si alte bauturi carbogazoase) in baza contractului dintre parti, si conform facturilor fiscale transmise ulterior.

“Datoria este certa, lichida si exigibila”, sustin ferm reprezentantii Coca-Cola.

In replica, omul de afaceri Sorin Rotariu arata ca firma sa si-a platit toate datoriile restante si ca cei de la Coca-Cola  ar avea de fapt o restanta la el de peste un miliard de lei vechi.

“Nu recunosc nici o datorie. Ea nu exista. Nu am achizitionat aceste marfuri. Nu recunoastem datoria si nu acceptam sa platim nimic. Dimpotriva, Coca-Cola figureaza in evidentele noastre cu un sold-debitor in suma de 104.428,69 de lei”, sustine printul pacanelelor, intr-o intampinare, prin intermediul avocatei sale, Cristina Ursu.

Coca-Cola: „Nu a fost respectat contractul”

In sprijinul afirmatiilor lor, aparatorii Coca-Cola au depus la dosarul cauzei citeva zeci de facturi fiscale care atesta negru pe alb ca au furnizat catre salile de jocuri si pacanele 77777 marfurile solicitate.

„Firma Novotronic nu si-a indeplinit obligatia de a achita facturile restante cu toate ca noi ne-am indeplinit cele asumate in contract, aceea de a livra produsele comandate. Debitoarea nu a platit contravaloarea produselor de care a beneficiat. Pretentiile noastre sunt intemeiate. Contractul intre parti reprezinta prevederile legale in vigoare si contine informatii clare cu privire la produsele oferite, procedura de acordare, termeni si conditii, durata si conditiile de incetare a acestuia. In cazul in care reprezentantii Novotronic vor refuza sa vina la audieri solicitam instantei de judecata sa socoteasca acest gest ca pe o recunoastere a vinovatiei”, precizeaza avocatul Florin Corneanu, cel care reprezinta interesele Coca-Cola .

De asemenea, reprezentantii cunoscutului brand de sucuri au transmis judecatorilor si o copie dupa contractul semnat si parafat cu firma Novotronic, documentul fiind semnat pe de parte de administratorul Sorin Rotariu, iar de cealalta parte de catre directorul financiar Coca-Cola, Dan Timotin. Intr-un alt raspuns la intampinare, reprezentantii Coca-Cola mai sustin ca suma de 104.000 de lei despre care patronul Rotariu face vorbire la un moment dat, ar fi fost platita in intregime firmei Novotronic, la o data anterioara, prin doua ordine de compensare si o plata efectiva.

Novotronic: “Am fost victima unei fraude”

De partea cealalta a baricadei, avocata Cristina Ursu, cea care reprezinta in justitie societatea Novotronic, cere respingerea actiunii Coca-Coca, ca neintemeiata.

”Debitul de 60.000 de lei este unul pretins datorat. Acesta nu exista si nu il recunostem. La o verificare atenta a facturilor si a raportului juridic dintre parti s-a constatat ca desi respectivele documente poarta stampila si indica numele societatii noastre (n.r.-Novotronic) in evidentele contabile aceste facturi nu se regasesc. Dimpotriva, Coca-Cola figureaza in evidentele noastre cu un sold-debitor de 104.428,69 de lei. Datoria la care face referire reclamanta a fost solicitata de la noi atat prin intermediul firmei de recuperare creante EOS KSI Romania SRL cit si printr-o ordonantad e plata ce a fost inregistrata in cursul anului 2017, cerere ce a fost in final respinsa. Noi am contestat in permanenta  acest debit si aceste facturi fiscale. Punctul nostru de vedere a fost transmis reprezentantilor Coca-Cola inca din octombrie 2014, printr-o notificare, si am aratat ulterior ca ei sunt aceia care  figureaza cu datorii. In urma acestui demers am realizat ca este posibil ca noi sa fim victima unei fraude motiv pentru care am formulat o plingere penala. Pe parcurs, am fost contactati de o serie de firme de recuperare care au actionat in numele Coca-Cola, si care ne-au pretins plata unei suma de bani. Si pe care noi am contestat-o in permanenta”, a explicat intr-o intampinare, aparatorul SC Novotronic, Cristina Ursu.

Mai mult, la unul dintre termene, avocata a cerut judecatorilor sa dispuna efectuarea unei expertize contabile si a unei expertize grafologice care sa precizeze clar si concis daca semnaturile de pe facturile depuse de Coca-Cola apartin de drept administratorului Sorin Rotariu.

Acuzatii de evaziune fiscala la adresa Coca-Cola

Strins cu usa de recuperatori, in cursul anului 2015, printul pacanelelor apeleaza la o stratagema: acuza Coca-Cola de evaziune fiscala. Intr-o plangere adresata DIICOT Iasi, Rotariu arata ca renumitul brand de sucuri, prin intermediul firmei de distributie WHS LOGTRANS SRL (fosta OTZ SPEDITION SRL) au inregistrat in contabilitatea Coca-Cola cheltuieli fictive bazate pe un numar de 163 de facturi fiscale. Aceste documente aveau stipulate la rubrica cumparator chiar numele SC Novotronic SRL. Ulterior, facturile cu pricina ar fi fost distruse iar marfurile au fost livrate fara documente jurtificative unor depozite en-gros din Iasi. Mai mult, in baza acestor facturi, Coca-Cola ar fi derulat si operatiuni de compensare frauduloase. In urma cercetarilor efectuate, anchetatorii ieseni au ajuns la concluzia ca afirmatiile lui Rotariu nu sunt sustinute de probe si ca faptele nu exista, iar, la final dosarul a fost clasat.

Firme de pacanele cu cifre de afaceri ametitoare

In  octombrie 2017, inspectorii fiscali din cadrul DGRFP au finalizat un raport de inspectie fiscala privind activitatea SC Novotronic SRL, cu sediul social in satul Cercu-comuna Barnova. In ciuda veniturilor mari, Sorin Rotariu nu ar fi platit impozitul pe profit si TVA-ul. Valoarea sumelor suplimentare au fost calculate la suma de 1,2 milioane lei, adica peste 250.000 euro. Totodata, in iunie 2017, Primaria Barnova a facut public un raport care contine numele firmelor ce ar datora sume importante de bani la bugetul local, cei de la Novotronic SRL aflandu-se pe un “onorabil” loc 8, cu un debit de 42.165 de lei In urma cu aproximativ doi ani, firma lui Rotariu declara o cifra de afaceri de 5,7 milioane lei si pierderi totale de 381.621 lei. Societatea a avut la un moment dat un numar de 71 angajati, obiectul principal de activitate fiind „baruri si alte activitati de servicii”. Insa, firma lui Rotariu care produce exclusiv sumele imense din jocurile de noroc se numeste Eurogames LTD SRL, ce a fost infiintata in 2005.  La sfirsitul lui 2016, aceasta societate a inregistrat o cifra de afaceri de 24,2 milioane lei, echivalentul a 5 milioane de euro. Profitul inregistrat a fost de 500.000 euro, iar numarul angajatilor a fost de 65. Firmele lui Sorin Rotariu au mai multe puncte de lucru deschise in cartierele din Iasi, dar cele mai importante sunt situate in Nicolina, Alexandru si Tudor.

Bianca CRISTEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here