Patriarhia Română, după reținerea fostului episcop al Hușilor: ‘Dacă va fi condamnat, Sfântul Sinod va putea lua decizia irevocabilă a caterisirii’

Fostul episcop al Huşilor, Corneliu Bârlădeanul, pe numele de mirean Corneliu Onilă, a fost reţinut joi, pentru 24 de ore, de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi.

Fostul ierarh este cercetat într-un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de act sexual cu un minor, după ce în anul 2017 în spaţiul public au apărut unele înregistrări în care se vede cum acesta ar fi întreţinut relaţii sexuale cu un minor, care la momentul respectiv ar fi fost elev al seminarului teologic ‘Ioan Gură de Aur’ din Huşi.

Patriarhia Română, prin vocea lui Vasile Bănescu, purtător de cuvânt al instituției, a precizat că dacă justiția îl va condamna pe Onilă, Sfântul Sinod va decide caterisirea fostului episcop.

”Biserica, prin Sfântul Sinod, a tranșat cazul fostului episcop de Huși în iulie 2017, conform datelor existente atunci, retrăgându-i toate atribuțiile și funcția de episcop. Cazul său a fost preluat de autoritățile judiciare care au continuat o lungă și complexă anchetă.

În noul context al reținerii, așteptăm derularea finală a procesului. La sfârșitul acestuia, după epuizarea tuturor acțiunilor judecătorești și pronunțarea finală a instanței, în cazul în care aceasta va hotărî condamnarea penală definitivă, Sfântul Sinod va putea lua, la rândul său, decizia irevocabilă a caterisirii.”, a precizat, pentru STIRIPESURSE.RO, Vasile Bănescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here