Păpușoii din ,, Povestea nulii ,, cresc la ,, ateneul ,, primărez din Iași

Primăria condusă de marele patriot civil, penal și liberal Mihai Chirica are în suptordine, pe lîngă alte guri cuplate la ugerul bugetului local, și un fel de cămin cultural de cartier, botezat pompos-gonflabil ,, Ateneul Național Tătărași ,, . Adică un fel de  ,, Adibas ,, ,  ,, Pavasonic ,, ori ,, Sunny ,, cu marfă cortorală. Sau ,, Scara din Mîrlano ,,  , fiindcă directorele stabilamentului, numitul consiglier liberal Andrei Apreotesei, e și un mare tenor. Mare, da, vreo 120 – 150 de kile în viu, fără barbă, plete și izmene patriotice.

Acest ,, anteneu ,, cu soia din fundul curții primăreze a fost plodit de un hipopotam bahluiez al culturii de mîl siropos și tricolor, recent răposatul ex-primar Costică Simirad. Adică taman cel care l-a adus în primărie pe șoarecul privat Chirica, care i-a întors mai apoi serviciul, numindu-l consilier personal, cu leafă bună și muncă mai deloc, pe moșul pensionar și decorativ. Așa că, cu asemenea ctitori & patroni ai căminului coltoral de cartier, e clar ce hram poartă clădirea din mahalaua pe unde intrau în Iași tătarii.

Trombonăriile patriotarde și coafezăriile de cultură consumistă sînt la ordinea zilei la ateneul pîrît din cartierul cu nume mongoloid, mai ales de cînd barbologul tenorist al primarului Chirica a fost plantat în scaunul moale de șef al stabilamentului, împreună cu echipa lui de circărezi tricolori. Dacă vreun bulibașă mai coltoral, așaaa, ar face o nuntă în cortul de beton ateneoid, n-ar fi vreo mare mirare, mai ales cî fustili multiple și colorati îs tot cultură, bre, că-s asortati cu dansuri și muzică, mooo … Iar dacă asorteala e și tricoloară, îi perfect, e și cu patriotism, adică carcaletele ideal.

Ăi de mai aveau v’o îndoială dispri cultura mare cari sî faci la Anteneul Cîrnațional Tontănași au primit recent o pălitură ușigătoari : postarea domnului derector-tenor despre suckcesili uriași ali patriei nuastri la cultura porumbului. Care, conform clasificării clasice din agronomie, e ,, cultură mare ,, :

,, România 🇷🇴 are cea mai mare suprafață cultivată cu porumb din Uniunea Europeană 🇪🇺, conform Eurostat.

În 2020, România deținea peste 2,6 milioane de hectare cultivate 🌽. ,,

Să mai zică de-acu’ v-un cîrtitor ( plătit di propaganda rusască, cum o dzîs primarele lăberal ) că dom’ derector & anteneul lui cîrnațional n-au treabă cu cultura mare …

Noi, propagandistii malgași, sîntem demult convinși că dl tov. Apreotesii, împreună cu tov. primare Chirica și turma lui de lingăi culturezi, au o mare treabă cu păpușoiul atipic din ,, Povestea poveștilor ,, a lui Ion Creangă. Rămîne doar să așteptăm momentul, similar cu cel din poveste, cînd știuleții procuraturii vor penetra cu sentințe definitive emisferele cerebro-dorsale ale acestor parșivi și înfoiați , cărora li s-a dus vestea ca la popă tuns, dar merită rași în cap, ca să scape ieșenii de păduchii lor mentali. Cu tot cu lindini.

Pînă o veni vremea știuleților dorsali, urăm întregii trupe cultureze a primăriciului Chirica, în frunte cu mult-lustruitul ei șef lăberal suprem, un morcov cît mai mare, înfipt în același loc gînditor. Cu frunze de palmier, ca sî rîdă oleac’, di pisti drum, di la Eternitatea, șî domnu’ învățător Creangă. Și să înceapă, ca pe vremuri, o cîntare popească plină de șolticării : ,, Doamni miluiești, / Popușoiu’ crești / La dos cultural, /  Cît treaba di cal, / Cît dosaru’ greu, / Ca la Anteneu, / Ca la primărie, / Di haram sî-ț’ hie ! ,, .

La anu’s și la mulți ani !

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here