Comuna Dumești a ajuns datoare vândută pentru că nu a dus la capăt un proiect cu finanțare europeană. Primăria din Dumești nu a înregistrat la timp în inventarul public mai multe drumuri refăcute cu fondurile de la AFIR, iar Agenția a cerut returnarea a aproape un milion de euro. Primarul Mihai Cocoveică dă vina pe birocrație și pe schimbarea legislației pentru gaura cu care s-a trezit în buget. Primăria Dumești a contestat fără succes decizia de executare silită până la judecarea pe fond. Viceprimarul Cătălin Pachițac, adversar politic al primarului, susține că nu este prima eroare făcute de Mihai Cocoveică ce poate costa comuna o sumă colosală. „Situația cu AFIR-ul va bloca toată comuna din păcate. Se vor scoate la licitație bunurile primăriei și vom rămâne doar cu salariile și cheltuielile de funcționare”, a spus viceprimarul.
O comună din apropierea Iașului a ajuns să fie executată silit pentru aproape un milion de euro de o altă instituție a statului român. Comuna Dumești a fost sancționată de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) pentru nerespectarea obligațiilor privind derularea unui proiect cu fonduri europene. În aceste condiții, AFIR a cerut Primăriei comunei Dumești să returneze banii pentru proiectul legat de modernizarea DC 26 Dumești – Hoișești, investiție finalizată între timp, dar care nu a fost introdusă la timp în inventarul domeniului public. Primarul comunei ieșene, Mihai Cocoveică, susține că birocrația a făcut ca localitatea să fie penalizată pe nedrept, în vreme ce șefii AFIR au arătat că primăria a avut la dispoziție mai bine de doi ani pentru a finaliza proiectul.
Dezastru după dezastru la Dumești
În urmă cu câteva zile, Primăria comunei Dumești a depus o solicitare la Tribunalul Iași prin care a cerut anularea deciziei de imputare a sumei și anularea procesului verbal constatator al AFIR. Proiectul a fost demarat în 2018, în mandatul când actualul primar era viceprimar, și prevedea modernizarea drumurilor comunale DC 26 (Dumești – Hoișești), DC 36A (Hoișești – DN 28, E583) și a drumurilor sătești în sat Hoișesti. Lucrarea a fost atribuită firmei Daroconstruct SRL, patronată de afaceristul Giani Canschi pentru 3,8 milioane de lei în urma unei licitații. Numai că, pentru că nu a reușit să introducă la timp investiția în domeniul public, conform noului Cod Administrativ, AFIR a decis executarea comunei. Primăria a cerut suspendarea executării silite până la finalizarea procesului pe fond, cerere respinsă însă de instanța de judecată. În aceste condiții, primăria din Dumești trebuie să plătească banii și apoi să ceară anularea procedurii cerute de AFIR prin Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Iași.
Cum a pierdut comuna un milion de euro
Primarul comunei Dumești, liberalul Mihai Cocoveică, susține că a contestat decizia AFIR pentru că aceasta se bazează pe o serie de erori care nu pot fi imputate localității. Primarul susține că problemele au început în mandatul anterior, când localitatea a prins un proiect de înregistrare sistematică gratuită de cadastru cu firma Romair Consulting SRL, derulat prin Agenția Națională de Cadastru, proiect care nu a fost respectat de firma respectivă și care a încurcat autoritatea locală privind inventarul public al comunei.
„Noi am depus o contestație la decizia AFIR. Am făcut hotărârea în baza legii care atesta domeniul public, dar ni s-a cerut actualizarea în baza noului cod administrativ. În plus, în urmă cu mai mulți ani, am făcut parte dintr-un program pentru înregistrarea cadastrală gratuită, dar firma de la București care s-a ocupat de proiect a avut mari întârzieri, care ne-au afectat și pe noi”, a precizat Mihai Cocoveică, primarul comunei Dumești.
Primarul: „Ministerul Dezvoltării ne-a întârziat! Birocrația ne-a costat”
Ulterior, primarul susține că, deși avea dată o hotărâre de actualizare a inventarului domeniului public, Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației i-a impus acordarea unui aviz pentru a ajunge cu hotărârea la AFIR, după ce legislația a impus modificările în baza noului Cod Administrativ și conform Legii 215/2001, a administrației publice locale. După o hotărâre de consiliu local din 2021, un an mai târziu, în 2022, a fost aprobată o nouă hotărâre, însă aceasta a fost transmisă prea târziu către AFIR.
„Din 2021 am dat o hotărâre de Consiliu Local prin care am introdus în domeniul public acele drumuri, doar că s-a cerut să facem o rectificare conform Codului Administrativ. Am purtat o corespondență cu Ministerul Dezvoltării pentru că procedura ne cere ca la final să cerem aviz de la acesta, după care să revenim în Consiliul Local cu o nouă hotărâre ca apoi să mergem cu aceasta la AFIR. Nu am primit avizul la timp și astfel am ieșit din termenul impus de către această instituție”, a mai spus primarul.
AFIR: „Nu s-au încadrat în termen”
Anghel Ficu, șeful AFIR Iași, a menționat că Primăria Dumești nu a introdus la termen investiția în domeniul public, după cum era specificat în proiect, detaliu care a făcut ca suma de un milion de euro să fie cerută înapoi.
„Din punctul nostru de vedere, situația este clară. Ei au atacat procesul verbal de constatare. Este vorba de un drum rutier pe care trebuiau să-l aducă în domeniul public. Deși au avut și prelungire la termen și 30 de luni la dispoziție, acest lucru nu s-a întâmplat la timp și astfel am fost nevoiți să aplicăm legea și să recuperăm banii”, a spus Anghel Ficu, directorul Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Iași din cadrul AFIR.
Blocaj! Consilierii locali nu au aprobat bugetul comunei
Consilierii locali din Dumești nu au aprobat nici bugetul propus de primar. Viceprimarul Cătălin Pachițac susține că primăria va fi nevoită să scoată la licitație bunurile proprii pentru a plăti suma cerută de AFIR. Consiliul Local Dumești este format dintr-o alianță PSD – PMP – PRO România – ALDE și AUR de 11 consilieri, în vreme ce PNL are numai 4 aleși locali. Pachițac susține că problema de la AFIR este mult mai gravă și că primarul nu a gestionat corespunzător situația.
„Situația cu AFIR-ul va bloca toată comuna din păcate. Se vor scoate la licitație bunurile primăriei și vom rămâne doar cu salariile și cheltuielile de funcționare. Oricum nici cu bugetul nu am avut succes pentru că domnul primar a venit cu multe cheltuieli care nu se justifică. Acum lucrăm la amendamente. Suntem într-o situație urâtă. A vrut să suplimenteze fondul de salarii cu 360.000 lei, dar noi vrem ca acești bani să se ducă către școala din satul Hoișești care se dărâmă, iar acesta este doar un exemplu”, a spus Cătălin Pachițac, viceprimarul comunei Dumești.
Vlad ROTARU
Își merita soarta. Au votat pt o sticla de ulei. Toți ciobani și analfabeții funcționali au ajuns primari. Unde nu e cap, vai de picioare. REMEMBER.
hot cu acte!!!!!cocotat in fruntea primariei!!!!nu pune o hotarare penala in executie,referitoare la o propietate!!!
hot cocotat in vf ierarhic!
5130 metri liniari de drum 1 mil de euro?!!!i au furat,si drumul e furat cu acte de ei!!!