O propunere legislativă înaintată Parlamentului European include prevederi controversate privind conţinutul postat online

Propunerea lui Günther Oettinger – acuzat că urmăreşte exclusiv interesul unui număr limitat de publisheri şi deţinători de drepturi de autor – va afecta direct atât utilizatorii, cât şi companiile de tehnologie, reţelele sociale, motoarele de căutare şi furnizorii de internet.

 

Prevederi controversate ale noii propuneri legislative şi efectele pe care aceasta le-ar putea avea:

 

Interzicerea postării online a fragmentelor de text din articole fără acordul publisher-ului

 

Nu este specificată nicio limită de caractere sub care utilizatorul poate face preluarea pentru a posta, de exemplu, un citat dintr-un articol pe Facebook. Nu contează dacă este inclus un link şi nici dacă scopul preluării este unul non-comercial. Singura limită în acest caz este de timp: 20 de ani din momentul publicării unui articol este interzisă preluarea oricărui fragment de text fără acordul autorului sau a publicaţiei respective.

 

Nu este permisă preluarea titlurilor creative

 

Titlurile creative, precum metaforele care însoţesc adesea editorialele, nu vor mai putea fi folosite de utilizatori pe reţelele sociale. Un titlu care conţine doar fapte va putea fi reprodus în continuare de oricine. Unul de genul ”Iarna nu-i ca toamna” este considerat creativ şi va fi interzisă folosirea sa de către altcineva în afară de publisher-ul original, singurul în măsura a permite acest lucru, eventual contra-cost.

 

Reţelele sociale nu vor mai avea voie să parseze link-urile 

 

În mod normal, Facebook şi restul reţelelor sociale parsează link-urile postate de utilizatori pentru a extrage titlul, introducerea şi o poză.

 

Conform reglementărilor din articolul 11 al acestei propuneri legislative, reţelele sociale vor avea de ales între a plăti publisherii sau a renunţa la parsare. În cel de-au doilea caz, wall-ul utilizatorilor ar putea arăta ca o înşiruire inestetică de link-uri simple, fără niciun fel de context.

 

Obligativitatea monitorizării upload-ului

 

Pentru a pune în aplicare aceste prevederi este necesar un sistem poliţienesc de urmărire a activităţii utilizatorilor, în special a conţinutului pe care aceştia îl urcă pe internet (upload).

 

Această sarcină va fi responsabilitatea furnizorilor de internet care ar putea fi nevoiţi să investească în sisteme pentru monitorizarea şi stocarea informaţiilor legate de upload-ul făcut de abonaţi, pentru ca acesta să fie la dispoziţia deţinătorilor drepturilor de autor şi a autorităţilor.

 

Motoarele de căutare ar trebui să plătească pentru indexarea site-urilor

 

Motoarele de căutare indexează site-urile pentru a crea o bază de date în scopul returnării rezultatelor cerute de utilizatori. Această indexare presupune, printre altele, copierea unor fragmente de text de pe site-urile indexate.

 

Conform prevederilor acestei propuneri legislative, motoarele de căutare ar trebui să obţină (cel mai probabil contra-cost) dreptul de a stoca informaţiile obţinute în urma indexării, indiferent dacă acestea sunt citite de cineva sau doar folosite pentru baza de date.

 

Principalul vizat în acest caz este, evident, Google

 

Site-urile de photo sharing şi reţele sociale vor fi nevoite să monitorizeze fiecare imagine postată de utilizatorii săi

 

Facebook, Instagram, Flickr şi alte site-uri care permit utilizatorilor să posteze poze vor fi obligate să verifice fiecare imagine pentru a vedea dacă nu cumva sunt încălcate drepturile de autor.

 

În acest caz, orice site de acest gen ar trebui să folosească o tehnologie de recunoaştere automată a conţinutului foto care va compara fiecare imagine cu cele dintr-o bază de date de conţinut protejat.

 

Şi alte tipuri de site-uri vor fi afectate

 

Cuvântul folosit pentru desemnarea conţinutului protejat prin această propunere este “lucrări”, ceea ce nu limitează prevederile doar la imagini şi articole.

 

Drept urmare a faptului că nu sunt prevăzute excepţii, site-uri precum GitHub, care permit dezvoltatorilor să publice online propriile creaţii software, ar fi obligate la rândul lor să verifice dacă nu cumva aplicaţiile primite nu includ vreo expresie sau imagine protejată de drepturile de autor.

 

La fel, Wikipedia, cea mai mare enciclopedie online, care funcţionează ca organizaţie non-profit şi foloseşte donaţiile utilizatorilor, va trebui să urmărească atent ce imagini şi expresii folosesc editorii săi pentru a nu avea probleme cu deţinătorii drepturilor de autor.

 

Günther Oettinger este unul dintre cei mai controversaţi politicieni europeni şi face parte din Uniunea Creştin Democrată. Acesta a fost implicat în mai multe scandaluri, precum ştergerea sumelor de bani folosite pentru subvenţionarea combustibililor fosili dintr-un raport oficial al Uniunii Europene. Tot Oettinger este cel care a propus coborârea în bernă a steagurilor ţărilor europene. 

Sursa

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here