Ornanistul Iohanis, dulap cu șapcă prezidențială de clovn

 

Cînd Stalin era stăpînul absolut al lumii comuniste, clovnul lui preferat era Hrușciov. Tătucul suprem de la Kremlin își bătea joc de cel mai prostănac membru al Biroului Politic, dîndu-i să bea pînă cînd îi ieșea pe nas și punîndu-l să danseze tot felul de dansuri populare, spre amuzamentul celorlalți secundanți ai dictatorului.

Jupînul nr 1 al lumii actuale, Donald Trump, pare să-și fi găsit și el un.clovn preferat : Klaus Werner Iohanis, președintele semi-guberniei Romînia. Doar că lucrurile sînt un pic diferite față de vremurile cînd Hrușciov dansa, beat, pînă cînd cădea lat.

În primul rînd, Iohanis e mai mult lung decît lat. Și mai mult majordom decît președinte. Apoi, deși e membru în Biroul Politic al Uniunii Europene, nu al Partidului Comunist din Uniunea Sovietică, Iohanis e mai slugarnic decît Hrusciov : n-are nevoie de un ordin explicit de la Trump, ci se face singur de rîs, din proprie inițiativă.

Gestul de a-și pune pe cap, într-o întîlnire oficială, șăpcălia ieftină primită de la Trump, e oare altceva decît reacția slugarnică și penibilă a unui clovn jalnic, care vrea binecuvîntarea pentru un nou mandat de șef al Circului Romînez de Stat ?

Iată cum Iohanis duce pe culmi greu de bănuit slugărnicia pro-americană a lui Băsescu : în timp ce behăitorul marinar propovăduia felaționismul politic în relația cu Unchiul Sam, dulapul sas inaugurează, cu ocazia recentei vizite de lucru manual, video-chatul live, și face din acest tip de prostituție publică un motiv de mîndrie constipată și grotescă.

Măcar Hrusciov era slugarnic, la reuniuni private, cu dictatorul care era șeful lui și al statului. Pe cînd Iohanis, fiind președinte al unui stat independent, e slugarnic, în public, cu un președinte al unui alt stat democratic. Nu vi se pare că, dincolo de etichete formale și iluzii naive, asta e mai rău decît slugărnicia din vremurile dictaturii comuniste ?

Liniștiți-vă, tovarăși propagandiști #rezistenți : desigur, acum trăim incomparabil mai liberi decît în vremurile tovarășilor Stalin și Hrușciov. Și tocmai asta face din Iohanis un reziduu politic si uman. Iar din Romînia – o țară de slugi, condusă de un clovn constipat, cu șapcă de bîlci american.

Vă supără vorba ” țară de slugi ” ? Cînd în fruntea ei stă un neo-fanariot penibil, în surtuc nemțesc, cred că și ” țară ” e un pic exagerat. ” Teritoriu ” e mult mai exact. Un teritoriu frumos. Și, din păcate, locuit.

Lucian Postu

 

Lucian Postu este publicist şi consultant politic, PR & media. A fost corespondent BBC şi Radio Europa Liberă , consultant BBC pentru Republica Moldova şi editorialist al mai multor publicaţii ieşene. Foloseşte ortografia recomandată de Institutul de Filologie ” Al. Philippide ” din Iaşi, cu excepția cuvîntului  ” romîn ” și a derivatelor sale.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here