Omul cu achizițiile de la Esports: vilă construită peste noapte, la doar 24 de ani, fără credit, din salariul de debutant

Iustin Jalaboi a coordonat achizițiile publice pentru organizarea Campionatului Mondial de Esports, eveniment finanțat de Primăria Iași cu peste 7 milioane de euro. În tot acest timp, tânărul a început lucrările la o casă în Bârnova, deși veniturile sale și ale soției nu justifică o asemenea investiție. Jalaboi s-a angajat în iulie 2022 la clubul primăriei, CSM Iași 2020, pe un post de debutant cu o leafă de câteva sute de euro și nu are credite. Susține că l-au ajutat părinții și socrii. Achizițiile pentru Esports, toate coordonate de Jalaboi, au făcut obiectul unor scandaluri, contractele fiind supraevaluate și încredințate unor apropiați ai PNL, ai șefilor din Primărie și conducerii Federației Internaționale de Esports. După finalizarea Campionatului Mondial de Esports, tânărul Iustin Jalaboi a fost promovat pe postul de director al clubului deținut de Primăria Iași, CSM Iași 2020.

La doar 24 de ani, Iustin Jalaboi a realizat ceea ce alți nu reușesc într-o viață de om: este director la clubul sportiv al Primăriei și se pregătește să se mute într-o casă impozantă pe care o construiește la Bârnova cu bani din buzunar, fără credit.

Vreme de câteva luni, Jalaboi a avut pe mână cel mai mare buget alocat vreodată de Primăria Iași pentru organizarea unui eveniment. Peste 7 milioane de euro de la bugetul local a înghițit Campionatul Mondial de Esports, iar de achizițiile publice s-a ocupat chiar Iustinian Jalaboi.

Iustin Jalaboi s-a angajat la CSM Iași în iulie anul trecut, a coordonat achizițiile publice pentru Campionatul Mondial de Esports, după care a fost promovat pe postul de director al clubului.

„Am ajuns în club în iulie 2022 inspector de specialitate. Au fost două posturi unul de jurist și al meu. Eu am avut o fișă a postului mai largă, pe achiziții etc.”, a explicat Iustin Jalaboi

Fostul director al clubului, Vladimir Danilov, s-a retras din funcție după finalizarea Campionatului, dar nu fără a indica persoana care a persoana care a dirijat banii destinați oganizării competiției.

„La acea competiţie nu am avut vreun rol, a fost un responsabil de proiect din partea clubului (n.r. – acesta a fost Iustin Jalaboi)”, a declarat Valdimir Danilov în cadrul unui interviu realizat la mijlocul acestei luni de către Ziarul de Iași.

Teren și casă la Bârnova cu banii jos

Jalaboi a cumpărat terenul din Pietrăria fără credit, cu banii jos. Împreună cu Elisabeta Ifrim, care i-a devenit mai târziu soție, a plătit aproape 17.000 de euro pentru un teren de 760 metri pătrați, bine poziționat, pe strada Traian Vuia din comuna Bârnova. Și casa o ridică tot fără credit, din economii personale.

 

Jalaboi a obținut o autorizație de la Primăria comunei Bârnova în aprilie 2022, la opt luni de la achiziția terenului. Casa este într-un stadiu avansat al lucrărilor. A fost montată tâmplăria, se lucrează atât la interior cât și la exterior.

Deși a trecut mai bine de un an de când s-a angajat la clubul sportive al Primăriei Iași, declarația de avere a acestuia nu este de găsit, nefiind publicată pe site-ul instituției și nici pe portalul Agenției Naționale de Integritate. A fost publicată însă doar declarația de interese, care nu are nicio mențiune la vreuna dintre rubrici.

Inițial, Jalaboi s-a arătat iritat de întrebările pe care 7IAȘI I le-a adresat cu privire la averea pe care a agonisit-o într-un timp scurt și atât de timpuriu, încă de la debutul carierei. A acceptat însă să ofere și o explicație.

„Întrebarea aceasta nu este chiar pertinentă. Terenul a fost luat cu banii de pe un împrumut făcut de părinții mei, iatr construcția casei din vânzarea unui apartament pe care l-au avut socrii în Iași. În ceea ce privește declarația de avere, a fost încărcată de primărie. Voi verifica de ce nu apare”, a mai menționat Iustin Jalaboi.

Contracte cu dedicație de sute de mii de euro pentru șefi, foști colegi și interpuși  

Iustin Jalaboi a fost direct implicat în organizarea și gestionarea sumelor alocate de municipalitate pentru Campionatul Mondial de Esports, care a avut loc la Iași în perioada august – septembrie 2023.

Sub coordonarea lui Iustin Jalaboi, sume din bugetul Campionatului de Esports au fost dirijate către o firmă a foștilor colegi de la Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA).

Astfel, firma Marksome SRL, administrată de Beniamin Vlăduț Faraonel și Dumitru Claudiu Dogaru, a prins un contract de 30 mii de euro pentru organizarea evenimentului Digital Throne din cadrul Comic Con, ce a avut loc la Romexpo în București. Faraonel, Dogaru și Jalaboi se cunosc de ani buni și au fost colegi țn Senatul UAIC.

Mai mult, numele lui Jalaboi apare în scandalul banilor virați de Primăria Iași unui ONG din Macedonia, organizație care nu are nici o legătură cu Federația Internațională de Esports din Coreea de Sud, organizatorul principal al acestor competiții, după cum a titrat publicația ReporterIS. Jalaboi a fost cel care a semnat pentru transferul banilor, ziariștii de la publicația mai sus amintită arătând că el nu avea nicio calitate oficială în CSM Iași 2020.

Achizițiile făcute de CSM Iași 2020 pentru organizarea Esports au stârnit numeroase semne de întrebare. Contractele de consultanță și pentru elaborarea unei strategii pentru acest campionat au ajuns la firmele controlate de un apropiat al șefului Federației Internaționale, Vlad Marinescu. Consilierul acestuia, Adrian Socaciu, a luat contractele în condițiile în care firma sa avea zero cifră de afaceri și nici un alt contract în derulare. Mai mult, alte sute de mii de euro au ajuns la firme apropiate de șefii Federației Române de Esports, tot cu girul celor din Primăria Iași.

Vlad ROTARU

Tudor LEAHU

 

.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here