Partidul preș: PSD Iași reface alianța cu Chirica și cu Mafia Imobiliară

@ Consilierii PSD refuză să susțină înființarea unei comisii de analiză privind modul de gestionare a patrimoniului municipalității sub conducerea lui Mihai Chirica @ Liderul consilierilor USR, Andrei Popescu, a descris modul în care colaborează Chirica și șeful PSD Iași, Maricel Popa, atunci când au interese comune: „Mihai Chirica l-a sunat pe președintele PSD, Maricel Popa, și apoi i-a pasat telefonul consilierului PSD, Bogdan Crucianu, pentru a vorbi cu șeful său de partid. După acea discuție telefonică, consilierii PSD și-au schimbat votul și au acceptat propunerea primarului Mihai Chirica” @ La rândul său, consilierul local Bogdan Crucianu este unul dintre beneficiarii concesiunilor controversate pentru care USR cere anchetă @ Crucianu a concesionat de la Primărie un teren de 542 metri pătrați pe care a ridicat o clădire

La un an de zile de la alegerile locale, PSD Iași a devenit din nou anexa de vot a primarului Mihai Chirica. Deși președintele PSD Iași, Maricel Popa, dădea asigurări că reprezentanții partidului său din Consiliul Local vor face opoziție la Mihai Chirica, lucrurile s-au schimbat brusc. Între consilierii PSD și primarul în funcție a fost reînnodată căsătoria din interes care s-a consumat în anii 2015 – 2020 și care s-a lăsat cu apariția Mafiei Imobiliare. PSD a redevenit atașul pe care Chirica îl conduce după bunul plac, asta deși în campaniile electorale actualul primar și-a umilit verbal actualii parteneri în nenumărate rânduri.

Un proiect de hotărâre inițiat de USR scoate la iveală ipocrizia consilierilor locali ai PSD și blatul care există între aceștia și primarul Chirica. Consilierii PSD refuză să susțină înființarea unei comisii de analiză privind modul de gestionare a patrimoniului municipalității sub conducerea lui Mihai Chirica. Proiectul mai are nevoie doar de semnătura unui singur consilier pentru a intra pe circuitul de dezbatere, iar PSD se opune. De ce blochează PSD un proiect menit să scoată la iveală adevărul despre înstrăinarea patrimoniului public al Iașului și care sunt interesele?

Rețea înfracțională pentru prăduirea patrimoniului public

Consilierii USR Iași propun înființarea unei Comisii de analiză şi verificare a modul de înstrăinare a patrimoniului public al Municipiului Iași sub  conducerea cuplului de cumătri Mihai Chirica – Gabriel Harabagiu. Comisia ar trebui să analizeze toate contractele de asociere, concesiune, vânzare, folosință agricolă, dar și modul de reconstituire a dreptului de proprietate în perioada 2015-2021. Inițiativa consilierilor USR a apărut ca o necesitate de aflare a adevărului din prisma dosarelor penale în care este implicat edilul, dar și a nenumăratelor dezvăluiri apărute în presă legate de aceste afaceri dubioase derulate în toți acești ani.

„La nivelul Primăriei s-a format o rețea infracțională pentru prăduirea patrimoniului public. Patrimoniul public este al nostru, al tuturor, iar cel vegheat să îl apere și să îl valorifice în folosul comunității, Mihai Chirica, este, de fapt, cel care îl înstrăinează pe nimic mafiei imobiliare din jurul său. Prin această comisie, vrem să vedem cum a fost înstrăinat fiecare centimentru de teren din patrimoniul public în ultimii 5 ani, de când Chirica este primar. În calitate de consilier local, am atras atenția de fiecare dată asupra ilegalităților privind gestionarea domeniului public”, a spus Răzvan Timofciuc, consilier local USR și inițiatorul proiectului.

De ce se opune PSD?

Conform procedurii, pentru a putea intra pe circuitul de dezbatere în comisii și apoi în Consiliul Local, proiectul USR trebuie să fie semnat de minim 9 consilieri locali. Grupul USR din CL are în prezent doar 8 membri, consilierul Cezar Baciu tradând partidul pentru o funcție de viceprimar oferită de Mihai Chirica. În acest context, USR a căutat susținerea pentru acest proiect din partea grupului PSD, la nivelul liderilor de grup existând o serie de discuții în acest sens. Liderul consilierilor PSD, Bogdan Balanișcu, și-a dat inițial acordul pentru un astfel de proiect. Ulterior, după discuțiile din partid, Balanișcu le-a transmis useriștilor că nu pot semna un astfel de proiect, dar că îl vor susține dacă aceștia reușesc să obțină cea de a noua semnătură. De ce și-a schimbat Balanișcu atitudinea? Oficial, Balanișcu susține că a fost o neînțelegere. Neoficial, proiectul s-a izbit de opoziția unor membri PSD care au fost beneficiarii unor tunuri date în mandatul anterior al primarului Chirica.

Consilierul local Bogdan Crucianu este unul dintre beneficiarii unor concesiuni controversate obținute în perioada 2016-2020. Crucianu și-a dat în schimb votul pentru multe alte proiecte care au stârnit scandal, unele dintre ele lăsându-se chiar și cu dosare penale. Cum ar putea Crucianu să voteze o comisie care să ancheteze ilegalitățile la care a participat în calitate de consilier local? Pe lângă Crucianu, chiar dacă astăzi nu mai sunt în Consiliul Local, mai sunt alte nume importante din conducerea Organizației Municipale a PSD Iași care l-au susținut pe Mihai Chirica și au fost părtași la aceste mașinațiuni.

Nu vor să-l supere pe Chirica

Liderul consilierilor locali ai USR, Andrei Popescu spune că între conducerea PSD Iași și primarul Mihai Chirica există un mare blat. Popescu susține că, în ciuda discursului public, PSD colaborează foarte bine cu Mihai Chirica, iar președintele organizației județene, senatorul Maricel Popa, nu dorește să-l deranjeze pe primarul Iașului.

„Președintele PSD Iași, domnul Popa, nu dorește să-l deranjeze, să-l supere, pe primarul Mihai Chirica. Ei se înțeleg foarte bine. Și am să vă argumentez acest lucru. La stabilirea reprezentanților Consiliului Local în Consiliile de Administrație ale școlilor din Municipiul Iași, liderii de grup ai partidelor au negociat și stabilit cu o zi înainte de ședință modalitatea de reprezentare, astfel ca votul în plen să fie o simplă formalitate. În timpul ședinței de CL, primarul Mihai Chirica s-a arătat nemulțumit de modalitatea de reprezentare în Consiliul de Administrație al Colegiului Național și a solicitat modificarea componenței. Liderii de grup ai consilierilor USR și PSD s-au opus. În acel moment ședința a fost suspendată, Mihai Chirica l-a sunat pe președintele PSD, Maricel Popa, și apoi i-a pasat telefonul consilierului PSD, Bogdan Crucianu, pentru a vorbi cu șeful său de partid. După acea discuție telefonică, consilierii PSD și-au schimbat votul și au acceptat propunerea primarului Mihai Chirica”, a declarat consilierul local USR, Andrei Popescu.

Crucianu blochează proiectul

Consilierul PSD, Bogdan Crucianu, bagatelizează demersul USR. Pesedistul pune carul înaintea boilor și spune că nu are rost să susțină un astfel de proiect deoarece oricum nu ar trece la votul în plen. Atitudinea lui Crucianu este explicabilă prin prisma faptului că el însuși este beneficiarul unui contract de concesiune controversat obținut de la Primăria Iași chiar în timpul mandatului său de consilier local.

Crucianu a fost unul dintre susținătorii lui Mihai Chirica în perioada 2016 – 2020, votul său fiind acordat tuturor proiectelor de hotărâre prin care a luat ființă sistemul mafiot din urbanismul local. Crucianu a devenit lider de grup în Consiliul Local, astfel că opțiunile de vot ale consilierilor PSD au fost confiscate și puse pe tavă lui Mihai Chirica.

Cred că, înainte de orice demers, colegii de la USR trebuie să se hotărască definitiv câți consilieri locali au. Dacă aceștia susțin că echipa lor este formată din 9 consilieri – 9 voturi, la care s-ar putea adăuga cele cinci voturi ale PSD,  atunci inițiativa lor ar avea câștig de cauză și ar trece de Plenul CL Iași. În cazul în care au numai 8 consilieri, indiferent dacă noi susținem sau nu proiectul lor, grupul PSD având cinci voturi, inițiativa nu are cum să treacă. Din punctul meu de vedere este doar un exercițiu de imagine al useriștilor. Spun acest lucru deoarece un proiect nu poate intra pe ordinea de zi dacă nu este dezbătut în comisii, cu sau fără susținerea PSD, iar pe lângă acest aspect trebuie să ținem cont și de faptul că inclusiv edilul semnează ordinea de zi, iar acesta poate întârzia analiza și dezbaterea unui astfel de proiect. Dacă useriștii doresc cu adevărat să facă ceva și să vadă rezultate, se pot folosi de secțiunea de interpelări, așa cum a făcut pe alte subiecte chiar Răzvan Timofciuc, ales local al USR.” a declarat Bogdan Crucianu.

Președintele PSD Iași, senatorul Maricel Popa, nu a oferit încă un punct de vedere cu privire la acuzele venite din partea USR. Președintele PSD a luat la cunoștință despre conflictul de interese în care se află consilierul Bogdan Crucianu în acest caz, dar nu a precizat încă dacă partidul va susține un astfel de demers sau nu.

Rareș Neamțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here