O dată la 100 de ani, Parlamentul își mai aduce aminte și de Iași…

Parlamentul s-a reunit miercuri în şedinţă solemnă cu prilejul îm­plinirii a 100 de ani de la momentul în care Iaşul a fost Capitală de război. Reuniunea a venit în contextul în care, în 1917, Par­la­mentul, refugiat la Iaşi, a pus bazele a două legi importante în constituirea României moderne: legea electorală şi legea agrară.

În cadrul şedinţei solemne, preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a amintit că, acum 100 de ani, a avut loc prima reuniune a Parlamentului aflat în refugiu, în prezenţa Regelui Ferdinand şi a Guvernului condus de Ionel Bră­tianu. „Atunci s-a transmis un mesaj puternic de unitate şi rezistenţă“, a spus preşedintele Sena­tului.

Şeful Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a subliniat că, în perioada în care Iaşi a fost Capitală de război, toate grupurile politice au dat dovadă de „unitate şi solidaritate naţională, deşi situaţia era cu adevărat disperată“.

La şedinţa solemnă au mai participat reprezentanţi ai Casei Regale, foşti preşedinţi ai ţări, reprezentanţi ai Bisericii Orto­doxe Române şi diverse personalităţi publice şi politice.

De la tribuna Parlamentului au cuvântat şi doi parlamentari ieşeni, senatoarea Iulia Scântei, din partea grupului PNL, şi deputatul Varu­jan Vosganian, din partea ALDE. Liberala a amintit de necesitatea construirii auto­străzii Iaşi – Târgu Mureş, care „nu mai este o prioritate, ci o urgenţă“.

„Oraşele Unirii, precum Alba Iulia, Bu­cureşti şi Iaşi, merită din partea actualei ge­neraţii de parlamentari respectul prin acordarea titlului de onoare ca oraşe ale Marii Unirii printr-o lege a Centena­rului Marii Uniri“, a mai spus Scântei.

La rândul lui, deputatul Vosganian a vorbit despre proiec­tele Iaşului şi ale Moldovei şi a subliniat că a obţinut avizul de principiu al Guvernului pentru organizarea unei şedinţe la Iaşi, la mijlocul acestui an, cu ocazia căreia să fie discutat programul de dezvoltare a zonei de nord-est a ţării. La şedinţa solemnă a Parlamentului a participat şi primarul Mihai Chirica, dar acesta nu a ţinut un discurs la tribună.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here