O nouă acuzație de fraudă imobiliară pentru soția dezvoltatorului Doru Plugaru. Un ieșean a dat-o în judecată pentru că i-a luat terenul cu japca

@ Anca Condurache este acuzată că a cumpărat un teren din Moara de Vânt deși cunoștea că proprietarul real era altă persoană @ Vânzătorul a profitat de faptul că la Oficiul de Cadastru nu au fost operate schimbările privind proprietatea terenului și l-a vândut @ „În ceea ce o privește pe Condurache Anca Elena, ea de asemenea nu se poate prevala de buna credință a dobânditorului, de vreme ce la data perfectării vânzării ilicite la cartea funciară a imobilului era deja notat litigiul și soluțiile instanțelor investite”, susține ieșeanul păgubit în cererea de chemare în judecată @ „La momentul încheierii actului autentic s-au respectat toate dispozițiile legale”, se apără Anca Condurache @ În urmă cu aproximativ o lună de zile, DNA a pus-o sub acuzare pe Anca Condurache alături de funcționari de la Cadastru și Poliția Locală într-un dosar ce privește intabularea ilegală a mai multor blocuri

Soția dezvoltatorului interlop Doru Plugaru a cumpărat în anul 2020 un teren de aproximativ 1.000 mp lângă Little Texas de la un fals proprietar la un preț de chilipir. A dat un avans de doar 10.000 de euro, iar restul de preț nu l-a achitat nici până astăzi, deși termenul limită a fost depășit cu peste un an. Proprietarul real încearcă să-și recupereze terenul în instanță, însă soția lui Plugaru încearcă să acrediteze ideea că a fost cumpărător de bună credință și că ar trebui să rămână cu terenul. Tranzacția ridică multe semne de întrebare, iar informațiile și documentele existente contrazic buna-credință invocată de soția interlopului.

În septembrie 2020, între soția dezvoltatorului interlop Doru Plugaru, Anca Elena Condurache,  și Alexandru Untu se încheie un contract de vânzare cumpărare pentru un teren în suprafață de 995 mp situat în Moara de Vânt, lângă restaurantul Little Texas. Prețul tranzacției a fost stabilit la suma de 70.000 de euro, din care 10.000 de euro urmau să fie achitați în 2 zile de la perfectarea contractului, iar restul de 60.000 de euro până la data de 5 martie 2021. Pentru restul de plată s-a convenit instituirea unei ipoteci asupra terenului în sumă de 60.000 de euro în favaoarea lui Alexandru Untu.

Un individ lipsit de scrupule

În august 2021, M.N l-a dat în judecată pe Alexandru Untu și Anca Condurache cerând instanței să constate nulitatea absolută a contractului de vânzare cumpărare. Motivul, 502 mp din terenul tranzacționat sunt proprietatea reclamantei M.N. Potrivit cererii de chemare în judecată, Untu Alexandru a intabulat la OCPI terenul respectiv în 2008, în urma unei decizii judecătorești privind reconstituirea dreptului de proprietate, însă a pierdut 502 mp din suprafața totală de 995 mp în detrimentul lui N.M. în urma unor procese inițiate în anul 2014 în care a fost pronunțată o hotărâre definitivă și irevocabilă în iulie 2019. Noul proprietar nu a mai făcut demersurile necesare de modificare a titularului dreptului de proprietate la OCPI, astfel că în cartea funciară a imobilului ca deținător al terenului figura același Untu Alexandru. Profitând de această scăpare, Untu Alexandru i-a vândut soției lui Plugaru cei 995 mp de teren ca și cum ar fi fost ai săi.

Ulterior transferului patrimonial operat în favoarea subsemnatei prin hotărârile judecătorești anterior menționate, nu am procedat imediat la înscierea la OCPI a dreptului de proprietate dobândit, fapt ce a fost speculat de pârâtul Untu Alexandru, care, în scopul obținerii de foloase necuvenite și cu concursul pârâtei Condurache Anca Elena, a încheiat contractul a cărui nulitate absolută parțială o solicităm, prin care a vândut suprafața totală de 995 mp de teren ce includea și cei 502 mp transmiși subsemnatei prin hotărârea judecătorească.

Este important de reținut faptul că pârâtul Untu Alexandru, deși cu mai bine de un an în urmă a pierdut dreptul de proprietate pentru cei 502 mp în favaoarea familiei N., a ales cu o vădită intenție de a prejudicia interesele subsemnatei să înstrăineze a doua oară terenul din litigiu. Sub acest aspect este dincolo de orice dubiu că poziția pârâtului Untu este cea a unui individ lipsit de scrupule, actul întocmit de acesta având o cauză vădit ilicită și imorală.” se precizează în cererea de chemare în judecată prin care se solicită anularea contractului.

Condurache știa de litigii

În extrasul de carte funciară eliberat în vederea perfectării contractului se menționează despre existența unor litigii referitoare la dreptul de proprietate asupra terenului, informații pe care notarul le-a adus la cunoștința cumpărătorului și le-a menționat în documentul autentificat. Astfel, la data perfectării contractului, soția lui Plugaru știa despre procesele privind dreptul de proprietate asupra terenului cumpărat și prin semnarea documentului și-a asumat riscul ca acea suprafață de teren să fie pierdută în favoarea proprietarului de drept.

În ceea ce o privește pe Condurache Anca Elena, ea de asemenea nu se poate prevala de buna credință a dobânditorului, de vreme ce la data perfectării vânzării ilicite la cartea funciară a imobilului era deja notat litigiul și soluțiile instanțelor investite. În condițiile date și față de argumentele anterior expuse este dincolo de orice dubiu că la data întocmirii contractului de vânzare cumpărare nr. 7591/05.09.2020, atât vânzătorul Untu Alexandru cât și cumpărătoarea Condurache Anca Elena știau că se tranzacționează o suprafață de 502 mp proprietatea subsemnatei.” spun avocații ce o reprezintă pe N.M. în instanță

Contractul e desființat de drept

Contractul conține și un pact comisoriu: în cazul în care soția interlopului Plugaru nu achită restul de preț de 60.000 de euro până la data convenită, contractul se desființează de drept și părțile sunt puse în situația anterioară. Potrivit documentelor existente la dosarul cauzei, Anca Condurache nu a achitat cei 60.000 de euro, iar vânzătorul Untu Alexandru are înscrisă în continuare o ipotecă pe terenul înstrăinat. Potrivit prevederilor contractului, tranzacția a fost desființată de drept ca urmare a neplății restului de preț de 60.000 de euro încă din martie 2021. De ce nu a plătit soția lui Plugaru banii până la termenul convenit dacă își dorea așa de mult acel teren? N.M a cerut anularea contractului abia în august 2021, la cinci luni după expirarea termenului la care trebuia făcută plata. Prin urmare, litigiul nu putea să fie un motiv întrucât el a apărut la mult timp după data prevăzută pentru plata finală. Ceea ce înseamnă că familiei Plugaru-Condurache i-a fost frică să riște alți 60.000 de euro întrucât știau că tranzacția nu a fost legală și poate fi anulată oricând.

Terenul este al meu

Soția lui Plugaru susține că nu au existat interese ascunse și nici nu s-a încălcat legea atunci când a fost perfectată tranzacția. Anca Condurache insistă pe ideea cumpărătorului de bună credință și a faptului că prin tranzacția respectivă terenul a intrat în circuitul civil, nemaiputându-se astfel anula contractul de vânzare cumpărare.

Solicit respingerea cererii de chemare în judecată întrucât am dobândit prin act autentic dreptul de proprietate cu privire la suprafața de 995 mp situată în Moara de Vânt nr. 61. La momentul încheierii actului autentic s-au respectat toate dispozițiile legale. Nu se indică sub nicio formă de către reclamantă care ar fi dispozițiile legale în matria vânzării-cumpărării ce ar fi fost încălcate de mine și care ar putea atrage nulitatea absolută a contractului de vânzare cumpărare, iar intenția mea a fost aceea de a dobândi dreptul de proprietate cu privire la suprafața de teren de 995 mp.” precizează Anca Elena Condurache în documentele transmise la instanță.

Rareș Neamțu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here