Patronii de la Casa Boiereasca reclamati pentru o teapa cu apartamente de lux

Un bloc construit in zona Bucium de patronii restaurantului Casa Boiereasca pluteste de doi ani pe fecale @ Asta in conditiile in care locatarii au platit si cate 50.000 euro pentru un apartament cu doua camere @ Reteaua de canalizare la care este „racordat” blocul nu functioneaza, iar de cand s-au mutat, locatarii suporta zilnic miros de fecale @ Locatarii s-au adresat judecatorilor pentru a-si gasi dreptatea

Mai multi ieseni care au crezut ca si-au implinit visul de a avea o locuinta in Bucium, una dintre cele mai ravnite zone rezidentiale din municipiul Iasi, s-au trezit in final ca au luat o mare teapa. Vorbim despre locatarii care s-au mutat in cele 8 apartamente construite de patronii restaurantului Casa Boiereasca, in Bucium pe strada Fundacul Teohari Antonescu nr.7. Oamenii au observat ca dupa ce in imobilul finalizat la sfarsitul anului 2013 s-au mutat toti locatarii, in fiecare zi persista in jurul blocului un miros puternic de dejectii. Efectuand verificarile necesare, au putut constata ca reteaua de canalizare la care a fost racordat imobilul nu functioneaza si dejectiile ies la suprafata. S-a ajuns in aceasta situatie deoarece cand a fost construit imobilul acesta a fost racordat la o statie de epurare subdimensionata, instalatie care a si fost montata fara respectarea prevederilor legale. Oamenii s-au adresat justitiei pentru a-si gasi dreptate.

„Dupa ce Steak House a instrainat toate locuintele, la sfarsitul anului 2015 inceputul anului 2016, am observat ca statia de epurare de ape uzate care deserveste imobilul a inceput sa deverseze ape uzate, neepurate, direct pe sol. Locatarii blocului, suntem in pragul disperarii din cauza miasmelor ce nevalesc din statia de epurare, traiul de zi cu zi a devenit un adevarat calvar olfactiv”, au aratat cei care au cumparat apartamentele intr-una din cererile depuse in justitie.

Sa repare totul si sa achite despagubiri

Printre reclamanti de afla persoane fizice si societati comerciale precum Medirom Instruments SRL. Cei care au cumparat apartamentele solicita ca dezvoltatorul adica SC Steak House C.S.B Bucium SRL reprezentata de Carmen Creanga, patroana de la Casa Boiereasca sa „inlature viciile ascunse” din imobil.

„Solicitam obligarea paratelor sa inlature viciile ascunse din imobilul situat in Iasi, Fundacul Teohari Antonescu  nr.7 in sensul inlocuirii statiei de epurare avand o capacitate mai mare, necesara tratarii debitelor rezultate de la locuinta semicolectiva. In caz contrar sa ne autorizati pe noi sa inlocuim statia de epurare, pe cheltuiala proprie. De asemenea, solicitam obligarea paratelor sa inlocuiasca drenul de evacuare care face lagatura directa cu statia de epurare, in caz contrar va rugam sa ne autorizati pe noi sa efectuam lucrari de inlocuire pe cheltuiala paratelor”, au cerut locatarii in cererea adresata judecatorilor.

De asemenea, cumparatorii apartamentelor au solicitat sa fie despagubiti in bani pentru tot ce au avut de suportat pana acum.

„Solicitam obligarea paratelor sa plateasca in solidar suma de 5.000 lei fiecarui reclamant persoana fizica cu titlu de daune morale”, au mai aratat locatarii blocului.

Lucrari realizate fara respectarea Legii

Lucrarile pentru blocul din Bucium au demarat in anul 2012 in baza autorizatiei nr. 564 emisa de Primaria Iasi si au fost finalizate 11 luni mai tarziu cand municipalitatea a inregistrat procesul verbal de receptie nr.266/16.05.2013. Poate ca institutiile de control in domeniul urbanismului ar trebui sa verifice modul in care functionarii municipalitatii au decis sa semneze procesul verbal de receptie finala a lucrarilor in conditiile in care dupa aceea alte doua institutii au constatat ca lucrarile de racordare a blocului la reteaua de canalizare s-au facut prin nerespectarea prevederilor legale. Astfel, la data de 16.09.2016, Garda de Mediu a intocmit un proces verbal de constatare in care a aratat ca statie de epurare montata pentru blocul de pe Fundacul Teohari Antonescu  nr.7 nu este exploatata corespunzator deoarece evacueaza  apele uzate pe terenul adiacent acesteia, fiind dirijate si pe drumul de acces in zona. De asemenea Garda de Mediu a mai constatat ca drenul care leaga statia de epurare este executat gresit si din aceasta cauza este colmatat. Un control similar fusese efectuat anterior, inca din luna mai de Administratia Bazinala Apele Romane-Administratia Bazinala de Apa Prut-Barlad, institutie care de asemenea a constatat ca statia de epurare a fost montata fara obtinerea avizelor necesare. Administratia Bazinala de Apa a constatat de asemenea ca firma Steak House a pus ih functiune o statie de epurare de o capacitate mai mica fata de datele tehnice din procesul vizand autorizatia de construire si in raport de debitele rezultate de la bloc. Statia de epurare are o capacitate de numai 2-3 metri cubi in conditiile in care trebuie sa deserveasca 8 apartamente. Mai trebuie precizat ca locatarii blocului au depus in urma cu circa un an si o plangere penala la Parchetul de pe langa Judecatoria Iasi dar aceasta nu s-a finalizat printr-o decizie de trimitere in judecata  a celor reclamati. Contactata telefonic de jurnalistii 7 Est, Carmen Creanga a oferit un raspuns impertinent daca luam in calcul situatia in care se afla locatarii. „Daca vor statie de epurare sa-si puna. Cine-i opreste? Eu am vandut apartamente intr-un bloc cu un proiect in care scrie microstatie de epurare. Eu nu sunt de vina ca cineva a intrerupt drenul. Cum sa mearga statia de epurare daca s-a intrerupt drenul? Justitia o sa decida”, a spus Carmen Creanga.

Constantin MAZILU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here