O comună din Iași nu a plătit taxa de apa-canal timp de trei ani de zile

 

Mihai Bîzdâgă, edilul din Golăești, condamnat la închisoare cu suspendare alături de soție, pentru deturnare de fonduri europene, considerat drept unul dintre cei mai bogați primari din județ, s-a mai pricopsit cu o problemă gravă pe cap. Instituția pe care o păstorește, recte Primăria Golăești, este la un pas de a rămâne fără bani de salarii și de alte investiții din cauză că nu și-a achitat cotizația anuală către operatorul zonal de apă-canal. Pentru a-și recupera debitul, calculat la suma de 12.352 de lei, ARSACIS (Asociația Regională a Serviciilor de Apă Canal Iași) a cerut în justiție plata imediată a datoriei plus cheltuieli de judecată în valoare de 200 de lei. În caz contrar urmează ca toate conturile Primăriei Golăești, aflate la diferite unități bancare, să fie indisponibilizate. Într-o acțiune înaintată Judecătoriei Iași, juriștii ARSACIS au arătat că UAT Golăiești, reprezentată de edilul Bîzdâgă, ar fi refuzat să achite contribuția legală reprezentând serviciile prestate de operatorul de apă-canal, pentru perioada 2013-2015, deci în total 3 ani de zile. Mai mult, în sprijinul acțiunii judecătorești de validare poprire, reprezentanții ARSACIS mai aduc o sentință civilă din mai 2018 conform căreia operatorul serviciilor de apă-canal ar fi obținut poprirea pe conturile Primăriei Golăiești, pentru o altă sumă de cca 15.247 lei, inclusiv cheltuielile de executare. În acest caz, titlul executoriu precum și dosarul de executare silită se află pe masa executorului judecătoresc Sîrbu Ciprian Ioan.

“Avem de încasat 30 de miliarde de la populație” 

Contactat telefonic, edilul din Golăești nu-și face deloc probleme cu plata datoriei către ARSACIS.

“E vorba de acea contribuție pe care o achită anual toate comunele care fac parte din acest organism ARSACIS.  Datoria nu este una foarte mare ca să nu o putem plăti. Am avut însă alte priorități. E dreptul lor să se adreseze justiției dar eu vă spun clar că Primăria are de încasat bani mulți de la populație, până la sfirșitul anului, cca 30 miliarde de lei. Mai ales că, luna aceasta, în noiembrie, va fi chiar și o rectificare de buget. Cred că e vorba de două sume diferite, iar cei de la juridic știu mai bine, dar pe care le vom achita cît mai repede. Nu este nici un fel de problemă. Sunt datorii ce însumează practic două salarii bunicele într-o instituție de stat”, a spus primarul Mihai Bîzdâgă.

ARSACIS a fost constituită în scopul reglementării, înființării, organizării, finanțării, exploatării, monitorizării și gestionării în comun a serviciului de alimentare cu apă și de canalizare pe raza de competență a unităților administrativ-teritoriale, precum și realizarea în comun  a unor proiecte de investiții publice de interes zonal sau regional.

Nicu SAMSON

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here