Ostaficiuc anunță amânarea împrumutului electoral pregătit de Mihai Chirica

Liderul PSD Iași, Marius Ostaficiuc, a anunțat miercuri amânarea împrumutului electoral de 21 de milioane de euro pregătit de Mihai Chirica:

„Primaria municipiului Iasi se pregateste de un nou imprumut de zeci de milioane euro de la o banca europeana pentru mai multe investitii publice. Municipiul are nevoie de investitii, Iasul trebuie sa creasca, insa acest lucru trebuie facut intr-un mod clar, cu o viziune de ansamblu si mai ales prin consultarea tuturor celor implicati si in deplina reprezentare legala.
Primarul Mihai Chirica vrea sa imprumute 21 milioane euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) pentru trei obiective anuntate numai de el, depoul CTP din Dacia, modernizarea cinematografului „Dacia” si reabilitarea termica a mai multor unitati de invatamant.
Pentru negocierea unui asemenea imprumut primarul Chirica avea nevoie de un mandat special de reprezentare a Consiliului Local Iasi. Dummnealui are o reprezentare generala a municipiului Iasi prin calitatea de primar, dar in negocierea financiara cu alta entitate, avea nevoie de un mandat special pe care nu l-a avut. Putem aprecia ca toate negocierile purtate pana acum ar putea fi lovite de nulitate. Consilierii municipali pot desemna pe primar sau pe oricare alt consilier sa reprezinte Consiliul Local Iasi in negocierea cu banka(in cazul de fata BERD).
Repet, Iasul are nevoie de investitii, insa toate acestea trebuie puse acum in balanta. Nu am vazut deloc vreo dezbatere publica care sa vina in sprijinul acestor proiecte. Categoric ca Iasul are nevoie de modernizarea transportului public, insa si acest lucru trebuie facut in anumite conditii. Accesarea unui imprumut de 15 milioane de euro pentru modernizarea depoului din Dacia, imprumut pentru care primaria va plati in urmatorii ani trebuie facut in urma unei analize amanuntite. In acest caz era absolut necesara o dezbatere publica pentru a fi identificate si alte chestiuni ce tin de transportul public din municipiul Iasi.
Se tot arunca pe piata un hub de transport in zona Fortus. Primaria are o bucata din fostul colos industrial si a tot avansat diverse proiecte si propuneri care pana acum s-au dovedit a fi apa de ploaie.
Cinematograful Dacia a intrat in patrimoniul primariei acum circa trei ani. De atunci si pana acum s-a tot tras de timp, iar noua modalitate pentru reabilitare vad ca ajunge tot la un imprumut bancar.
Sa fie oare o coincidenta ca se aflam totusi intr-un an electoral? Chiar daca alegerile locale s-au dus spre toamna nu este cazul sa punem deoparte banii de campanie de pe acum. Primarul Chirica lasa impresia ca a facut acest imprumut tocmai pentru a avea munitie electorala in anul alegerilor locale.
Apoi, in ceea ce priveste unitatile de invatamant, lista cuprinde si o unitate privata, Colegiul Waldorf. Chiar daca terenul este al primariei, unitatea este entitate privata. Atunci cand a fost data in administrare cladirea, reprezentantii scolii private au promis investitii m asive. Unde sunt avele investitii? Si nu vorbim de o perioada de 2-3 ani, ci de una pe termen lung, entitatea privata urmand a beneficia de acest proiect vreme indelungata si cu siguranta nu vor scadea taxele de scolarizare pentru ca Primaria Iasi a reusit reabilitarea cladirii. În ce baza s-a făcut selectia unităților de învățământ ?? Este o situație de ambiguitate în care ne-a adus domnul primar, care s-a consultat probabil doar cu vointa sa, in mod exclusiv !

Alesii locali PSD analizeaza oportunitatea de a cere amanarea acestui proiect de hotarare din sedinta ordinara ce va avea loc maine si asteapta raspunsurile primarului sa aduca clarificarile necesare!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here