@ Controlul a fost efectuat de Finanțele din Cluj @ Larisa Sîrbu efectuase în anii 2018 – 2019 cheltuieli de peste 9 milioane de lei deși nu avea venituri declarate care să acopere aceste sume @ În urma controlului, inspectorii ANAF au descoperit că tânara vânduse părțile sociale ale unei societăți pentru suma de 1,8 milioane de euro și nu declarase veniturile obținute din această tranzacție @ Fiscul a calculat imediat nota de plată: peste 1,5 milioane de lei impozit pe venit, dobânzi și penalități @ Tânăra din Iași a contestat decizia ANAF susținând că sumele reprezintă doar avansuri și că nu trebuia să declare venituri @ Toți banii pe care Larisa Sârbu i-a ascuns de ANAF proveneau din vânzarea unei afaceri cu vinuri din județul Caraș Severin
O tânără femeie de afaceri din Iași a fost prinsă de către Finanțele din Cluj că nu a declarat venituri de 1,8 milioane de euro obținute din vânzarea unei afaceri cu vinuri din județul Caraș Severin. Larisa Sîrbu a încheiat, începând cu anul 2017, mai multe contracte de cesiune a părților sociale a unei societăți cu persoane fizice și juridice din Italia. Valoarea părților sociale a fost majorată succesiv, prin acte adiționale, de la 900.000 de euro, cât fusese valoarea inițială a tranzacției, până la 3,2 milioane de euro. Banii au fost plătiți în mai multe tranșe, începând cu anul 2018 și până în 2022. În anul 2021, ANAF a demarat un control fiscal pentru a verifica sursa veniturilor persoanei fizice Larisa Sîrbu, întrucât aceasta efectuase în anii 2018-2019 cheltuieli de peste 9 milioane de lei deși nu avea venituri declarate care să acopere aceste sume. În urma controlului, inspectorii ANAF au descoperit că tânara vânduse părțile sociale ale unei societăți pentru suma de 1,8 milioane de euro și nu declarase veniturile obținute din această tranzacție. Fiscul a calculat imediat nota de plată: peste 1,5 milioane de lei impozit pe venit, dobânzi și penalități.
„Persoana fizică Sîrbu Larisa Anca a fost verificată cu privire la situația fiscală personală aferentă perioadei 01.01.2018-31.12.2019, fiind încheiat Raportul de verificare fiscală nr. CJR-VEF 7/07.01.2022 și emisă Decizia de impunere nr. CJR-VEF 8/07.01.2022 prin care au fost stabilite: impozit pe venit în sumă de 814.135 lei pentru perioada 01.01.2018-31.12.2019; dobânzi în sumă de 123.113 lei și penalități de nedeclarare în sumă de 623.712 lei pentru perioada 01.01.2019-21.12.2021. Urmare a verificărilor efectuate, organele de verificare fiscală au constatat că persoana fizică Sîrbu Larisa Anca a obținut venituri din investiții în anul 2018 în sumă de 5.300.492,80 lei, reprezentând sume încasate în baza promisiunilor sinalagmatice de cesiune părți sociale încheiate cu Agro Imobiliare, Arnia Consulting SRL, Zuubier Stendert Jacobus Enrico Aleandro, Zanella Maurizio, Falkus Servizi SRL și Orsi Immobiliare, iar în anul 2019 venituri din investiții în sumă de 2.841.100,87 lei reprezentând sume încasate în baza promisiunilor sinalagmatice de cesiune părți sociale încheiate cu Agro Imobiliare și Vineyard Invest SRL, pentru care nu a fost depusă declarația unică privind impozitul pe venit și contribuții sociale pentru anii fiscali 2018 și 2019 și nici nu a plătit impozitul pe venit datorat.”, precizează Agenția Națională de Administrare Fiscală.
Nu aveam nicio obligație
Larisa Sîrbu a contestat decizia de impunere pe cale administrativă, dar fără succes. În cele din urmă, în martie 2023 a deschis mai multe procese împotriva Finanțelor prin care cere anularea actului de control și a decizie de impunere. În plângerea depusă la Tribunalul Iași, tânăra susține că nu avea obligația depunerii declarației unice și prin urmare nici nu era obligată să plătească impozitul pe venit rezultat din vânzarea afacerii. Larisa Sîrbu spune că tranzacția s-a finalizat abia în 2022 prin transferul efectiv al părților sociale ale societății La Cantina SRL și efectuarea modificărilor la Registrul Comerțului. Avocatul tinerei precizează că sumele încasate în perioada 2018-2019 au constituit avansuri din prețul total stabilit, iar legea nu obligă contribuabilul să declare sumele și să plătească impozitele aferente. Larisa Sîrbu cere instanței să anuleze Raportul de control și decizia de impunere prin care i-au fost stabilite sumele de plată.
„În ceea ce privește sumele stabilite în cuprinsul actelor administrativ fiscale contestate, apreciem că se impune anularea actelor contestate având în vedere că sumele încasate de subsemnata în anul 2018 și în anul 2019 în temeiul promisiunilor sinalagmatice de cesiune părți sociale reprezintă avansuri și nu prețul tranzacției, cum în mod eronat au considerat atât organele fiscale cât și comisia de soluționare a contestației. (…) Subsemnata nu avea obligația depunerii declarației unice privind impozitul pe venit și contribuții sociale și nici a achitării impozitului pe venit, această obligație nefiind născută în ceea ce privește avansurile din preț încasate în anii 2018-2019, neputând fi vorba despre o obligație exigibilă.”, se menționează în cererea de chemare în judecată.
Avansuri sau rate din preț?
Discuțiile cele mai aprinse în cadrul procesului se duc în privința semnificației sumelor încasate de Larisa Sîrbu în perioada 2018-2019. Fiscul susține că acele sume reprezintă plata eșalonată a prețului tranzacției, în contracte nefiind făcută nicio mențiune cu privire la termenul de „avansuri”. Totodată, ANAF susține că potrivit codului fiscal, obligația de plată se naște din momentul încasării sumelor de bani, fie ele și în rate, și nu la momentul modificării structurii acționariatului la Registrul Comerțului.
„Persoana fizică verificată a încasat în perioada 2018-2019, conform extraselor de cont, suma totală de 1.738.450 euro (1.198.450+540.000) reprezentând 96,58% din totalul prețului stabilit prin actele adiționale încheiate la promisiunile sinalagmatice de cesiune de părți sociale în sumă de 1.800.000 euro. (…) Codul fiscal prevede în mod expres data la care se determină câștigul sau pierderea din transferul titlurilor de valoare, respectiv data efectuării plăților prețului tranzacției. Din acest punct de vedere prevederile legislației fiscale sunt clare și fără echivoc, nelăsând loc de interpretări. Or, contrar a ceea ce susține Sîrbu Laris Anca, data efectuării plăților prețului tranzacției este data plăților efectuate de către persoanele fizice/juridice cu care a încheiat promisiunile de cesiune părți sociale. În mod evident, obligația de plată a impozitului datorat devine exigibilă la data efectuării plăților (legiuitorul permițând ca o tranzacție să comporte mai multe plăți), textul neprecizând faptul că exigibilitatea ar interveni la momentul transmiterii părților sociale și efectuării mențiunilor în Registrul Comerțului.”, se precizează în documentele depuse la instanță de ANAF.
A modificat contractele după control
Larisa Sîrbu a modificat contractele de cesiune după finalizarea controlului efectuate de Fisc. Au fost majorate sumele, s-au modificat termeni și condiții, a fost introdus termenul de avans. Fiscul nu recunoaște aceste documente ca probe întrucât sunt ulterioare controlului. Sîrbu cere instanței să constate că inspectorii au greșit și vrea să fie absolvită de plata impozitului și a penalităților
„Menționăm că prețul total al înstrăinării părților sociale deținute de subsemnata la societatea La Cantina SRL nu a fost în valoare de 1.800.000 euro, ci în sumă de 3.247.042 euro. În concret, în perioada 2020-2022, între subsemnata și Agro Imobiliare SRL și Vineyard Invest s-au încheiat mai multe acte adiționale la promisiunile de cesiune părți sociale prin care a fost majorat prețul părților sociale. Prețul a fost achitat sub forma mai multor avansuri în perioada 2018-2022, astfel:
- 2018-2019: 1.738.450 euro
- 2020-2021: 1.508.592 euro
Vă solicităm să observați că în perioada 2018-2019 subsemnata am încasat avansuri reprezentând aproximativ 53% din prețul tranzacției și nu 96,58% cu nelegal susțin pârâții.”, susține Larisa Sîrbu în plângerea înaintată instanței de judecată
Rareș Neamțu
Eu unul spun bravo ei..Și apoi de unde pretenția asta a statului de a cere când nu a investit sau nu învesteste nimic?Și așa plătim 20% total nejusticat din orice cheltuiala.Daca a cheltuit 9 milioane de euro ,20% din aia tot la stat au mers…
Un leu nu merita anafu
Pai sa platim tva la tva ca ei nu vor sa se miste cu pensiile nesimtite nici daca pierd fonduri.
Ce aveti, mai, cu fata? Cate se descurca asa ca ea?
bravo ei, nu sărăcește nici dacă plătește și cu siguranță va plăti, dar nu înțeleg ce se mai agita, a prins-o și aia e, legea ii destul de clara, ai încasat platesti, te-au prins aia e, platesti
Bravo! Fata deșteaptă!
A fost o fata amărâtă când era mică
A trait in sărăcie ca majoritatea romanilor
Dar a învățat carte a muncit si s-a ridicat
A fi roman e interzis sa ai avere
Au alții averi in țara Nostra
Are dreptate fata , pana nu se semneaza actele nu are de ce sa plateasca nimic . Asta pt ca , daca aia se razgandeau sau nu mai aveau bani nu se mai facea tranzactia si trebuia sa le dea banii inapoi .Plata se poate numi , in rate , doar dupa incheierea actelor aici e altceva : un gaj , o garantie din care ca semn de incredere au lasat o sa cheltuiasca sau a cheltuit ea pe neve , e treaba lor ! O bicicleta o platesti in rate dupa ce o cumperi si o duci la tine acasa , o casa tot asa …Si cand dai avans si nu e construita faci actele de viitor apropitar , nu dai banii degeaba decat ca un gaj …
Si deci , bineinteles , dupa ce faci transferul , adica dai bicicleta cumparatorului
Si daca nu se mai facea tranzactia ca nu i dadeau toti banii si trebuia sa i dea inapoi ce facea cu impozitele platite la stat , cum le recupera ?